Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΣύσκεψη των Περιφερειαρχών της χώρας με τον Ευρωπαίο επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων

Σύσκεψη των Περιφερειαρχών της χώρας με τον Ευρωπαίο επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων

Την ενίσχυση των Περιφερειών με αρμοδιότητες για τα δάση και την πυροπροστασία ώστε να συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο, κυρίως στον τομέα της πρόληψης, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη που είχαν σήμερα οι Περιφερειάρχες της χώρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας ύστερα από πρόσκληση του κ. Τζιτζικώστα. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΝΠΕ και στην τοποθέτηση του, ο κ. Τζιτζικώστας, τόνισε ότι «στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης, μετράμε το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ευχαρίστησε τον κ. Λέναρτσιτς για την έγκαιρη ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σημειώνοντας ότι «και πολλά κράτη – μέλη έσπευσαν να βρεθούν στο πλευρό της Ελλάδας για την κατάσβεση των πυρκαγιών». Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια έδειξε «πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περιόδους κρίσης» υπογραμμίζοντας πως τώρα την χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο για την επόμενη μέρα της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν. Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το μέλλον, επισημαίνοντας πως οι φυσικές καταστροφές όσο περνάνε τα χρόνια θα γίνονται μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που καθιστά αναγκαία την αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών με κύριο άξονα την αποκέντρωση της δομής διαχείρισης κρίσεων.

«Δεν αρκεί απλά να βάλουμε την κλιματική αλλαγή και την επακόλουθη δράση στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας» είπε, αλλά «για να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο πρέπει να επιστρατεύσουμε την συνεργασία σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης: από την ΕΕ, στις εθνικές κυβερνήσεις, στις περιφέρειες και τους Δήμους». O Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σημείωσε ότι η χώρα μας χρειάζεται ένα αποκεντρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας. «Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πολιτικής προστασίας, η έμφαση στην πρόληψη και η ανάγκη βελτιστοποίησης του συντονισμού των δράσεων των αρμόδιων υπηρεσιών του Κράτους που διαχειρίζονται αυτά τα γεγονότα, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να αποφύγουμε τα χειρότερα στο μέλλον» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την πρόσκληση να επισκεφτεί την Ελλάδα και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τονίζοντας πως 11 συνολικά χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελλάδας για βοήθεια, στέλνοντας την μεγαλύτερη δυνατή πυροσβεστική δύναμη του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που αποτελείτο από 1.000 συνολικά πυροσβέστες. Ο κ. Λέναρτσιτς ανέφερε πως η τρέχουσα περίοδος ήταν η χειρότερη σε επίπεδο πυρκαγιών για όλη την Ευρώπη από το 2007 και συμφώνησε με τον κ.Τζιτζικώστα πως εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον. Επίσης, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας και τη δομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, τονίζοντας πως έχει δημιουργηθεί ένα «τρίτο επίπεδο στον μηχανισμό μας» που ενεργοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Τέλος, αναφέρθηκε και στην χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας πως το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να ενισχύσει την πολιτική προστασία, ενώ υπάρχει σκέψη και για αναδρομολόγηση χρημάτων από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα βοηθήσει στην δυνατότητα «συλλογικής ανταπόκρισης».

«Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μας ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας και τη δομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, που ενεργοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτές που ζήσαμε. Η συζήτηση μαζί του υπήρξε χρήσιμη κι εποικοδομητική, καθώς και δική του εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συλλογική ανταπόκριση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε άμεσα να ανασυνταχθούμε» δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ