Συνάντηση δικηγόρων με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα συναντήθηκε σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με τη συμμετοχή του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού και των μελών της Ευστάθιου Κουτσοχήνα, Γεώργιου Σταματογιάννη, Αθανάσιου Μακρυγιάννη, Χρήστου Παίσιου, Αθανάσιου Ζούπα, Δημητρίου Δημητρουλόπουλου, Νικολέττας Μπασδέκη, Γεωργίου Καλούδη και Παναγιώτη Καρίπογλου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις», που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Μετά τη συνάντηση η Συντονιστική Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως ο υπουργός πράγματι, όπως είχε δεσμευθεί στη Βουλή, συμπεριέλαβε στο επίμαχο νομοσχέδιο κρίσιμες διατάξεις που είχε προτείνει η Ολομέλεια, ιδίως αυτές που αφορούν τις εξετάσεις ασκουμένων δικηγόρων, τους νησιωτικούς συλλόγους, τη διαδικασία επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων εξωτερικού και τις τροποποιήσεις στον Πίνακα Αμοιβών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ετέθησαν ακόμη ζητήματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα, όπως: η χορήγηση του βοηθήματος ανεργίας στους δικηγόρους από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ, το δικαίωμα αποκλειστικού ελέγχου τίτλων στα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, η πληρωμή των οφειλομένων αμοιβών νομικής βοήθειας (ενταλματοποίηση/εκκαθάριση), τα θεσμικά και οικονομικά θέματα των εμμίσθων δικηγόρων, η εξυπηρέτηση των δικηγόρων στις δημόσιες υπηρεσίες (και) σε ειδικό ωράριο με επίδειξη δικηγορικής ταυτότητας και το δικαίωμα ανάθεσης σε δικηγόρους υποθέσεων κτηματολογίου.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αναμένεται κείμενο προτάσεων/παρατηρήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής επί του νομοσχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, αφού εγκριθεί από την Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων κατά τη συνάντηση επισήμανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, τα εξής: «Με τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχουμε αναπτύξει μια ειλικρινή συνεργασία για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της Δικαιοσύνης. Εργαζόμαστε από κοινού για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης και την προάσπιση του δικηγορικού λειτουργήματος. Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουμε σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του ρόλου του δικηγόρου ως κρίσιμου παράγοντα της δίκης. Διατηρούμε παράλληλα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ενόψει των νέων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *