Πάτρα: Πρωτοβουλία της Αστυνομίας για προσβάσιμη πόλη σε ΑμεΑ

«Η Αστυνομία θα συνεργαστεί με τον σύλλογο παραπληγικών, την ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία και με φορείς, προκειμένου να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην βελτίωση της καθημερινότητας αυτής της ξεχωριστής ομάδας πολιτών, η οποία είναι μεν ενεργή σε πολλούς κοινωνικούς τομείς, αλλά δυστυχώς πολλές φορές αποκλείεται από ένα σύνολο δραστηριοτήτων, λόγω φυσικών εμποδίων, που εντοπίζονται στο κυκλοφοριακό περιβάλλον του αστικού ιστού».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, υποστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μαζί με εκπροσώπους του συλλόγου παραπληγικών και της ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, με αφορμή την ημερίδα «Πάτρα, πόλη φιλόξενη για ΑμεΑ;», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Αστυνομία στο πλαίσιο των συνεργασιών, ο Ν. Σπανουδάκης επεσήμανε, ότι «ήδη έχουμε ζητήσει από τον δήμο να προχωρήσει σε ειδική σήμανση για τις ράμπες πρόσβασης στα πεζοδρόμια, ώστε αυτές να μην αποκλείονται από αυτοκίνητα».

Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, «αυτές οι ράμπες πρόσβασης πρέπει να έχουν τις απαιτούμενες διαστάσεις, ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιούν, όχι μόνο όσοι κινούνται μα αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά και μητέρες με βρέφη, ηλικιωμένοι, καθώς και οι πολίτες, που έχουν προσωρινά κινητικά προβλήματα».

Επίσης, είπε «ότι πρέπει να εξετάσουμε την πρόσβαση και όλους τους δημόσιους χώρους, μη εξαιρουμένου και του κτιρίου με στεγάζει την αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας, στην Πάτρα».

Παράλληλα, ο κ. Σπανουδάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το πρόβλημα της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες δεν λύνεται με την επίδοση κλήσεων από την Αστυνομία σε όσους οδηγούς αποκλείουν ράμπες, αλλά χρειάζεται να αλλάξει η κυκλοφοριακή μας παιδεία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και νοτίων Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Λίβανος, σημείωσε ότι «και φέτος, σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα και οι φορείς της σε όλη τη χώρα αναδεικνύουν την 3η Δεκέμβρη, την εθνική ημέρα των ατόμων με αναπηρία, ως ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και ενημέρωσης, διατρανώνοντας παράλληλα, το αναφαίρετο δικαίωμα στην ζωή με αξιοπρέπεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *