Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπίκαιρα«Στα μαχαίρια» Αγρίνιο-Μεσολόγγι για τον δικαστικό «χάρτη» της Αιτωλοακαρνανίας -Ενωτικός ο Μαυρομάτης

«Στα μαχαίρια» Αγρίνιο-Μεσολόγγι για τον δικαστικό «χάρτη» της Αιτωλοακαρνανίας -Ενωτικός ο Μαυρομάτης

Οι δρομολογούμενες αλλαγές στον δικαστικό «χάρτη» της Αιτωλοακαρνανίας έχουν επιφέρει σοβαρή αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.

Μάλιστα Αγρίνιο και Μεσολόγγι είναι στα “μαχαίρια”. Από την μια οι Αγρινιώτες εκφράζουν τα δικά τους επιχειρήματα για την διατήρηση της έδρας του κεντρικού Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο τονίζοντας ότι στο Αγρίνιο είναι η έδρα του Εφετείου και  επιπλέον στο Αγρίνιο  υπάρχουν καλύτερες υποδομές και φυσικά η γεωγραφία και ο πληθυσμός της πόλης σε συνδυασμό με τον όγκο των υποθέσεων ευνοούν την εν λόγω διεκδίκηση.

Από την άλλη οι Μεσολογγίτες εκφράζουν και αυτοί τα δικά τους επιχειρήματα τονίζοντας μεταξύ άλλων την ιστορικότητα του Μεσολογγίου αλλά και το γεγονός ότι το Μεσολόγγι είναι η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας και αυτό δεν αλλάζει. Και επιπλέον τονίζουν ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου εξυπηρετεί εξίσου μεγάλο όγκο υποθέσεων και πως γεωγραφικά επίσης ευνοείται η εν λόγω διεκδίκηση.

Και οι δύο πλευρές λοιπόν έχουν τα επιχειρήματα τους που φυσικά είναι όλα ορθά. Οπότε το λογικό είναι όχι να διαφωνούν αλλά από κοινού να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Δηλαδή καμία αλλαγή στον δικαστικό «χάρτη» της Αιτωλοακαρνανίας.

Μαυρομάτης: “Καμία αλλαγή στον δικαστικό «χάρτη» της Αιτωλοακαρνανίας”

Με ενωτικό λόγο και ξεκάθαρα επιχειρήματα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θανάσης Μαυρομάτης αναφέρεται στο θέμα και τονίζει μεταξύ άλλων πως οι δρομολογούμενες αλλαγές έχουν επιφέρει σοβαρή αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες  και πως “η διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών θεσμών στην Αιτωλοακαρνανία ως έχουν και η περαιτέρω ενίσχυσή τους με το απαιτούμενο προσωπικό είναι καθολική απαίτησή μας”.

Συγκεκριμένα ο κ.Μαυρομάτης αναφέρει:

“Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, δώσαμε την υπόσχεση στους πολίτες αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό να αλλάξουμε την πορεία αυτού του τόπου προς το καλύτερο. Καταφέραμε πολλά και επιδιώκουμε ακόμη περισσότερα.

Στο πλαίσιο αυτό  και σε ότι αφορά την στήριξη υποδομών των Δικαστικών Μεγάρων, για την μεν Ιερή Πόλη Μεσολογγίου εξασφαλίσθηκε ποσό 700.000 ευρώ για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών,  ενώ για το Αγρίνιο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησε μια δυναμική παρέμβαση ύψους 1.250.000 ευρώ για να υλοποιηθούν αντίστοιχες εργασίες.

Οι δρομολογούμενες αλλαγές στον δικαστικό «χάρτη» της Αιτωλοακαρνανίας, έχουν επιφέρει σοβαρή αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες καθώς η απονομή της Δικαιοσύνης είναι θεμελιακός θεσμός που δεν επιδέχεται αλλαγές οι οποίες πιθανόν να τον κλονίσουν και να διαταράξουν σοβαρά την λειτουργία του.

Η διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών θεσμών στην Αιτωλοακαρνανία ως έχουν και η περαιτέρω ενίσχυσή τους με το απαιτούμενο προσωπικό είναι καθολική απαίτησή μας.

Δεν δύναται την παρούσα στιγμή να γίνεται λόγος για αλλαγές και καταργήσεις δικαστικών λειτουργικών σχηματισμών στην μεγαλύτερη σε έκταση περιφερειακή ενότητα της Ελλάδας η οποία διαθέτει ένα ιδιαίτερο γεωμορφολογικό «ανάγλυφο»,  καθιστώντας την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση δύσκολη και προβληματική για τον κάθε πολίτη.

Στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, στην πόλη όπου «γεννήθηκαν» οι πρώτοι δικαστικοί θεσμοί της επαναστατημένης Ελλάδας κάθε επιχειρούμενη  διασάλευση θα προκαλούσε δυσχέρεια στην πρόσβαση  μεγάλου μέρους των κατοίκων του Νόμου στη δικαιοσύνη.

Οι δικαστικές υπηρεσίες της Πρωτεύουσας της Αιτωλοακαρνανίας εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους από τη Ναύπακτο μέχρι το Ξηρόμερο καλύπτοντας απόλυτα και  το πληθυσμιακό κριτήριο των 100.000 κατοίκων.

Στο Αγρίνιο, το οποίο έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες μιας αναδυόμενης και ισχυρής οικονομίας, βασιζόμενης και στους τρεις οικονομικούς «πυλώνες» δράσης, η απόδοση της Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν επιδέχεται περιορισμούς, αλλά επιβάλλεται η βέλτιστη στελέχωσή των υπηρεσιών ώστε να επιτρέψουν την ευελιξία της και την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών της.

Να σημειωθεί εδώ  ότι και τα δύο Πρωτοδικεία έχουν τον ίδιο –πολύ μεγάλο-όγκο υποθέσεων και η τυχόν ενοποίησή τους θα οδηγούσε σε καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης χωρίς αυτό να έχει κάποιο οικονομικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των κατοίκων της  περιοχής που ασχολούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό με τον πρωτογενή τομέα καθιστούν επιτακτική την εύκολη και γρήγορη πρόσβασή   τους στα δικαστήρια.

Στην ουσία λοιπόν οι δικαστικές δομές στην Αιτωλοακαρνανία, απαιτούν αναβάθμιση κι όχι υποβάθμιση. Είναι αδιανόητη η συζήτηση για κατάργηση έστω και μέρους αυτών, όταν οι υφιστάμενες δομές ανταποκρίνονται πλήρως στις κατά τόπους κοινωνικές ανάγκες.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδείξει καλή θέληση συνεννόησης με την κοινωνία, την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της, κατανοώντας και ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημά μας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο υπογράφων, ανταποκρινόμενοι άμεσα στις απαιτήσεις της, από την πρώτη στιγμή παρακολουθήσαμε στενά το θέμα, πραγματοποιώντας παράλληλα παραστάσεις και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αρμόδιους εκπροσώπους των διοικητικών αρχών στα κέντρα των αποφάσεων.  Διαμηνύσαμε δε προς κάθε εμπλεκόμενο πως η Αιτωλοακαρνανία έχει μόνο μια πορεία. Αυτή που οδηγεί στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της.

Για όλους μας, είναι υποχρέωση να την ακολουθήσουμε πιστά κι απαρέγκλιτα, υπερασπίζοντας  τα όσα αποκτήσαμε και διεκδικώντας δυναμικά και με πίστη αυτά που δικαιούμαστε.

# ΝΕΑ

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ