Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Δήμαρχος Αγρινίου -Παρέδωσε πρόσκληση για την επέτειο της 11ης Ιουνίου

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα  Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος Αγρινίου επέδωσε επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας  να παραστεί και να τιμήσει με την παρουσία της, τις εκδηλώσεις εορτασμού της 11ης Ιουνίου.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει  στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχεδιασμό του Δήμου Αγρινίου  για τις επετειακές εκδηλώσεις  για την απελευθέρωση του Αγρινίου αλλά και το πρόγραμμα δράσεων του Δήμου  με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για την πρόσκληση  και  υπογράμμισε ότι εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο, εφόσον επιτρέψουν οι συνθήκες και το πρόγραμμα της,  να  παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού στο Αγρίνιο.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αγρινίου πρόσφερε στην κ. Σακελλαροπούλου  αντίγραφο του  έργου  Πορφυρό βλέμμα” του Χρήστου Γαρουφαλή, από τη μεγάλη ενότητα έργων του ζωγράφου “Ανθρώπων βλέμματα”,  υπογεγραμμένο από τον καλλιτέχνη.

Μια μικρή αναφορά στην ιστορία της απελευθέρωσης το βράδυ της 11ης Ιουνίου 1821:

Το Βραχώρι ήταν πρωτεύουσα του Κάρλελι επί τουρκοκρατίας. Περιελάμβανε την Αιτωλία και την Ακαρνανία και ονομάστηκε έτσι απ’ τους Οθωμανούς επειδή επί ενετοκρατίας, πριν τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, την περιοχή διαφέντευε ο Κάρολος.

Ήταν μεγάλο αστικό και διοικητικό κέντρο της εποχής και πρώτη πρωτεύουσα του νομού μετά την απελευθέρωση και φυσικά πλήρωσε ακριβά τον αγώνα για την Ελευθερία.

Ένας αγώνας που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού στο Βραχώρι οι Τούρκοι διοικητές είχαν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό φρουράς και πυρομαχικών, ενώ τα σπίτια των Τούρκων είχαν οχύρωση. Για τους Έλληνες οπλαρχηγούς, όμως, η κατάληψη του Βραχωρίου είχε μεγάλη σημασία, αφού μόνο αν απελευθέρωναν την πόλη αυτή και έδιωχναν τους Τουρκαλβανούς θα εδραίωναν τη νίκη και θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος.

Με τη βοήθεια όλων των υπόδουλων Βραχωριτών και του μεγάλου φιλέλληνα Χένδερσον τα κατάφεραν και το βράδυ της 11ης Ιουνίου 1821 «πήραν» το τουρκικό προπύργιο της Δυτικής Ρούμελης.

Από τότε μέχρι και σήμερα ο Δήμος Αγρινίου  τιμά με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, η οποία εορτάζεται αδιάλειπτα κάθε χρόνο την 11η Ιουνίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *