Δήμος Αγρινίου: Μεγάλος αριθμός σχολείων στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτήρια

Ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή Αγρινίου για τη σχολική στέγη κατέθεσε στη χθεσινή  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος  και επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών».

 “Δυστυχώς και η νέα σχολική χρονιά άρχισε με τα μόνιμα προβλήματα στη σχολική στέγη να παραμένουν άλυτα όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και αρκετά χρόνια” αναφέρει μεταξύ άλλων το ερώτημα  και τονίζει πως  ” ένας πολύ μεγάλος αριθμός σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτήρια”.

Ειδικότερα το ερώτημα αναφέρει αναλυτικά:

-Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε ενοικιαζόμενα κτήρια στεγάζονται:

  • 3ο Γυμνάσιο Αγρινίου
  • Εσπερινό Γυμνάσιο Αγρινίου
  • 7ο Γυμνάσιο Αγρινίου ( Το μόνο για το οποίο έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου δημόσιου σχολικού κτηρίου).
  • 6ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου
  • Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αγρινίου
  • ΕΕΕΕΚ Αγρινίου
  • ΕΠΑΛ Καινουργίου

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα νηπιαγωγεία καθώς τα περισσότερα που βρίσκονται εντός της πόλης μας στεγάζονται σε κτήρια ιδιωτών. Συγκεκριμένα από τα 23 νηπιαγωγεία τα 12 στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια (καταστήματα με τζαμαρίες τα περισσότερα)!

Αυτή η κατάσταση δεν είναι σημερινή καθώς κρατάει αρκετές δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει κτήριο ιδιώτη που στεγάζει δημόσια σχολεία για περίπου 50 χρόνια. Αναρωτιέται κάνεις πόσα δημόσια σχολεία θα μπορούσαν να είχαν κατασκευαστεί από τα ενοίκια που έχουν δοθεί για αυτό μόνο το κτήριο.

Επειδή η συνεχιζόμενη στέγαση σχολείων σε ενοικιαζόμενα κτήρια – τα οποία ως επί το πλείστον δεν τηρούν τις προϋποθέσεις – επιδρά αρνητικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και επιπλέον στερεί οικονομικούς πόρους που θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες ανάγκες της κοινωνίας.

Επειδή τα χρήματα αυτά βγαίνουν από τις τσέπες των πολίτων μέσω της φορολόγησης.

Επειδή τα Δημόσια Σχολεία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξακολουθούν να παραμένουν σημείο αναφοράς με τεράστια προσφορά στην ελληνική κοινωνία ιδιαιτέρως για τις φτωχές λαϊκές οικογένειες αφού δίνουν σε όλους τους μαθητές χωρίς καμιά διάκριση τη δυνατότητα της γνώσης και της κοινωνικοποίησης.

Είναι εύλογα τα ερωτήματα των συμπολιτών μας προς τη Δημοτική Αρχή τα οποία σας μεταφέρω.

Α. Πόσα είναι τα χρήματα που πληρώνει ο Δήμος μας σε ετήσια βάση για τα ενοίκια σχολείων συνολικά αλλά και για κάθε περίπτωση ξεχωριστά;

Β. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ που υπήρχαν για κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων (όπως είναι γνωστό τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν δυο προσκλήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένταξη έργων σχολικής στέγης);

Γ. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Δήμου μας για την σχολική στέγη ώστε να αρχίσει επιτέλους να καλυτερεύει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Συγκεκριμένα ποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν γίνει για την κατασκευή νέων σχολείων (δέσμευση οικοπέδων κλπ), ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και θα έδιναν σημαντική βοήθεια στο πρόβλημα της στέγασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτήριο του πρώην Νοσοκομείου Αγρινίου όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αγρινίου και το ΕΕΕΕΚ Αγρινίου (υπάρχει μάλιστα σχετική πρόταση της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας).

Οι συμπολίτες μας έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *