Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: “Tο δίλημμα των εκλογών είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες”

Ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Τα Νέα της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στα Νέα της Αιτωλοακαρνανίας αναφέρεται στους στόχους του Κινήματος Αλλαγής στην Αιτωλοακαρνανία για τα επόμενα χρόνια και παράλληλα μιλά για το δίλλημα των εκλογών της Κυριακής, που όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει μεταξύ άλλων «Το δίλλημα των εκλογών είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Ούτε Μητσοτάκης ή χάος. Το δίλημμα είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής».

Τέλος ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας μιλά για την πρόσφατη ήττα του ΣΥΡΖΑ στις εκλογές του Μαΐου τονίζοντας πως «Πυρήνας της ήττας του ήταν το αντιμνημονιακό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στήριξε την ανέλιξή του στην εξουσία» και καταλήγει στέλνοντας στους αναγνώστες της εφημερίδας το δικό του προσωπικό μήνυμα για τις εκλογές της Κυριακής.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 Θεωρείτε πειστικό το επιχείρημα της κυβέρνησης περί εξόδου από το μνημόνιο;

Τυπικά πρόκειται για μια χρονική λήξη του μνημονίου. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει δεσμευθεί σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο με πλεονάσματα ύψους 3.5% μέχρι το 2022 και 2.2% μέχρι το 2060. Ουσιαστικά προμηνύεται μια νέα φάση λιτότητας. Επίσης, δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα πραγματικά προβλήματα που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια, ενώ το χρέος παραμένει στο 178% του ΑΕΠ. Χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι διαφυλάσσεται η μακροοικονομική σταθερότητα, χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οι κοινωνικές ανισότητες και η ανεργία και χωρίς να έχει θεραπευτεί το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα όπως επίσης και η γραφειοκρατία, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για πραγματική ανάκαμψη.

Αν θα έπρεπε να διακρίνετε την κύρια αιτία της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου ποια θα επιλέγατε;

Πυρήνας της ήττας του ήταν το αντιμνημονιακό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στήριξε την ανέλιξή του στην εξουσία. Έσπειρε τον διχασμό υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος πέρα από τα μνημόνια στα οποία μας εγκλώβισε το, όπως αποκαλούσε, «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα». Ο χρόνος μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε την απομυθοποίηση του «πρώτη φορά Αριστερά» και βεβαίως να αποδειχθούν τα ψέματα και οι αλήθειες. Αυτά που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ενισχύουν την άποψη ότι τα τελευταία χρόνια ζήσαμε ένα πείραμα δημαγωγίας στη χώρα. Το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 ήταν άνω το 180%. Η ανάπτυξη ισχνή γύρω στο 1.5% του ΑΕΠ την τελευταία διετία, ενώ οι προβλέψεις για το 2019 δείχνουν μείωση. Το συνολικά χαμένο εισόδημα τετραετίας σε τιμές 2010 ανέρχεται στα 60 δις ευρώ, τη στιγμή που η κυβερνητική πολιτική που ακολουθήθηκε αύξησε τις οφειλές των πολιτών στην εφορία κατά 30 δις ευρώ και στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 21 δις ευρώ. Για να μην επεκταθούμε στο εγκλωβισμό του τραπεζικού συστήματος στα capital controls, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία. Ακόμη και στο ΕΣΠΑ η ολιγωρία τους στην εκταμίευση των πόρων έχει αποτυπωθεί στο πολύ χαμηλό ποσοστό δαπανών, μόλις το 25% των προγραμματισμένων για την 10ετία, τη στιγμή που έχουμε διανύσει το 70% της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Χαρακτηριστικό της παρακινδυνευμένης στρατηγικής τους είναι ότι τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία δεσμεύτηκαν ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, που ανέφερα παραπάνω, αποδείχθηκε ότι δεν αποτελούσαν μέρος μιας στρατηγικής που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αντιθέτως προβλέφθηκαν για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικούς σκοπούς, όπως η πρόσφατη προεκλογική παροχή προσωρινών επιδομάτων. Οι πολίτες έχουν μνήμη και κριτήριο και όποιος τους υποτιμά είναι χαμένος.

Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών;

 Το δίλημμα της Κυριακής είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Ούτε Μητσοτάκης ή χάος. Το δίλημμα είναι ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή νέες περιπέτειες για την Ελλάδα, για την οικονομία, για τους θεσμούς. Ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής θα μπορεί να γίνει αντίβαρο στις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Αντίβαρο στον λαϊκισμό και τις ανέξοδες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε τη θετική ψήφο των πολιτών στο Κίνημα Αλλαγής και το Σχέδιο Ελλάδα, που αποτελεί την πολιτική προγραμματική μας πρόταση για να έχουμε τη δύναμη να καθίσουμε στο κοινό τραπέζι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία και να συζητήσουμε για μια εθνική συνεργασία που θα βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση.

Ποιοι είναι οι στόχοι για την Αιτωλοακαρνανία για τα επόμενα χρόνια;

Θεωρώ ότι πρώτος στόχος μας πρέπει να είναι να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομών. Δηλαδή το έργο Αμβρακία-Βόνιτσα, η κάθετη συνδετήρια Οδός Αγρινίου-Ιόνιας Οδού με σύνδεση Πλατυγιάλι και Ε65 και βεβαίως η ανάπτυξη του λιμένα Πλατυγιαλίου, η παρα-Ιόνια οδός που θα συνδέσει το Μεσολόγγι με τον Αστακό και τον Μύτικα, ο οδικός άξονας Αγρινίου-Καρπενησίου, να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του άξονα Ναυπάκτου-Θέρμου και ο διαγώνιος άξονας Ναύπακτος-Λαμία. Παράλληλα, να βελτιωθούν οι εγγειοβελτιωτικές υποδομές, οι συνθήκες άρδευσης των καλλιεργειών και η αγροτική οδοποιία με στόχο την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Ο αμέσως επόμενος στόχος πρέπει να είναι η ολιστική ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας. Κι όταν λέω ολιστική αναφέρομαι στην ενίσχυση και ανάπτυξη όλων των τομέων που μπορούν να φέρουν επενδύσεις στον νομό, να δημιουργήσουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και να συμβάλουν στην παραγωγή εγχώριου πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται ο σχεδιασμός μας να βασιστεί σε πέντε άξονες: τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα της ενέργειας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση και μέσα από συνέργειες και στοχευμένες παρεμβάσεις, να προκαλέσουμε ένα άλμα ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας για την Αιτωλοακαρνανία.

 Κύριε Κωνσταντόπουλε, θα θέλατε να στείλετε ένα προσωπικό μήνυμα στους αναγνώστες μας για την Κυριακή;

 Σας ευχαριστώ που μου δίνετε το βήμα. Θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες σας ότι τεσσεράμισι χρόνια τώρα, από τις εκλογές του 2015 που οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας με τίμησαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν Βουλευτή σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις να αναδείξω όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας. Αγωνίστηκα με συνέπεια και υπευθυνότητα στο πλαίσιο της εντολής που μου έδωσαν και με απόλυτο σεβασμό στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, το Κίνημα Αλλαγής- ΠΑΣΟΚ. Κατάφερα με παρεμβάσεις μου πολλά από αυτά να συζητηθούν στην Ολομέλεια, να πιεστούν οι υπουργοί και να δώσουν λύσεις. Κάποια τα πετύχαμε, κάποια άλλα όχι. Προσπαθήσαμε όμως, μαζί. Με αυτές τις σκέψεις ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης της Κυριακής ζητώ από τους Αιτωλοακαρνάνες να τιμήσουν το Κίνημα Αλλαγής και εμένα προσωπικά με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους για να συνεχίσουμε μαζί το έργο που ξεκινήσαμε. Για να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές την Αιτωλοακαρνανία της ανάπτυξης, της προόδου και της κοινωνικής ευημερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *