Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΤοπικές ΕιδήσειςΔήμος Μεσολογγίου: Αδελφοποίηση με την Γκρέτσια Σαλεντίνα περιοχή που κατοικείται από τους...

Δήμος Μεσολογγίου: Αδελφοποίηση με την Γκρέτσια Σαλεντίνα περιοχή που κατοικείται από τους Γκρίκο-Έλληνες της κάτω Ιταλίας

Με όμορφες εικόνες επέστρεψε η αποστολή του Δήμου από τις ελληνόφωνες περιοχές του Salento, όπου βρέθηκε για τρεις ημέρες, προσκεκλημένη του Δήμου της Grecìa Salentina, μιας δυναμικής συμπολιτείας όλων των ελληνόφωνων Δήμων της περιοχής της Απουλίας.

Η αποστολή διέμεινε στην πόλη του Martano, πόλη πλούσια σε δραστηριότερες παντός είδους, ενώ και οι υπόλοιπες πόλεις της Ένωσης Γκρέτσια Σαλεντίνα είχαν από κάτι σημαντικό να επιδείξουν:

Μεγάλα ελαιοτριβεία, οινοποιεία, εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας αλόης, εταιρείες κατασκευής, διακόσμησης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, βιοτεχνία οικιακών ελαιοτριβείων, τυροκομείων κ.ά.

Το άκρως συγκινητικό όμως είναι πως με κάθε ευκαιρία δηλώνουν Έλληνες και φροντίζουν να το διατυπώνουν στην δική τους διάλεκτο, ένα μίγμα αρχαίων ελληνικών και ιταλικών, την griko. Ο τίτλος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Castrignano de’ Greci (=μικρό κάστρο των Ελλήνων) ήταν “Imesta Griki” (=είμαστε Έλληνες).

Το μεσολογγίτικο μουσικό σύνολο έλαβε μέρος σε τρεις συναυλίες και παρουσίασε τα τοπικά παραδοσιακά κάλαντα, τις λεγόμενες στρίνες και ένα απάνθισμα από ελληνικά τραγούδια.

Πρωτόκολλο συνεργασίας

Σε μια άκρως συγκινητική εκδήλωση, που οργανώθηκε στο Δημαρχείο του Kalimera παρουσία της Επίτιμης Προξένου της Ελλάδας στο Brindisi, Lecce,Taranto Antonella Mastropaolo, όλοι οι Δήμαρχοι της Grecìa Salentina υπέγραψαν με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, το τελικό προστάδιο πριν την επίσημη αδελφοποίηση των δύο Δήμων, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί με κάθε λαμπρότητα κατά τις φετινές Εορτές Εξόδου, στο Μεσολόγγι.

Έτσι, θα επισφραγιστεί η όμορφη αυτή φιλία, που ξεκίνησε το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, με ένα του ταξίδι στις ελληνόφωνες περιοχές του Salento, ανταπέδωσε σχολείο από κει και που συνέχισε το μουσικό σχήμα «Armonia Greca», με τις για δύο συνεχή χρόνια εμφανίσεις του σε εκδηλώσεις, που οργάνωναν οι εκεί δήμοι το καλοκαίρι.

Η αποστολή από το Μεσολόγγι

Της αποστολής ηγείτο ο Δήμαρχος, Νίκος Καραπάνος, ακολουθούμενος από την Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Σόφη Λαναρά, τον μαέστρο και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του, Σπύρο Χολέβα, τον μαέστρο, Χρήστο Βλαχογιάννη, ως επικεφαλής του μουσικού σχήματος «Armonia Greca», που δημιούργησε ο Φιλοκαλλιτεχνικός Σύλλογος Μεσολογγίου, τον Λευτέρη Δακαλάκη, ως διερμηνέα και μέλος του ανωτέρω μουσικού σχήματος, το οποίο συμπλήρωναν η Ερμίνα Ταρατσά και οι νεαροί μουσικοί, Χρήστος Τσιόβολος και Αλέξανδρος Χολέβας.

Ψυχή των ελληνοφώνων, που κίνησε όλες τις διαδικασίες και που βρισκόταν πίσω από κάθε ενέργεια, ήταν ο καθηγητής Καλλιτεχνικών και περίφημος ζωγράφος, Fernando Pensa.

[info]

Η Γκρέτσια Σαλεντίνα

  • Είναι μια περιοχή της νοτιοανατολικής Ιταλίας που βρίσκεται στη χερσόνησο Σαλέντο, κοντά στην πόλη Λέτσε.
  • Κατοικείται από τους Γκρίκο (Έλληνες της κάτω Ιταλίας), οι οποίοι μιλούν την ελληνική διάλεκτο των Γκραικάνικων ή Κατωιταλιτικών.
  • Στο σύνολο οι κάτοικοι της Grecia Salentina είναι περίπου 43.000.
  • Η Ένωση των πόλεων της Γκρέτσια Σαλεντίνα ιδρύθηκε το 1966 από τους Γκρίκο.
  • Αποτελείται από έντεκα πόλεις και είναι μέρος της επαρχίας του Λέτσε στη διοικητική περιφέρεια της Απουλίας. Ο σκοπός της ένωσης είναι η προώθηση των γνώσεων και της ιστορίας των Γκρίκο, η διατήρηση του πολιτισμού τους, μέσω ερευνών του πανεπιστημίου, η διδασκαλία της γλώσσας τους στα σχολεία και την έκδοση λογοτεχνικών βιβλίων και ποιημάτων στην απειλούμενη με εξαφάνιση γλώσσα τους.
  • Οι ακόλουθες πόλεις είναι μέλη της Ένωσης: Καλημέρα, Μαρτάνο, Καστρινιάνο ντε Γκρέτσι, Κοριλιάνο ντ’ Οτράντο, Μαλπινιάνο, Σολέτο, Στερνάτια, Ζολίνο, Μαρτινιάνο, Καρπινιάνο Σαλεντίνο και Κουτροφιάνο.
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ