Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕκδηλώσεις«Οιδίπους» από τον Δημήτρη Καραντζά στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών

«Οιδίπους» από τον Δημήτρη Καραντζά στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών

Η παράσταση «Οιδίπους» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά -μια σύνθεση βασισμένη στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και στο σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι για την ομώνυμη ταινία, θα ξεκινήσει την διαδρομή της σε ανοιχτά θέατρα όλης της Ελλάδας στα μέσα Ιουλίου.

Η παράσταση

Επιχειρεί να μελετήσει την εσωτερική δαιδαλώδη διαδρομή του Οιδίποδα. «Τρεις αφηγητές ανασύρουν επί σκηνής την ιστορία του Οιδίποδα, του ανθρώπου που ήταν μοιραίο να φτάσει στην γνώση και σε όλη την οδύνη που αυτή επιφέρει.

Σε ένα νεκρικό τοπίο, ένα τοπίο λοιμού, ο Οιδίπους- βασιλιάς της Θήβας , επιχειρεί να μάθει την αιτία της “αρρώστιας”, την αιτία που όλος ο λαός του “νοσεί”. Η διαδικασία αυτής της έρευνας οδηγεί στην επώδυνη απάντηση. Η αρρώστια είναι ο ίδιος.

Οι τρεις ηθοποιοί στήνουν ένα κρίσιμο “παιχνίδι” στο οποίο ανά πάσα στιγμή παρακολουθούν και αναπαριστούν όλη τη διαδρομή του Οιδίποδα προς τη γνώση, τη δυσκολία που έχει η ομολογία της γνώσης, και την αντίσταση του ανθρώπινου όντος να γνωρίσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του.

Μια “ψιθυριστή” παράσταση που επιχειρεί να αναμοχλεύσει την εσωτερική διαδρομή των προσώπων και να αποκαλύψει την οδύνη που συνθέτουν ερήμην τους. Μια βουτιά στο υποσυνείδητο, σε μια μνήμη/ σε μια γνώση  που ενυπάρχει μέσα μας και που παλεύουμε αενάως να μην δούμε» αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Δημήτρης Καραντζάς.

Παίζουν: Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

  • Τρίτη 28/7 στις 21:30 στο Αρχαίο θέατρο Οινιαδών
  • Πέμπτη 30/7 στις 21:30 στο Royal Theater Πάτρα
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ