Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΤοπικές ΕιδήσειςΒουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Θέρμο

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Θέρμο

Ιδρυση τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Θέρμο ζητούν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, Μαρία Τριανταφύλλου &Τριαντάφυλλος Μηταφίδης

με ερώτησή προς τον υπ. Παιδείας, Έρευνας &Θρησκευμάτων

Το αίτημα έχει προβάλει πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμου, εκτιμώντας ότι έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών και μαθητριών, και διαβεβαιώνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος για τη λειτουργία του τμήματος, στις εγκαταστάσεις του Γενικού Λυκείου.

Το κείμενο της ερώτησης

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας καινοτόμος και, γενικά, επιτυχημένος θεσμός. Απευθύνεται σε πρόσωπα ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία για διάφορους λόγους δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση και που μπορούν πλέον, με εκπαιδευτικά προγράμματα, διδακτικές μεθόδους και τρόπους αξιολόγησης πολύ διαφορετικά από εκείνα της τυπικής εκπαίδευσης, να αποκτήσουν, μετά από δύο εκπαιδευτικά έτη και την επιτυχή αποφοίτησή τους, τίτλο ισότιμο του απολυτηρίου Γυμνασίου.

Είναι προφανής η σημασία ενός τέτοιου θεσμού για την επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, την επαγγελματική απασχόληση και, σε πολλές περιπτώσεις, την κοινωνική επανένταξη, προσώπων που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο. Πολύ περισσότερο στις συνθήκες της κρίσης, η έξοδος από την οποία προϋποθέτει τη βελτίωση της ποιότητας του εργατικού δυναμικού, την αύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του και, πάντως, την επιστροφή των ανέργων στην αγορά εργασίας. O τίτλος σπουδών που εξασφαλίζει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, είναι, για παράδειγμα, αναγκαίο τυπικό προσόν για τη συμμετοχή σε πολλά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, όπως αυτά της κοινωφελούς εργασίας.

Για τους λόγους αυτούς, το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση αυτής της «δεύτερης ευκαιρίας» εμφανίζεται σήμερα αυξημένο. Στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, τον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, λειτουργεί από το 2003 ένα μόνο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, στην πόλη του Αγρινίου. Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμου αποφάσισε να ζητήσει την ίδρυση τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Θέρμο, εκτιμώντας ότι έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών και μαθητριών, και έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος για τη λειτουργία του, στις εγκαταστάσεις του Γενικού Λυκείου.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της δημοτικής αρχής Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας για την ίδρυση και λειτουργία τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας».

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ