Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕλλάδαΣε λειτουργία από το φθινόπωρο το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα...

Σε λειτουργία από το φθινόπωρο το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα – Η διαδικασία παραλαβής της σορού μέχρι την αποτέφρωση

Σε ιδιωτική εγκατάσταση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί από το φθινόπωρο το πρώτο  Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ)  στην Ελλάδα, σε ιδιωτική εγκατάσταση που ήδη από πέρυσι έχει αδειοδοτηθεί, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η διαδικασία παραλαβής της σορού μέχρι την αποτέφρωση

  • Η διαδικασία της αποτέφρωσης λαμβάνει χώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης των οργάνων σε περίπτωση που υπάρχει δήλωση δωρεάς οργάνων. Απαγορεύεται αυστηρά η αφαίρεση οργάνων ή μελών από το σώμα του νεκρού που πρόκειται να αποτεφρωθεί εάν δεν υπάρχει δήλωση δωρεάς οργάνων. Απαγορεύεται η αποτέφρωση της σωρού εάν προηγουμένως δεν αφαιρεθούν από το νεκρό σώμα τα ακατάλληλα προς αποτέφρωση ιατροτεχνικά μέρη.
  • Η σορός μεταφέρεται στο ΚΑΝ και από τη γραμματεία παραλαμβάνεται η άδεια αποτέφρωσης του δήμου (αντίστοιχη της άδειας ταφής).
  • Η γραμματεία του ΚΑΝ καταχωρίζει στο επίσημο θεωρημένο και αριθμημένο βιβλίο αποτεφρώσεων εξαψήφιο αριθμό αποτέφρωσης, ο οποίος χαράσσεται στο ειδικό πυρίμαχο αντικείμενο (πλακάκι) που τοποθετείται εντός του φέρετρου. Ο ίδιος αριθμός αναγράφεται μαζί µε το όνομα του νεκρού επάνω στην τεφροδόχο και αναφέρεται στο πιστοποιητικό αποτέφρωσης που εκδίδει το ΚΑΝ εις διπλούν για κάθε αποτέφρωση. Το ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού αποτέφρωσης παραδίδεται στην οικογένεια του θανόντος και το άλλο αποστέλλεται στον αρμόδιο ΟΤΑ.
  • Η γραμματεία ενημερώνει για την ημέρα και ώρα που πρόκειται να γίνει η αποτέφρωση, προκειμένου να ρυθμιστούν από τους οικείους του θανόντος τυχόν θέματα οργάνωσης τελετής και να παραστούν, αν το επιθυμούν, για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης.
  • Η σορός φυλάσσεται από την παραλαβή της και μέχρι την αποτέφρωση σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο.
  • Πριν από την αποτέφρωση οι συγγενείς μπορούν να δουν για τελευταία φορά τη σορό πριν από την είσοδό της στον αποτεφρωτήρα και στη συνέχεια να παραστούν και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εισόδου του φέρετρου στον θάλαμο αποτέφρωσης.
  • Από την είσοδο του φέρετρου στον θάλαμο αποτέφρωσης οι τεχνικοί του ΚΑΝ παρακολουθούν µέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού τη διαδικασία αποτέφρωσης και μετά τον προγραμματισμένο χρόνο συλλέγουν τα υπολείμματα της αποτέφρωσης, τα οποία κονιορτοποιούν µε ειδικό μηχάνημα.
  • Το προϊόν της κονιορτοποίησης μαζί µε το ειδικό πυρίμαχο αντικείμενο που συνόδευε τη σορό κατά την αποτέφρωση εισάγονται σε ειδικό σκεύος (τεφροδόχος).
  • Στη συνέχεια σφραγίζεται η τεφροδόχος και εκτυπώνονται σε αυτήν το ονοματεπώνυμο του θανόντος, ο αριθμός αποτέφρωσης, ο τόπος γέννησής του, η ημερομηνία γέννησης και θανάτου του, η ημέρα, η ώρα και ο τόπος της αποτέφρωσης.
  • Αν η τέφρα πρόκειται να εγκαταλειφθεί ελευθέρως στη θάλασσα ή να διασπαρθεί σε υπαίθριο χώρο, κατά τα οριζόμενα στην παρ.3 του άρθρου 4 του ΠΔ.31/2009 (ΦΕΚ 49Α), μαζί με τη βεβαίωση αποτέφρωσης παραδίδεται στην οικογένεια και η τεφροδόχος.
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ