Σταύρος Καραγκούνης: «Μάχομαι για το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας»

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Tα Νέα της Αιτωλοακαρνανίας

 

Με καταγωγή από τη Κυψέλη Αγρινίου και το Νεοχώρι ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον  ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Καραγκούνης, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στην εφημερίδα Τα Νέα της Αιτωλοακαρνανίας, αποκάλυψε τους λόγους που τον ώθησαν να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής, μίλησε για την επαφή του με κατοίκους και επαγγελματίες του νομού, ενώ έκανε και εκτενείς αναφορά στα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αιτωλοακαρνανία, προτείνοντας λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος ο κ. Σταύρος Καραγκούνης αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της αποχής τονίζοντας «Με την υποψηφιότητά μου στις προσεχείς Εθνικές Εκλογές, θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες του Νομού, ασχέτων πολιτικών πεποιθήσεων να ασκήσουν το υπέρτατο δικαίωμα του εκλέγειν. Η συμμετοχή είναι απαραίτητη, είναι η δύναμη του Λαού».

 Πως αποφασίσατε να πολιτευτείτε στην Αιτωλοακαρνανία; Πόσο εύκολο είναι να «περπατήσει» ένας πολιτικός τον μεγαλύτερο νομό της Ελλάδας;

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό, οπότε έχω την πολυτέλεια να λειτουργώ με πολλαπλά κριτήρια. Με καταγωγή από τη Κυψέλη Αγρινίου και το Νεοχώρι δεν ήταν δύσκολη επιλογή. Συνεπώς η απόφασή μου για να πολιτευτώ στην Αιτωλοακαρνανία είναι συναισθηματική.

Έχω συνεχή επαφή με το Νομό, δεν κοίταξα ξαφνικά το χάρτη της Ελλάδας και είπα «να, εδώ θα πολιτευτώ».  Στόχος μου είναι να γνωρίσω κάθε εκατοστό του και κάθε κάτοικο αν καταστεί δυνατό. Η επαφή με τον κόσμο σε φέρνει πιο κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών, στα προβλήματα αλλά και στις λύσεις τους.

Την Αιτωλοακαρνανία δεν την βλέπω ως «πρέπει» ή ως «δουλειά» , είναι πάθος και πόθος, η όρεξη υπάρχει, και κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί σε συνεργασία με το Λαό.

 Δίνετε έμφαση σε συναντήσεις με νέους και νέες της περιοχής. Πως πιστεύετε ότι πρέπει να χειριστεί η κοινωνία τη νεολαία μας σήμερα; Ποιο είναι το όραμα σας για τους νέους;

Φυσικά και είναι προτεραιότητά μου η συνεχής επαφή και ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών με τους νέους της περιοχής. Οι νέοι είναι η παραγωγική δύναμη της Χώρας. Είναι οι άνθρωποι που αύριο θα κληθούν να διοικήσουν, θα πρέπει να είναι μέτοχοι και κοινωνοί των αποφάσεων του σήμερα. Είναι αδιανόητο για μένα να αποφασίζουμε για αυτούς χωρίς αυτούς! Βασικός προσωπικός μου στόχος είναι να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης με τους νέους. Να εμπιστευτούν το θεσμό της Δημοκρατίας και να κατανοήσουν πως είναι απαραίτητοι για την διαφύλαξή της. Η συμμετοχικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου και στα κέντρα λήψης αποφάσεων οδηγεί στην ισχυροποίηση και συνοχή του κοινωνικού ιστού. Όραμα λοιπόν είναι η ενασχόληση των νέων με τα κοινά.

 Από τη μέχρι τώρα επαφή σας με κατοίκους και επαγγελματίες σε πόλεις και χωριά του νομού, τι εισπράττετε από τον κόσμο και τι σας μεταφέρουν;

Η βαθιά οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων σαφώς και έχει δημιουργήσει κλίμα δυσπιστίας. Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, είναι ορατά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της Χώρας και επανάκτησης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Συνεπώς τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επαγγελματίες εκτιμούν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Έχουμε κάνει βήματα. Μικρά ίσως, σταθερά όμως. Η κάμψη των ανισοτήτων δεκαετιών δεν είναι εφικτή εν μια νυκτί. Θεωρώ πως στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι ορατά σε όλους τα αποτελέσματα των κόπων τους αλλά και των προσπαθειών της Κυβέρνησης για ένα δίκαιο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.

 Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ποιες λύσεις προτείνετε για την αντιμετώπισή τους; 

Ο Νομός μας, έχει επαινεθεί πολλάκις για την ομορφιά του αλλά και τον φυσικό πλούτο του. Από το παίνεμα μέχρι την ουσιαστική του ανάπτυξη υπάρχει ένα κενό. Ας μιλήσουμε με αλήθειες. Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάζει μεγάλη εδαφική ανομοιομορφία. Αυτό οδηγεί μοιραία και σε ανομοιόμορφο χειρισμό της κάθε περιοχής. Η ευημερία και η ανάπτυξή του δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το Κεντρικό Κράτος. Χρειάζεται σύμπραξη δυνάμεων ξεπερνώντας ο καθένας τον εαυτό του. Η χάραξη κοινών πολιτικών που θα συνδέονται μεταξύ τους, τόσο σε επίπεδο Δήμων και Περιφέρειας και σε συνέργια με το Κεντρικό Κράτος είναι το απόλυτο σχήμα για την Ανάπτυξη και Ανάταση της οικονομίας του Νομού, με κεντρικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά της απομόνωσης. Ουδείς άμοιρος ευθυνών.

 Ποιο είναι το προεκλογικό σας μήνυμα στον δρόμο προς τις κάλπες;

Στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών παρατηρείται όλο και περισσότερο το φαινόμενο της αποχής. Σε μια χώρα βαθιά και ουσιαστικά Δημοκρατική είναι ίσως το χειρότερο πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο. Σαφώς και προσωπικά ασκώ αυτοκριτική, σαφώς και συμμερίζομαι πως είναι ο τρόπος μιας μερίδας ανθρώπων με Βάθια πολιτική σκέψη που οδηγούνται στην αποχή συνειδητά, απαξιώνοντας πρακτικές του παρελθόντος που τον πλήγωσαν. Υπάρχει και μια άλλη μερίδα ανθρώπων που απέχουν θεωρώντας πως η συμμετοχή τους λίγη σημασία έχει. Ουκ ολίγες φορές έχω ακούσει τη φράση : «άλλοι αποφασίζουν!» .

Με την υποψηφιότητά μου στις προσεχείς Εθνικές Εκλογές, θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες του Νομού, ασχέτων πολιτικών πεποιθήσεων να ασκήσουν το υπέρτατο δικαίωμα του εκλέγειν. Η συμμετοχή είναι απαραίτητη, είναι η δύναμη του Λαού.

Αποφάσισα να θέσω εαυτόν στην υπηρεσία του Λαού της Αιτωλοακαρνανίας και αυτόν ορίζω για μένα κριτή. Θεωρώ τον εαυτό μου πολίτη της Αιτωλοακαρνανίας, συνεργάτη του κάθε πολίτη του Νομού.

Δεν αρέσκομαι σε θρόνους. Μάχομαι. Μάχομαι για την εμπιστοσύνη των πολιτών, μάχομαι για το μέλλον των Αιτωλοακαρνάνων και σε κάθε ευκαιρία υπερασπίζομαι το δίκαιο του αδυνάτου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *