Για τα ζητήματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και ειδικότερα η Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Την επιτροπή ενημέρωσαν οι Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη και ο Κωνσταντίνος Γαργάλης, ταμίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).
Στην έκθεση διαπιστώνεται, ότι παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, η υλοποίηση των πολιτικών καθυστερεί. Σημαντική έλλειψη παραμένει ο μη ορισμός της αναπηρίας από το Σύνταγμα, ενώ τα ίσα δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες προστατεύονται μόνο στο πεδίο της εργασίας και της απασχόλησης, ενώ θα έπρεπε να επεκταθούν στην εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία, τις παροχές και τα αγαθά. Επίσης, το νομοθετικό πλαίσιο και τα θετικά μέτρα συνδέονται μόνο με ιατρικά κριτήρια και όχι, για παράδειγμα, με την κοινωνική ζωή του ατόμου.
Η αδυναμία πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους, όπως τα πεζοδρόμια, τα μέσα μεταφοράς, κυρίως λεωφορεία και τρόλεϊ, τα δημόσια κτίρια, όπως τα δικαστήρια, οι διακρίσεις στους χώρους δουλειάς, ο περιορισμός των προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων, η έλλειψη ένταξης των παιδιών με αναπηρία στη σχολική εκπαίδευση, αποτελούν μερικά από τα προβλήματα, τα οποία καταγράφει ο Συνήγορος του Πολίτη στην έκθεση.
Παράλληλα, οι περισσότερες ιστοσελίδες δεν είναι προσβάσιμες για ΑμεΑ, αποκλείοντας αυτά τα άτομα από το ψηφιακό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα, στον ΟΑΕΔ. Τα παιδιά με αναπηρία συχνά δε γίνονται αποδεκτά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με την αιτιολογία της ανεπάρκειας εξειδικευμένου προσωπικού. Η ανεξάρτητη διαβίωση και η ένταξη στην κοινωνία δεν προχωρούν, όσο θα έπρεπε, ενώ όσο αφορά την υγεία, η εστίαση γίνεται στις ανάγκες πιστοποίησης της αναπηρίας και όχι τόσο στην πρόληψη και θεραπεία.
Ο κ. Γαργάλης πρόβαλε την ανάγκη επανεξέτασης της ακούσιας νοσηλείας, την προώθηση της αποϊδρυματοποίησης και των πολιτικών για ευάλωτα άτομα με αναπηρία, όπως οι γυναίκες, οι πρόσφυγες και άλλοι.
Το 2017 η ελληνική πολιτεία νομοθέτησε μηχανισμό για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, και ανέθεσε την αρμοδιότητα αυτή στον Συνήγορο του Πολίτη. H παραπάνω αποτελεί την πρώτη σχετική έκθεση, που συντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητας του Συνηγόρου του Πολίτη και απεστάλη στην αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. Αντίστοιχη έκθεση, θα συντάσσεται σε ετήσια βάση.
AMΠΕ