Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΣτη Στοκχόλμη ως εκπρόσωπος της Ελλάδος για την Europol ο Κ.Καραγκούνης

Στη Στοκχόλμη ως εκπρόσωπος της Ελλάδος για την Europol ο Κ.Καραγκούνης

K. Καραγκούνης στην μικτή ομάδα ελέγχου της Europol: Απαραίτητη η δημιουργία Αρχής κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος

Στη Στοκχόλμη ταξίδεψε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης ως εκπρόσωπος της Ελλάδος για την Europol

Ολοκληρώθηκαν στη Στοκχόλμη οι διήμερες εργασίες της 12ης Συνεδρίασης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Europol, όπου, από τη Βουλή των Ελλήνων, συμμετείχε ο βουλευτής και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης.

Η Σουηδή Επίτροπος, βασική ομιλήτρια της συνεδρίασης και αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, εστίασε κυρίως στον νέο Κανονισμό για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Η τοποθέτηση του Κ.Καραγκούνη

Ο Έλληνας βουλευτής  κ. Καραγκούνης εξέφρασε υποστήριξή σε όλες τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. για καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος, ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα οικονομικά είναι ζωτικής σημασίας για αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων, αποτροπή εγκληματικότητας και πρόληψη της διείσδυσής της στη νόμιμη οικονομία και στην κοινωνία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι, δεδομένου τα παραπάνω, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η δημιουργία Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη δημιουργία της Αρχής ως ένα φιλόδοξο βήμα που σχετίζεται με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Με την τοποθέτηση Καραγκούνη η Επίτροπος συμφώνησε απόλυτα.

Πολιτική προτεραιότητα η εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων

Ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής αναφέρθηκε και στην εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, χαρακτηρίζοντάς την ως μια μακρόπνοη διαδικασία που προϋποθέτει την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων και εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων.

Η καταπολέμησή της, υποστήριξε, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και απαιτεί πολυεπίπεδη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων και οργανισμών.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι οι  καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας τελούν σε συνεχή εγρήγορση, υπό το πρίσμα και των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί από την υπάρχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, με σκοπό άμεσο εντοπισμό πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων προερχόμενων από την Ουκρανία και παροχή της πρέπουσας αρωγής και προστασίας.

Ερωτήματα για τα επόμενα βήματα της Ε.Ε.

Ο κ. Καραγκούνης τόνισε πόσο σημαντική και αποτελεσματική θα ήταν μια εναρμόνιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε θέματα που αφορούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ρώτησε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σχετικά με:

  • την ίδρυση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος,
  • της νομοθεσίας που αφορά το ηλεκτρονικά αποτυπώματα
  • τις πιθανές νέες τεχνολογίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Η απάντηση της Επιτρόπου Yohansson

  • Η Σουηδή Επίτροπος κα Yohansson απήντησε πως η προσπάθεια για δημιουργία ανεξάρτητης αρχής είναι σε εξέλιξη και πως νέα νομοθεσία ήδη προωθείται σχετικά με το οικονομικό έγκλημα.
  • Η ιδέα είναι να μπορούν να κυνηγήσουν το χρήμα αποτελεσματικά (go after the money) και με νέους νόμους να καταφέρουν να το παγώνουν και να το κατάσχουν άμεσα δημιουργώντας πρόβλημα στο οικονομικό έγκλημα.
  • Αυτή τη στιγμή μόνο το 1% του μαύρου χρήματος κατάσχεται οπότε η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
  • Η συνεργασία και η εκπαίδευση είναι απαραίτητα για την επιτυχία όλης αυτής της προσπάθειας.
  • Η νομοθεσία του ηλεκτρονικού αποτυπώματος βρίσκεται σε εξέλιξη και οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης έχουν φτάσει σε μια πρώτη συμφωνία.
  • Στις περισσότερες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος υπάρχει ηλεκτρονικό αποτύπωμα οπότε και αυτή η νομοθεσία είναι εξίσου σημαντική.

Ερώτημα για τη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων

Περαιτέρω ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Τόνισε την σημαντική συνεργασία που έχει η Ελλάδα με τις γειτονικές χώρες στο θέμα αυτό και ζήτησε να μάθει απευθυνόμενος στην κα Schmitt, Συντονίστρια της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και στον κύριο Lecouffe, αναπληρωτή Εκτελεστικό Διευθυντή Επιχειρήσεων της Europol αν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά την προστασία των θυμάτων του πολέμου της Ουκρανίας από διακινητές.

Η κα Schmitt εξήγησε ότι υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά τους Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους ήδη από πέρυσι το Μάιο.

Υπάρχουν στα κέντρα υποδοχής δικλείδες προστασίας αλλά βρίσκονται σε εγρήγορση εξίσου οι δικαστικές αλλά και οι αστυνομικές αρχές. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο 7 περιπτώσεις που ελέγχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες.

Ο κ. Lecouffe αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία της Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων πάνω στο θέμα αυτό.

Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα στα Δυτικά Βαλκάνια για την προστασία των θυμάτων παράνομης διακίνησης. Το ίδιο ισχύει και για την Ανατολική Ευρώπη.

Σχετικά με την Ουκρανία αλλά και τις γειτονικές της χώρες, υπάρχει προσωπικό επί τόπου που δουλεύει εντατικά για την προστασία των ανθρώπων αν και γενικά η κατάσταση φαίνεται να είναι υπό έλεγχο. Βέβαια, είναι ανοιχτός σε προτάσεις για τυχόν αναγκαίες βελτιώσεις.

# ΝΕΑ

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ