Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Καθορισμός νέων σημείων δειγματοληψίας για την ποιότητα υδάτων

Στον καθορισμό δύο νέων σημείων δειγματοληψίας υδάτων προχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες. Ο καθορισμός των νέων σημείων της δειγματοληψίας έγινε στην ζώνη μεταξύ του ποταμού Αχελώου, της τεχνητής λίμνης Καστρακίου και του ποταμού Ζέρβα. Η τοποθέτηση των νέων σημείων παρακολούθησης θα προσφέρει καλύτερη εποπτεία και έγκυρη εικόνα για την φυσικοχημική κατάσταση της συγκεκριμένης υδάτινης περιοχής, αλλά και για την αντιμετώπιση περιστατικών βραχείας επιβάρυνσης, όπως και έγκαιρου εντοπισμού  πιθανών μολύνσεων. Ο καθορισμός των νέων σημείων παρακολούθησης εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια της Περιφέρειας να ελέγξει γεωγραφικά σημεία που εμπεριέχουν υδάτινους πόρους, τα οποία σύμφωνα με το Διαχειριστικό Σύστημα η συνολική τους κατάσταση είναι άγνωστη για το Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης Υδάτων.

Κατ’ ουσίαν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδράμει τους κρατικούς φορείς που πολλές φορές αδυνατούν να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση των υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια το τελευταίο χρονικό διάστημα υλοποιεί πρόγραμμα εποπτικής παρακολούθησης της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων σε τμήματα ποταμών, εξετάζοντας σε συνεργασία με την Χημική Υπηρεσία Πατρών τις ποιοτικές παραμέτρους, στα πλαίσια σχεδιασμού για την εφαρμογή των προγραμματικών μέτρων των αναθεωρημένων Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, δήλωσε: «Η προάσπιση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας αποτελεί μία διαρκή προσπάθεια  που απαιτεί την συνδρομή όλων, προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δραστηριοτήτων των τοπικών κοινωνιών. Σαφώς απαιτείται από όλους να κάνουν περισσότερα βήματα ώστε να διασφαλίζεται στο διηνεκές το μεγάλο μας φυσικό οπλοστάσιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *