Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΑγροτικάΔ.Κωνσταντόπουλος: Σε αναβρασμό οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας από τον συμψηφισμό ενισχύσεων με...

Δ.Κωνσταντόπουλος: Σε αναβρασμό οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας από τον συμψηφισμό ενισχύσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Επίκαιρη ερώτηση έθεσε ο βουλευτής  Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά
και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα  τον αναβρασμό που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας από τον συμψηφισμό ενισχύσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

“Πολλοί αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και σε όλη τη χώρα, συμμετείχαν ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ήδη μάλιστα τις προηγούμενες μέρες, βεβαιώθηκαν τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων όπως οι κλημεντίνες, ήταν δικαιούχοι έκτακτης κρατικής ενίσχυσης, γνωστής και ως κορωνοενίσχυσης, μια ενίσχυση άμεσα συνδεδεμένη με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Ωστόσο, όταν έφτασε η ώρα για την καταβολή των ενισχύσεων αυτών, οι αγρότες είδαν με έκπληξη ότι μέρος αυτών ή και όλο το ποσό των ενισχύσεων, σε πολλές περιπτώσεις είχε συμψηφιστεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Και μάλιστα είχε συμψηφιστεί όχι με τα ποσά της επιστρεπτέας που τους έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία ως χρέος, αλλά με τα ποσά που αποτελούν μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Δηλαδή οι αγρότες αφενός δεν εισπράττουν τις ενισχύσεις και αφετέρου καλούνται να καταβάλλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας στην Εφορία. Για το γεγονός αυτό, καμία ενημέρωση δεν είχαν όταν υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, για την υποβολή των οποίων μάλιστα επωμίστηκαν κόστη και αμοιβές τρίτων” αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής  Αιτωλοακαρνανίας και ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς για το πώς θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς ο εν λόγω συμψηφισμός καθώς και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών.

Αναλυτικά η ερώτηση του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου:

“Αντιμέτωποι με νέα προβλήματα βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας που βλέπουν το εισόδημά τους συνεχώς να συρρικνώνεται.

Πολλοί αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και σε όλη τη χώρα, συμμετείχαν ως δικαιούχοι στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Ήδη μάλιστα τις προηγούμενες μέρες, βεβαιώθηκαν τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων όπως οι κλημεντίνες, ήταν δικαιούχοι έκτακτης κρατικής ενίσχυσης, γνωστής και ως κορωνοενίσχυσης, μια ενίσχυση άμεσα συνδεδεμένη με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Ωστόσο, όταν έφτασε η ώρα για την καταβολή των ενισχύσεων αυτών, οι αγρότες είδαν με έκπληξη ότι μέρος αυτών ή και όλο το ποσό των ενισχύσεων, σε πολλές περιπτώσεις είχε συμψηφιστεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Και μάλιστα είχε συμψηφιστεί όχι με τα ποσά της επιστρεπτέας που τους έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία ως χρέος, αλλά με τα ποσά που αποτελούν μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Δηλαδή οι αγρότες αφενός δεν εισπράττουν τις ενισχύσεις και αφετέρου καλούνται να καταβάλλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας στην Εφορία. Για το γεγονός αυτό, καμία ενημέρωση δεν είχαν όταν υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, για την υποβολή των οποίων μάλιστα επωμίστηκαν κόστη και αμοιβές τρίτων.

Με τα δεδομένα αυτά, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί διπλά χαμένοι, σε εμφανώς δυσμενέστερη θέση από οποιονδήποτε άλλο δικαιούχο επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού εντέλει επιστρέφουν το σύνολο της επιστρεπτέας αλλά και ούτε εισπράττουν ενισχύσεις. Καλούνται δε έως 29/7 να πληρώσουν εφάπαξ ή να ξεκινήσουν να καταβάλλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας, με κίνδυνο σε διαφορετική περίπτωση να βρεθούν μη ενήμεροι φορολογικά. Και τούτο μάλιστα, τη στιγμή που υποτίθεται ότι τόσο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και οι λεγόμενες κορωνοενισχύσεις είχαν ως στόχο την οικονομική ελάφρυνσή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

1)Πώς θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς ο συμψηφισμός της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης (κορωνοενίσχυσης) με τις επιστρεπτέες προκαταβολές;

2)Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, μετά τη μη είσπραξη των ενισχύσεων αλλά και τη βεβαίωση της επιστρεπτέας ως οφειλής στην ΑΑΔΕ;”

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ