Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΠρέβεζα: Γεωλογικό φαινόμενο «εξαφανίζει» ελαιώνες, δρόμους & αγροτικές εγκαταστάσεις

Πρέβεζα: Γεωλογικό φαινόμενο «εξαφανίζει» ελαιώνες, δρόμους & αγροτικές εγκαταστάσεις

Να κηρυχθεί η κοινότητα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν οι φορείς μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το γεωλογικό φαινόμενο

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινότητα Κρυοπηγής, η οποία είναι αντιμέτωπη με γεωλογικό κατολισθητικό φαινόμενο τον τελευταίο μήνα, ζητούν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Πρέβεζας, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Το γεωλογικό φαινόμενο ξεκίνησε στην Κρυοπηγή στις 27 Μαρτίου, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και έχει εξαφανίσει ελαιώνες, δρόμους και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης, Στράτος Ιωάννου και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο δήμαρχος Πρέβεζας, Χρήστος Μπαΐλης, ο πρόεδρος της Κρυοπηγής, Νίκος Ντελής, στελέχη της διοίκησης του ΙΓΜΕ με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή, Δημήτρη Τσαγκά και τον διευθυντή της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ, Ευάγγελο Νικολάου, καθώς και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕ, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας, περιφερειακοί σύμβουλοι, κάτοικοι και φορείς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να προχωρήσει το ΙΓΜΕ, άμεσα, σε γεωλογική μελέτη της περιοχής για τη θωράκισή της και η δαπάνη να καλυφθεί από πιστώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου. Παράλληλα, εξετάστηκε και η δυνατότητα ανταλλαγής των κτημάτων που έχουν εξαφανιστεί λόγω των κατολισθήσεων με άλλες δημόσιες εκτάσεις, κατάλληλες για καλλιέργειες, θέμα το οποίο έθεσε ο κ. Καχριμάνης.

Mία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις στην Ελλάδα

Οι υπεύθυνοι του ΙΓΜΕ έκαναν λόγο για μία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, ωστόσο ήταν καθησυχαστικοί ότι ο οικισμός δεν κινδυνεύει. Όπως διευκρίνισαν, ο οικισμός δεν κινδυνεύει αυτήν τη στιγμή, ωστόσο το Ινστιτούτο εκπονεί αναλυτική μελέτη για υποβολή προγράμματος προστασίας της περιοχής.

Ο κ. Μπάρκας δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης σε ειδικό καθεστώς αποζημιώσεων, όπως συνέβη και με τους πλημμυροπαθείς του Λούρου.

Ο κ. Μπαΐλης μίλησε για τις ενέργειες που έχει κάνει ο ίδιος. Όπως ανέφερε, έχει ενημερώσει για την υπόθεση το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να καταγράψουν αλλά και να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

 

Φωτο: mypreveza.gr

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ