Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΑιτωλοακαρνανία: Νέες περιοχές για επιχορήγηση από τις πλημμύρες εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς τομέα

Αιτωλοακαρνανία: Νέες περιοχές για επιχορήγηση από τις πλημμύρες εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς τομέα

Χρ. Τριαντόπουλος: Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την οριοθέτηση πλημμυροπαθών περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας για την επιχορήγηση πληγεισών εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς τομέα

Δημοσιεύτηκε η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την οριοθέτηση περιοχών για την επιχορήγηση εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση ζημιών από α) τις πλημμύρες της 9ης έως και 16ης Οκτωβρίου 2021 και β) την πλημμύρα της 11ης Δεκεμβρίου 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΦΕΚ Β’ 4858/14.09.2022).

Πρόκειται για περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί ήδη με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών και οριοθετούνται τώρα, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 4797/2021 για την αντιμετώπιση ζημιών που προκλήθηκαν από τα τρία πλημμυρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα οι περιοχές που περιλαμβάνονται στη νέα ΚΥΑ είναι:

α) Για τις πλημμύρες της 9ης έως και 16ης Οκτωβρίου 2021, οι Δημοτικές Κοινότητες Νεοχωρίου Μεσολογγίου, Κατοχής, Λεσινίου και Πενταλόφου της Δημοτικής Ενότητας Οινιάδων του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, οι Δημοτικές Κοινότητες Αστακού, Καραϊσκάκη και Στρογγυλοβουνίου της Δημοτικής Ενότητας Αστακού του Δήμου Ξηρομέρου και οι Δημοτικές Κοινότητες Αγρινίου, Καλυβίων και Δοκιμίου της Δημοτικής Ενότητας Αγρινίου, Δημοτική Κοινότητα Αγγελοκάστρου της Δημοτικής Ενότητας Αγγελοκάστρου, Δημοτική Κοινότητα Παναιτωλίου της Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων και Δημοτική Κοινότητα Ρίγανης της Δημοτικής Ενότητας Στράτου του Δήμου Αγρινίου,

β) Για την πλημμύρα της 11ης Δεκεμβρίου 2021, οι Δημοτικές Κοινότητες Μεσολογγίου, Αγίου Γεωργίου και Ευηνοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, οι Δημοτικές Κοινότητες Νεοχωρίου Μεσολογγίου και Πενταλόφου της Δημοτικής Ενότητας Οινιάδων και η Δημοτική Κοινότητα Αιτωλικού της Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, οι Δημοτικές Κοινότητες Αγρινίου και Αγίου Νικολάου της Δημοτικής Ενότητας Αγρινίου και Δημοτικές Κοινότητες Αγγελοκάστρου, Λυσιμαχείας και Κλεισορρευμάτων της Δημοτικής Ενότητας Αγγελοκάστρου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Κοινότητα Στρογγυλοβουνίου της Δημοτικής Ενότητας Αστακού του Δήμου Ξηρομέρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε ότι: «δημοσιεύτηκε η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο και του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και σε συνεργασία με τους αρμόδιους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με τον ΕΛΓΑ, για την οριοθέτηση συγκεκριμένων περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Στη νέα οριοθέτηση περιλαμβάνονται οι περιοχές που δεν είχαν οριοθετηθεί με προγενέστερη απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να προχωρήσουν και οι διαδικασίες επιχορήγησης των εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς τομέα που υπέστησαν ζημιές από τα εν λόγω πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νόμο 4797/2021. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση αντιπλημμυρικών υποδομών και δικτύων του ΤΟΕΒ Λεσινίου με πόρους ύψους 6,7 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα σε υποδομές και δίκτυα στην Αιτωλοακαρνανία».

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ