Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑστυνομικά ΝέαΠρόταση συγκρότησης μόνιμης διμοιρίας υποστήριξης στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας

Πρόταση συγκρότησης μόνιμης διμοιρίας υποστήριξης στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας

«Από τα μέλη των Ενώσεων μας (Ε.Α.Ε.Α.Π.Δ.Ε. και Ε.Α.Υ.Α) γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων αναφορικά με τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη συχνή συγκρότηση της Διμοιρίας Υποστήριξης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας.

Συμμεριζόμενοι πλήρως τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες που ανακύπτουν καθημερινά ( σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις, συναθροίσεις – συγκεντρώσεις κ.α.), οι οποίες  απαιτούν την παρουσία συγκροτημένης – οργανωμένης αστυνομικής δύναμης που θα διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ικανότητα να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στο ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν, την όλο και πιο συχνή ανάγκη συγκρότησης της διμοιρίας υποστήριξης προς ενίσχυση άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας όμορων και μη, οι Ενώσεις μας προτείνουν την συγκρότηση μόνιμης διμοιρίας  υποστήριξης στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, με ικανό αριθμό αστυνομικών που θα μπορεί  να ανταπεξέλθει στις ανωτέρω αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.

Από τον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας της διμοιρίας υποστήριξης στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, ανακύπτουν πλείστα  προβλήματα τα οποία κυρίως οφείλονται στο γεγονός, ότι η διμοιρία υποστήριξης συγκροτείται αιφνιδιαστικά προς κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, μη δυνάμενων η διοίκηση να τα προβλέψει τις περισσότερες φορές.

Έτσι λοιπόν παρατηρείται συχνά, αλλαγή στον πίνακα διάταξης υπηρεσίας όλων των Υπηρεσιών που διαθέτουν αστυνομικούς στη Διμοιρίας Υποστήριξης, αλλαγή που επηρεάζει, όχι μόνο το αστυνομικό προσωπικό που συγκροτεί αυτήν, αλλά το σύνολο σχεδόν του αστυνομικού προσωπικού.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να καταπονείται το αστυνομικό προσωπικό και οι Διοικητές Αξιωματικοί των Υπηρεσιών να αδυνατούν να προγραμματίσουν τις δράσεις τους και να παράξουν υπηρεσίες αυξημένης αστυνόμευσης στην περιοχή τους.

Με δεδομένο λοιπόν, σύμφωνα και με τα στοιχεία του τρέχοντος έτους, ότι η υπηρεσία στην οποία ανήκει οργανικά ένας αστυνομικός που διατίθεται για την συγκρότηση της Διμοιρίας Υποστήριξης, χάνει αυτόν το 80% των ημερών (το νούμερο αυτό προέκυψε από το άθροισμα των ημερών συγκρότησης της Διμοιρίας Υποστήριξης καθώς και λήψης ημερησίων αναπαύσεων και λοιπών αδειών του προσωπικού ), κρίνουμε ορθολογικότερη την παρουσία μόνιμης διμοιρίας υποστήριξης.

Η συγκρότηση μόνιμης διμοιρίας υποστήριξης θα συμβάλει στην αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας αυτής, καθώς το προσωπικό της θα επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια, θα εκπαιδευτεί καλύτερα και θα επιτευχθεί κλίμα ομοψυχίας και ομοιογένειας, μεγαλύτερο από το σημερινό.  Επιπρόσθετα η δυνατότητα άμεσης και ταχείας επέμβασης όπου αυτό απαιτηθεί, θα συμβάλει στην βελτίωση του προσφερόμενου αστυνομικού έργου παροχής ασφάλειας στην κοινωνία και τους πολίτες.

Τέλος αυτονόητο είναι πως το προσωπικό που θα στελεχώνει τη μόνιμη διμοιρία υποστήριξης, κατά τις ημέρες που δεν παρίσταται ανάγκη ανάθεσης σε αυτήν, αποστολής συναφή προς τον σκοπό συγκρότησής της, θα μπορεί να ενισχύει άλλες υπηρεσίες στο έργο τους ( συνδρομή σε μέτρα τάξης σε δικαστήρια, πραγματοποίηση μεταγωγών κρατουμένων ή ψυχασθενών, συγκρότηση συνεργείων ελέγχου, φύλαξη στόχων, διενέργεια περιπολιών σε περιοχές που παρουσιάζεται αυξημένη εγκληματικότητα,  κ.α. ), ώστε να υποβοηθηθεί το έργο των Διοικητών των Υπηρεσιών αυτών.

Παρακαλούμε για την εξέταση όλων των παραπάνω και δηλώνουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση υλοποίησης της πρότασής μας αυτής».

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ