Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚόσμοςΔείγμα σεληνιακού εδάφους αναμένεται να πουληθεί 1 εκατ. δολάρια!

Δείγμα σεληνιακού εδάφους αναμένεται να πουληθεί 1 εκατ. δολάρια!

Δείγματα σεληνιακού εδάφους που είχε φέρει στη Γη ο σοβιετικός αυτόματος διαπλανητικός σταθμός «Λουνά-16» το 1970, θα δημοπρατηθούν από το οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 29 Νοεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Προς το παρόν πρόκειται για το μοναδικό νόμιμο δείγμα σεληνιακού εδάφους που βρίσκεται σε κατοχή ιδιώτη, και γι αυτόν τον λόγο ο διοργανωτής της δημοπρασίας αναμένει ότι η προσφορά που θα δοθεί στην δημοπρασία θα κυμανθεί από τις 700 χιλιάδες έως το 1 εκατομμύριο δολάρια

Οι τρεις μικρές πετρούλες σεληνιακού εδάφους, που φυλάσσονται σε μια θήκη καλυμμένη από γυαλί, το μέγεθος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 2mm, ανήκουν στην Νίνα Καρολιόβα, χήρα του εκλιπόντος θεμελιωτή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος Σεργκέι Καρολιόφ.

Πωλητής είναι ένας συλλέκτης από τις ΗΠΑ ο οποίος τήρησε την ανωνυμία του και ο οποίος είχε αγοράσει το εν λόγω δείγμα σεληνιακού εδάφους το 1993 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, από την Καρολιόβα έναντι $442.500. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα δείγματα σεληνιακού εδάφους αποτελούν κρατική ιδιοκτησία των ΗΠΑ ή της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο που έγινε για το ποιος έχει δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των δειγμάτων, η NASA, η οποία διεκδικούσε τα δείγματα, έχασε.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ