Συμμαχία Πολιτών: H Γέφυρα της Αβόρανης σε κίνδυνο

Παρέμβαση για την ιστορική γέφυρα της Αβόρανης στον ποταμό Ερμίτσα κάνει με ανακοίνωση της η «Συμμαχία Πολιτών» του Γιώργου Καραμητσόπουλου, υποψηφίου Δημάρψου Αγρινίου.

«Οι κάτοικοι της Αβόρανης αλλά και όσοι διέρχονται καθημερινά από τη γέφυρα έχουν εκφράσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την μεγάλη ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση της γέφυρας χωρίς ωστόσο να ευαισθητοποιηθεί κανείς» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική παρέμβαση.

Αναλυτικά ολόκληρη η παρέμβαση της «Συμμαχίας Πολιτών»

Ένα από τα πετρόχτιστα μνημεία της περιοχής μας, με πολύ μεγάλη ιστορική αξία, είναι η γέφυρα της Αβόρανης στον ποταμό Ερμίτσα.

Η γέφυρα άρχισε να κατασκευάζεται το 1895 όταν πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης και αποτελούσε τμήμα της οδού Αγρινίου-Θέρμου που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Κατασκευάστηκε πάνω σε σχέδια Ιταλών Μηχανικών από Ηπειρώτες Τεχνίτες και για την κατασκευή της, που ολοκληρώθηκε το 1909, χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από τα νταμάρια της Αγίας Παρασκευής.

Σήμερα περισσότερο από έναν αιώνα μετά την κατασκευή της η γέφυρα της Αβόρανης εξακολουθεί να συνδέει το Αγρίνιο με το Θέρμο και με τις παραλίμνιες περιοχές πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να διέρχονται από αυτή καθημερινά εκατοντάδες οχήματα.

Λόγω του μικρού πλάτους της γέφυρας που είναι μόνο 4,5 μέτρα η διέλευση γίνεται εκ περιτροπής με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ συχνά ατυχήματα, ενώ η διέλευση και φορτηγών μεγάλου βάρους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για μια γέφυρα που κατασκευάστηκε με εντελώς άλλες προδιαγραφές (για διέλευση κάρων κλπ).

Επί πλέον τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις και τις τεράστιες ποσότητες νερού επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τη γέφυρα. Ενώ οι συχνές αμμοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα να κατέβει η στάθμη του χειμάρρου και να γίνουν ορατές πολύ σημαντικές φθορές στις δυο από τις πέντε βάσεις στήριξης των πυλώνων της γέφυρας.

Οι κάτοικοι της Αβόρανης αλλά και όσοι διέρχονται καθημερινά από τη γέφυρα έχουν εκφράσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την μεγάλη ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση της γέφυρας χωρίς ωστόσο να ευαισθητοποιηθεί κανείς.

Απευθύνουμε έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς, να ακούσουν την φωνή των πολιτών και να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα πριν να είναι πολύ αργά.

Απαιτούνται άμεσα:

  • Ενδελεχής έλεγχος της στατικότητας και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γέφυρα.
  • Ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα των ελέγχων.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων για την προστασία της γέφυρας και κυρίως των διερχόμενων.

Επίσης σύντομα απαιτούνται:

  1. Η κατασκευή νέας σύγχρονης γέφυρας που θα αποτελέσει τμήμα της νέας οδού Αγρινίου-Θέρμου, ένα έργο που επίσης κάποτε θα πρέπει να ξεκινήσει.
  2. Η ανάδειξη της γέφυρας της Αβόρανης σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση και να μην έχει και η γέφυρα της Αβόρανης την ίδια τύχη με άλλα σημαντικά μνημεία της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας.

 

*Οι φωτογραφίες της γέφυρας είναι από σχετική δημοσίευση του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *