Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑστυνομικά Νέα«Ο γιος σου τράκαρε και σκότωσε…» -Αμέτρητες τηλεφωνικές απάτες σήμερα στο Αγρίνιο

«Ο γιος σου τράκαρε και σκότωσε…» -Αμέτρητες τηλεφωνικές απάτες σήμερα στο Αγρίνιο

Αγρίνιο: Αδίστακτοι τηλεφωνούν σε σπίτια λέγοντας ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς έχει εμπλακεί σε τροχαίο (προσθέτοντας ότι έχει  σκοτώσει ή σοβαρά τραυματίσει κάποιον). 

Προσποιούνται τους αστυνομικούς, γιατρούς ή δικηγόρους με σκοπό να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

 

Τα κρούσματα εξαπάτησης πολιτών πληθαίνουν. Μέλη αδίστακτων συμμοριών απατεώνων τηλεφωνούν σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών, προσποιούμενοι αστυνομικούς, δικηγόρους ή γιατρούς, και ζητούν χρήματα λέγοντας ότι συγγενικά τους πρόσωπα έχουν πέσει θύματα τροχαίου ατυχήματος.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πριν χτυπήσουν, παρακολουθούν το σπίτι, τις κινήσεις και την οικονομική κατάσταση της οικογένειας ώστε να γνωρίζουν και να επικαλούνται λεπτομέρειες που θα τους κάνουν πιο πιστευτούς στα υποψήφια θύματα τους, για να απαιτούν χρήματα που ανταποκρίνονται στο οικονομικό προφίλ των οικογενειών – στόχων.

Ειδικά σήμερα στο Αγρίνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους τηλεφωνήματα έχουν γίνει σε πολλές γειτονιές της πόλης, και οι καταγγελίες στην Αστυνομία είναι πολυάριθμες, αν και ακόμα δεν έχουμε στοιχεία για το εάν και πόσα είναι τα θύματα που υποκύπτουν στις απαιτήσεις των απατεώνων.

«Ο γιος σου τράκαρε και σκότωσε…»

Συνήθως οι δράστες επιλέγουν τα θύματα αφού προηγουμένως αποκτήσουν με κάποιο τρόπο τα προσωπικά τους δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια τέτοια περίπτωση γυναίκα  δέχτηκε τηλεφώνημα (σε απόρρητο αριθμό) όπου άγνωστος προσποιούνταν τον γιο της και έκλαιγε λέγοντας ότι δήθεν έμπλεξε… Ένα δεύτερο άτομο (που έκανε τον αστυνομικό) ζητούσε επίμονα ένα χρηματικό ποσό για να λύσει το πρόβλημα του παιδιού της. Η συγκεκριμένη γυναίκα, σοκαρισμένη, τηλεφώνησε στον γιο της, και όταν βεβαιώθηκε ότι είναι καλά κατήγγειλε το συμβάν στην Αστυνομία.

Στο Αγρίνιο σήμερα, μεταξύ των πολλών τέτοιων περιστατικών, υπήρξε και τηλεφώνημα αδίστακτων απατεώνων ακόμα σε μητέρα αστυνομικού της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, η προέλευση της  «νέας» συμμορίας που δρα στο Αγρίνιο δημιουργεί ερωτήματα, δεδομένου ότι γνωρίζει καλά τα προσωπικά δεδομένα αυτών που στοχεύει.

Τι λέει η Αστυνομία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, η Αστυνομία ενημερώνει, τους πολίτες, προκειμένου να ενημερωθούν και να αποφεύγουν το ενδεχόμενο εξαπάτησής τους.

Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία  η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:
• Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο  έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
• Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.
• Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
• Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ  συνιστά στους πολίτες:
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
• Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.
• Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
• Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

  • Τέλος, να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
  • Μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ