Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤοπικές Ειδήσεις«Πολιτική» σύγκρουση για το… αλάτι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

«Πολιτική» σύγκρουση για το… αλάτι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Για έλλειψη αλατιού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «μετατρέπονται σε παγοδρόμια οι ορεινοί δρόμοι στους νομούς της Περιφέρειας, εν μέσω αλλεπάλληλων κυμάτων κακοκαιρίας».

Παράλληλα, τον ισχυρισμό του κ. Φαρμάκη για έλλειψη αλατιού όπου «η Περιφερειακή Αρχή συγκαλεί μόλις τώρα την Οικονομική Επιτροπή για την προμήθεια αλατιού» διαψεύδει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προμηθευτεί 1.350 τόνους αλάτι, με σχετική Σύμβαση που υπογράφτηκε τον Νοέμβριο 2018. Επίσης, αναφέρει ότι ενώ, στις αποθήκες της Περιφέρειας υπάρχουν 200 τόνοι αλάτι, προληπτικά, έινε επιπλέον προμήθεια 485 τόνων.

Τέλος ο κ. Φαρμάκης ανταπαντά και διερωτάται «Αν υπάρχει επάρκεια αλατιού και η συγκεκριμένη προμήθεια γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους, τότε γιατί η διαδικασία γίνεται με έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και όχι με τακτική;»

 

Ν. Φαρμάκης:

Μετατρέπονται σε παγοδρόμια οι ορεινοί δρόμοι στους νομούς της Περιφέρειας

Ο κ. Φαρμάκης, με αφορμή τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία, επικοινώνησε με φορείς αλλά και πολίτες ορεινών περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, που σε όλες τις περιπτώσεις, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, του μετέφεραν την μικρή αλλά και καθυστερημένη παρέμβαση του μηχανισμού της Περιφέρειας, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, με αποτέλεσμα το πολύ μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τους πολίτες και τους επαγγελματίες της περιοχής.

Ο κ. Φαρμάκης, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Πριν λίγα 24ωρα, κάτοικοι ορεινών περιοχών της Αχαΐας κατήγγειλαν πως δεν υπήρχε προσπελασιμότητα ούτε καν σε κάποια σημεία της εθνικής οδού Πατρών – Τριπόλεως, ενώ απροσπέλαστοι ήσαν οι δρόμοι στην περιοχή του Θέρμου και της ορεινής Ναυπακτίας, όπου επίσης αποκλείστηκαν χωριά. Ίδια εικόνα και στην Ηλεία, όπου στην ορεινή Φιγαλεία οι πολίτες υποφέρουν λόγω του χιονιού και του πάγου στους δρόμους, ενώ όπως πληροφορήθηκα, η Περιφέρεια άφησε αλάτι μόνο στο γήπεδο Ζαχάρως, χωρίς όμως να υπάρχουν μηχανήματα να το χρησιμοποιήσουν και χωρίς αυτό να μπορεί να φτάσει στις ορεινές περιοχές, όπου οι κάτοικοι προσπαθούσαν μόνοι τους να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η Περιφερειακή Αρχή συγκαλεί μόλις τώρα την Οικονομική Επιτροπή για την προμήθεια αλατιού! Ποιες ήσαν, λοιπόν, οι προμήθειες αλατιού στην Περιφέρεια και ποια η προετοιμασία της για τον χειμώνα; Ή μήπως θα τα ρίξουν όλα πάλι στον καιρό, όπως έκαναν και με τον δάκο στην ελαιοπαραγωγή;».

Και καταλήγει: «Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης είναι υπόλογος στην τοπική κοινωνία για μία ακόμα αποτυχία, την οποία χρεώνεται προσωπικά ο ίδιος, μαζί με το σύνολο των στενών συνεργατών του. Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, έφτασαν στο σημείο παρακαλούν πλέον να… μην βρέξει, να μην χιονίσει, να μην κάνει ζέστη! Κουράγιο σε όλους μέχρι τον Μάιο και τις περιφερειακές εκλογές…»

 

Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας:

Υπάρχει αλάτι… Προληπτικά η επιπλέον προμήθεια

Σε διάψευση δημοσιευμάτων περί κλειστών δρόμων στη Δυτική Ελλάδα και περί μη επάρκειας αλατιού, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει σχετικά με δημοσιεύματα για κλειστούς δρόμους και μη επάρκεια αλατιού:

«Κανένας δρόμος, σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, δεν αποκλείστηκε, παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όποια απαγόρευση έγινε -για προληπτικούς λόγους- από την Τροχαία, που είναι και η αρμόδια για την ασφάλεια όσων μετακινούνται στο οδικό δίκτυο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προμηθευτεί 1.350 τόνους αλάτι, για το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και έχει συνδράμει σε Δήμους, όπου και όταν είχαν ανάγκη. Η σχετική Σύμβαση υπογράφτηκε αρχές Νοεμβρίου 2018.

Αυτή τη στιγμή, στις αποθήκες της Περιφέρειας υπάρχουν 200 τόνοι αλάτι. Προληπτικά, κρίθηκε απαραίτητη η επιπλέον προμήθεια 485 τόνων, για να υπάρχει επάρκεια για το σύνολο της χειμερινής περιόδου».

 

Ο Ν. Φαρμάκης ανταπαντά…

Με αφορμή την ανακοίνωση περί «διάψευσης δημοσιευμάτων» της Περιφέρειας, για τους κλειστούς δρόμους στις ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε νέα δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Κατ’ αρχήν, θα ήταν καλό η περιφερειακή Αρχή να μην κρύβεται πίσω από υπηρεσιακούς παράγοντες ή άλλους φορείς, όπως την Τροχαία, αλλά ευθέως, έστω και μία φορά, να αναλάβει τις πολιτικές και διοικητικές ευθύνες της.

Από εκεί και πέρα, όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, αποδεικνύουν ότι υπήρξαν – και συνεχίζουν να υπάρχουν – προβλήματα στο ορεινό δίκτυο και των τριών Π.Ε. της Περιφέρειας. Και αν ο Περιφερειάρχης, ή οι συνεργάτες του, υποστηρίζουν το αντίθετο, ας απευθυνθούν απευθείας στους φορείς και τους κατοίκους των ορεινών περιοχών που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Εξάλλου, η επιπλέον προμήθεια 485 τόνων αλατιού, αποδεικνύει ότι η προετοιμασία της Περιφέρειας για την χειμερινή περίοδο ήταν ελλιπέστατη.

Και κάτι ακόμα: Αν υπάρχει επάρκεια αλατιού και η συγκεκριμένη προμήθεια γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους, τότε γιατί η διαδικασία γίνεται με έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και όχι με τακτική;

Η τοπική κοινωνία που αυτές τις μέρες δοκιμάζεται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αξίζει κάτι πολύ καλύτερο…»

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ