Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕπίκαιραΤα Χαλκούνια του Αγρινίου στο τελικό στάδιο εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης...

Τα Χαλκούνια του Αγρινίου στο τελικό στάδιο εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ο φάκελος υποψηφιότητας των Χαλκουνιών Αγρινίου κατατέθηκε στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την εγγραφή του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Σύμβαση UNESCO για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Η διαδικασία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Γ΄ Στάδιο, κατά το οποίο θα κριθεί οριστικά εάν τα Χαλκούνια ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που διέπουν το Εθνικό Ευρετήριο. Εάν η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά διατυπώσει θετική γνώμη, τα Χαλκούνια θα εγγραφούν στο Εθνικό Ευρετήριο με Υπουργική Απόφαση, εξέλιξη σημαντική για το Αγρίνιο.

Η σύνταξη του φακέλου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΔΡΩ-Κίνησης Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία. Η ΔΡΩ θεωρεί αναγκαία την εγγραφή των Χαλκουνιών στο Εθνικό Ευρετήριο γιατί το συγκεκριμένο έθιμο αποτελεί πλέον διακριτό στοιχείο της τοπικής ταυτότητας του Αγρινίου, έχει αγκαλιαστεί από σύσσωμη την τοπική κοινότητα και τον Δήμο Αγρινίου και αναδεικνύει σημαντικές πτυχές της κοινωνικής μνήμης της πόλης μας.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ