Όλγα Δασκαλή: Αναγκαιότητα δράσης για τη Γέφυρα Ευήνου -Σε αδιέξοδο οι κάτοικοι

Μετά τη χθεσινή βροχή παρασύρθηκε το πρόχειρο πέρασμα της πολιτικής προστασίας που είχε κατασκευαστεί εντός του Ευήνου  με αποτέλεσμα όλη η περιοχή να βρίσκεται και πάλι μπροστά σε αδιέξοδο, με εκατοντάδες πολίτες να αναγκάζονται να διανύσουν διπλά χιλιόμετρα για την πρόσβαση στο σπίτι και την εργασία τους.

Συγκεκριμένα οι πρόσφατες βροχές  είχαν ως αποτέλεσμα ο Εύηνος να κατεβάσει  φερτά υλικά, τα οποία και έκλεισαν την δίοδο του νερού από το πρόχειρο πέρασμα και ένα τμήμα του παρασύρθηκε.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω πέρασμα της πολιτικής προστασίας εξυπηρετούσε έστω και άτυπα τους κατοίκους,  και όχι μόνο, που από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έχουν πρόσβαση και αναγκάζονταν να κάνουν τα διπλά χιλιόμετρα για να πάνε στο Ευηνοχώρι.

“Όσο αργεί η επίσπευση της κατασκευής προσωρινής λύσης, πόσο μάλλον της μόνιμης, τόσο θα είμαστε έρμαια των καιρικών φαινομένων, ακόμα και των πιο ήπιων. Όλη η περιοχή βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο, με εκατοντάδες συμπολίτες να αναγκάζονται να διανύσουν διπλά χιλιόμετρα για την πρόσβαση στο σπίτι και την εργασία τους” αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου, Όλγα Δασκαλή.

Αναλυτικά η Όλγα Δασκαλή αναφέρει για το θέμα: 

“Μετά τη χθεσινή βροχή παρασύρθηκε η πρόχειρη λύση (πολιτικής προστασίας) που είχε κατασκευαστεί εντός του Ευήνου. Όσο αργεί η επίσπευση της κατασκευής προσωρινής λύσης, πόσο μάλλον της μόνιμης, τόσο θα είμαστε έρμαια των καιρικών φαινομένων, ακόμα και των πιο ήπιων. Όλη η περιοχή βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο, με εκατοντάδες συμπολίτες να αναγκάζονται να διανύσουν διπλά χιλιόμετρα για την πρόσβαση στο σπίτι και την εργασία τους.

Έχουν ειπωθεί πολλά, όμως σε περίπου 3 εβδομάδες ανοίγουν τα σχολεία (παράγοντας αύξησης της κυκλοφορίας) και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε – για να μην μας παραπληροφορούν- ότι:

Έχουν ειπωθεί πολλά, όμως σε περίπου 3 εβδομάδες ανοίγουν τα σχολεία (παράγοντας αύξησης της κυκλοφορίας) και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε – για να μην μας παραπληροφορούν- ότι:

Τα έργα για την δημιουργία προσωρινής λύσης προβλέπεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Ακόμα ΟΜΩΣ δεν έχει δοθεί εντολή έναρξης!

Μέχρι στιγμής γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες. Από την στιγμή της έναρξης θα χρειαστούν 6 με 8 εβδομάδες για την ολοκλήρωση της ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ λύσης. Η προσωρινή λύση προσδοκά να βγάλει τον χειμώνα. Για την μόνιμη λύση ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη έναρξης.

Είναι κομβικής σημασίας η τοπική αυτοδιοίκηση να πιέσει και να πρωτοστατήσει για την άμεση έναρξη των εργασιών.

Με την τελευταία τροποποίηση (25.07.2022) Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την περιοχή μας προβλέπονται τα εξής:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΕΥΗΝΟΥ:

Έργα διευθέτησης ποταμού Εύηνου (κατάντη υφιστάμενων γεφυρών Περιφερειακής Εθνικής Οδού & Σιδηροδρομικής Γέφυρας) που περιλαμβάνει:

α) Μέτρα προστασίας και αποκατάστασης ζημιών/βλαβών των υφιστάμενων γεφυρών Π.Ε.Ο. & ΣΓ ποταμού Εύηνου,

β) Κατασκευή κατάντη των γεφυρών αναβαθμού βαθμιδωτής πτώσης με λεκάνη καταστροφής ενέργειας,

γ) Κατασκευή αγωγού εκτροπής κατά μήκος της αριστερής υψηλής κοίτης για τον έλεγχο των υδάτων (τόσο στη φάση κατασκευής όσο και μελλοντικά, όταν και εφόσον απαιτηθεί η συντήρηση ή αποκατάσταση βλαβών του προτεινόμενου αναβαθμού)

δ) Σημειακές και μικρής κλίμακας διαμορφώσεις της χαμηλής κοίτης στην περιοχή ανάντη του αναβαθμού και μέχρι ~100 m ανάντη της οδογέφυρας της Π.Ε.Ο., προκειμένου να εξασφαλίζεται η ομαλή υδραυλικά προσαγωγή της ροής στα βάθρα των γεφυρών και τον αναβαθμό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ:

Έργα διευθέτησης τάφρου ΠΤ 7 στην περιοχή του οικισμού Ζεστής: περιλαμβάνει την κατασκευή κλειστού ορθογωνικού αγωγού συνολικού μήκους 559,70 m., για την αποτελεσματική αποχέτευση των όμβριων υδάτων καθώς και για την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού της Ζεστής, της Π.Ε.Ο. και της Σ.Γ.,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΛΙΑ:

– Έργα διευθέτησης ρ. Αγριλιάς (Αποχετευτική τάφρος TXXVI1): περιλαμβάνει την επένδυση της κοίτης σε όλο το μήκος με στρώμνες λιθοπλήρωτων συρματοκιβωτίων ώστε να βελτιωθούν τα υδραυλικά χαρακτηριστικά και η παροχετευτικότητα του ρέματος.

-Συλλεκτήρας ομβρίων ΠΕΟ: περιλαμβάνει την κατασκευή συλλεκτήρα με ορθογωνική διατομή από οπλισμένο σκυρόδεμα συνολικού μήκους 1.620 m., για την υδροσυλλογή των πλημμυρικών απορροών και την καθοδήγηση τους σε κατάλληλο αποδέκτη.

Επιβάλλεται για ακόμη μια φορά να επιμείνουμε ζητώντας συνολική παρουσίαση των εγκεκριμένων παραπάνω έργων από την ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΚ/ΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και να απαιτήσουμε την άμεση έναρξη των εργασιών.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *