Το ξακουστό και ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας στην Ευρυτανία

Το μοναστήρι της Τατάρνας είναι από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας κοντά στο χωριό Τριπόταμος Το παλιό ιστορικό μοναστήρι δεν υπάρχει πια. Κατέρρευσε (το 1963) μετά από τους σεισμούς, που επακολούθησαν την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και την δημιουργία της ομώνυμης λίμνης.

Tου Γιάννη Γιαννακόπουλου

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1111 και κατά τον 13ο αιώνα αναδείχθηκε με τη βοήθεια της Αγίας Θεοδώρας της Άρτας. Για πρώτη φορά συναντάμε το όνομα Τατάρνα το 1556 στο ιδρυτικό του μοναστηριού από τον ιδρυτή του μοναχό Δαβίδ.Το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση και υπέστη πολλές καταστροφές.

Είναι αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στο μουσείο του μοναστηριού διασώζονται πολλά κειμήλια, όπως άμφια, ευαγγέλια, εικόνες και μεταξύ αυτών το καντήλι που πρόσφερε ο Κατσαντώνης (ηρωικός κλέφτης των Αγράφων και του Βάλτου).

Ηγούμενος του μοναστηριού σήμερα είναι ο πατήρ Δοσίθεος. Ιερωμένος με μεγάλη μόρφωση και θεολογικό λόγο.Πέρα όμως από τα ποιμαντικά του καθήκοντα είναι και καταπληκτικός μάγειρας. Οι καλογερικές συνταγές του, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται κρέας, είναι καταγραμμένες σε ένα ογκοδέστατο οδηγό καλογερικής μαγειρικής που επανεκδόθηκε αρκετές φορές, μεταφράστηκε δε και στα αγγλικά.

Η μαγειρική του ικανότητα είναι υπέροχη και μοναδική.

Δείτε το βίντεο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *