Τι είδε ένας Γιαπωνέζος στη Θεσσαλονίκη και την αγάπησε!

Όταν ο Κόσουκε Φουκούντα ερχόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πριν από τέσσερα χρόνια, δεν ήξερε τι επρόκειτο να συναντήσει καθώς μπορεί να είχε εντρυφήσει, μέσω των σπουδών του, στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά για τη σύγχρονη Ελλάδα και τους κατοίκους της δεν είχε την παραμικρή ιδέα… Στη Θεσσαλονίκη, βρήκε, όπως λέει, όλα όσα χρειαζόταν για να συμπληρώσει τα κομμάτια του «παζλ» που τού έλειπαν για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Μάλιστα, τού άρεσε τόσο πολύ η πόλη που αποφάσισε να επιστρέψει!

«Η Θεσσαλονίκη είναι το καλειδοσκόπιο της Ελλάδας», εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νεαρός Ιάπωνας, ο οποίος από τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκεται και πάλι εδώ, μαζί με τη σύζυγό του, προκειμένου να μάθει ακόμα καλύτερα την ελληνική γλώσσα. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη πόλη, με πλούσια ιστορία» λέει, επισημαίνοντας πως το πολυσχιδές πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης και η ιστορία που «κρύβει» στα σπλάχνα της είναι αυτά που την καθιστούν μοναδική.

«Εδώ, σε κάθε γωνιά συναντάς ένα “κομμάτι” αυτής της ιστορίας- από τον Λευκό Πύργο και τα Κάστρα ώς τα πολλά και πλούσια σε εκθέματα μουσεία της πόλης… Ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένεις! Μια φορά βρέθηκα τυχαία έξω από τα συμμαχικά κοιμητήρια, στο Ζέιτενλικ, στα δυτικά της πόλης κι εκεί γνώρισα τον Σέρβο φύλακά τους, ο οποίος, όπως ανακάλυψα γυρνώντας πίσω στην πόλη μου, το Κιότο, είναι πολύ γνωστή προσωπικότητα μεταξύ των Σέρβων, ακόμα κι αυτών που μένουν στην Ιαπωνία!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάθε μέρα, ο Κόσουκε περπατά στα στενά της Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να τη γνωρίσει ακόμα καλύτερα και πλέον αισθάνεται και ο ίδιος λίγο …Θεσσαλονικιός. Έχει αποκτήσει φίλους, τού αρέσει η χαλαρή ατμόσφαιρα της πόλης και ακόμα περισσότερο η ελληνική κουζίνα. Μάλιστα, δεν χάνει ευκαιρία να γνωρίζει καλύτερα τα ελληνικά έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας- ιδίως δε τα γαστριμαργικά… «Τώρα, τα Χριστούγεννα, κάθε βράδυ προτού κοιμηθώ τρώω από ένα μελομακάρονο» λέει χαριτολογώντας, ενώ παίρνει και θέση στη «μάχη» μελομακάρονου – κουραμπιέ τασσόμενος σαφώς υπέρ του πρώτου!

Θεωρεί πως η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με περισσότερη …τάξη και καθαριότητα, όπως λέει, σε σχέση με την Αθήνα, ενώ ένα άλλο στοιχείο που τού αρέσει είναι πως οι άνθρωποι στον δρόμο χαμογελούν!

ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *