Δ. Τραπεζιώτης «Ακατάλληλο νερό για ανθρώπινη κατανάλωση από μια ακατάλληλη δημοτική αρχή»

Για ακατάλληλη δημοτική αρχή και ακατάλληλο νερό κάνει λόγο ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Ανατροπή Τώρα», ο οποίος σε ανακοίνωση του αναφέρεται στην έρευνα που διενήργησε η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Δ.Ε και η οποία, όπως υποστηρίζει, δικαίωσε την παλαιότερη καταγγελία που είχε κάνει η παράταξη του «για την άντληση νερού για πόση από περιοχή κατάντη της τεχνητής λίμνης Στράτου σε τεχνικό έργο άρδευσης ευθύνης του ΓΟΕΒ Αχελώου και σε ελάχιστη απόσταση από τη γέφυρα του Αχελώου, η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία καθώς επίσης και ότι το νερό αυτό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η ΝΕΑ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑ ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ  ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΛΟΙΠΟΝ  ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Δ.Ε δικαίωσαν τελικά τη Δημοτική Παράταξη «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» η οποία, πριν από έναν περίπου χρόνο, είχε καταγγείλει ότι η άντληση νερού για πόση από περιοχή κατάντη της τεχνητής λίμνης Στράτου σε τεχνικό έργο άρδευσης ευθύνης του ΓΟΕΒ Αχελώου και σε ελάχιστη απόσταση από τη γέφυρα του Αχελώου,  ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία καθώς επίσης και ότι το νερό αυτό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή «παίζει με την υγεία των πολιτών». Στη συνέχεια, μετά την ανωτέρω καταγγελία και την παρέμβαση της κας Εισαγγελέως  Πρωτοδικών Αγρινίου, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας  και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτ/νίας  προβαίνοντας  σε έλεγχο στο συγκεκριμένο σημείο υδροληψίας και στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του σημείου αυτού διαπίστωσε ότι το νερό είναι ακατάλληλο και εισηγήθηκε τη διακοπή της άντλησης  νερού από το επίμαχο σημείο , διαβιβάζοντας τετρασέλιδη έκθεση  προς την Εισαγγελία Αγρινίου,  τη ΔΕΥΑΑ και τον Δήμο Αγρινίου.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την έκθεση αυτή:

«….Διαπιστώσεις:

 

Κατά την επιθεώρηση  και διερεύνηση   διαπιστώθηκαν:……… Η υδάτινη ζώνη, παρότι θεωρητικά σε αυτή δεν επιτρέπεται η πρόσβαση λόγω επικινδυνότητας ροής νερών λόγω των τριών υδροηλεκτρικών φραγμάτων ΔΕΗ, είναι προσβάσιμη. Από τη βόρεια χερσαία πλευρά της υδροληψίας δεν τηρείται η ζώνη προστασίας των είκοσι μέτρων. Η ευρύτερη χερσαία ζώνη κατά την επιθεώρηση ήταν άνευ περίφραξης και σε αυτή διαπιστώθηκε σίτιση και χορήγηση νερού σε σκύλους αδέσποτους.

Επίσης, στην κατάντη του φράγματος και της τεχνητής Λίμνης υδάτινη περιοχή  έχουν  γίνει αγώνες με ταχύπλοα (ski, jet ski,κα). Στην ευρύτερη ανάντη χερσαία ζώνη της υδροληψίας, κάθε χρόνο λάμβανε εμποροπανήγυρη με μη διασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής……….. Όμως παρόχθια και επί αυτής εντοπίζονται σημειακές πιέσεις υψηλής έντασης , όπως τα τρία υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ελαιοτριβεία, άλλες βιοτεχνίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και οικισμούς που δεν διαθέτουν δίκτυα  συλλογής  και  επεξεργασίας λυμάτων………..

 

………Προτάσεις-Εισηyήσεις:

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αναφερόμενα και βασιζόμενη στην επιστημονική πρακτική και την εμπειρία, η Υπηρεσία μας θεωρεί την αναφερόμενη νέα υδροληψία, άνευ επεξεργασίας νερού, υψηλού κινδύνου και εισηγείται τη διακοπή χρήσης της ως  να  διασφαλιστούν και αντιμετωπιστούν όλοι οι κίνδυνοι, κατάσταση ελάχιστα  πιθανή,  δεδομένων  της πολλαπλότητας και έκτασης των  ανάντη  πιέσεων  (πηγών  πιθανής  ρύπανσης-  μόλυνσης), των αστάθμητων περιβαλλοντικών και κλιματικών  συνθηκών  και  των  οικονομικών  δυνατοτήτων  των Δήμων.

Η υπεύθυνη ΔΕΥΑ-Α λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κατανάλωσης  νερού,  τα κόστη, την επικινδυνότητα και την αποτελεσματικότητα έργων (cost -effective  analysis), παρακαλείται  να διερευνήσει για νέα πιο ασφαλή υδροληψία, σε μικρότερου κινδύνου σημείο επιφανειακού νερού, ακόμα και με γεώτρηση σε ασφαλές υπέδαφος και στην περίπτωση παροχής νερού από επιφανειακή υδροληψία  η διάθεση αυτού να γίνεται  μετά από επεξεργασία  και συνεχείς  ελέγχους  ποιότητας  νερού  επιφανειακής υδροληψίας………..

….Η παρούσα έκθεση να διαβιβαστεί στη ΔΕΥΑ-Α με την παράκληση να συνεργάζεται  με την Υπηρεσία μας στη λήψη αποφάσεων για παροχή ασφαλούς νερού στο Δήμο Αγρινίου,  ως οφείλει.……… στο Δήμο Αγρινίου,  την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου και τη Δ/νση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας…….»

 

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το νερό από την συγκεκριμένη πηγή υδροληψίας που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση  (στους πολίτες του Αγρινίου) είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.  Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση αυτή γίνεται από τον πλέον αρμόδιο φορέα, τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας Αι/νιας την οποία ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σκορδόπουλος προσπάθησε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο  να υποβαθμίσει αναφέροντας προκλητικά πως πρόκειται για την αξιολόγηση και γνώμη μιας  απλής Υπαλλήλου  της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας.

Ωστόσο η εκτίμηση δεν προέρχεται από μια απλή υπάλληλο αλλά πρόκειται για έκθεση που συντάχθηκε από Δημόσια Αρχή καθ’ ύλην αρμόδια στα θέματα Δημόσιας Υγείας.

Το ζήτημα αυτό δεν αναδεικνύει μόνο την ακαταλληλότητα του νερού που μπορεί να μπαίνει στις βρύσες των Αγρινιωτών, αλλά και την ακαταλληλότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής και είναι βέβαιο ότι οι πολίτες του Δήμου Αγρινίου θα την αξιολογήσουν ως τέτοια στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.»

Ολόκληρη η Έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγεία ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *