Δυτική Ελλάδα: Η Περιφέρεια αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει, όπως ανακοινώθηκε, «πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των δράσεων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών και ήδη οι υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση δράσεων».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, «η μάχη που δώσαμε -και ακόμα δίνουμε- με τις φλόγες, ενισχύοντας με κάθε δυνατό τρόπο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στο πλευρό των δήμων, των πολιτών και των εθελοντών, γνωρίζουμε καλά ότι είναι μόνο η πρώτη, μίας σειράς μαχών που έχουμε μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, αλλά και για να στηρίξουμε τους πολίτες που επλήγησαν».

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε σχετικά με τις δράσεις, «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθ’ όλο το διάστημα της μεγάλη πυρκαγιάς στην Ηλεία διέθεσε στόλο άνω των 50 μηχανημάτων και οχημάτων, συμβάλλοντας μαζί με τις δυνάμεις των δήμων στην προστασία των οικισμών, μέσω της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, μεταφοράς νερού για τα πυροσβεστικά οχήματα, μετακίνησης εθελοντικών ομάδων και πολιτών, ενώ παράλληλα παρείχε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό στα σώματα ασφαλείας και στις κοινότητες που απειλήθηκαν από τις φλόγες».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, έχουν ξεκινήσει οι εξής δράσεις:

* Άρχισε η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν, ώστε το σχετικό αίτημα να διαβιβαστεί στη διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείο Μεταφορών.

* Συγκροτούνται από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες επιτροπές εκτίμησης και καταγραφής ζημιών στις επιχειρήσεις.

* Σε συνεργασία με τους δήμους και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας διενεργείται έλεγχος για βλάβες σε κρίσιμες υποδομές (ύδρευση, άρδευση, δρόμοι, κλπ) και τεχνικά έργα, ενώ οι επόπτες δημόσιας υγείας διενεργούν ελέγχους καταλληλότητας τροφίμων.

* Η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προχώρησε σε αρχική εκτίμηση των ζημιών που υπέστη το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ προχωράει και σε έλεγχο των άλλων βλαβών που έχουν υποστεί οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

* Η διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας υλοποιεί δράσεις υγειονομικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών που επλήγησαν.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «ο Νεκτάριος Φρμάκης διαβίβασε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, την αρχική εκτίμηση αναγκών στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσων και ταχέων δράσεων αποκατάστασης καθώς και τη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και το χαρακτηριστικό των πολλών και μικρών κλήρων».

Παράλληλα επισήμανε, «το ζήτημα της έλλειψης ζωοτροφών και περιοχών βόσκησης που πρόκειται να ανακύψει, θέτοντας υπόψη του υπουργείου πρόταση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας για απευθείας πίστωση πόρων αποζημίωσης για την κάλυψη διατροφικών αναγκών της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανής καθυστέρησης λόγω γραφειοκρατίας».

Επίσης, υπογραμμίζει «την ανάγκη μελέτης για την οριοθέτηση νέων βοσκοτόπων, καθώς και στις πυρόπληκτες και αναδασωτέες περιοχές, προφανώς δεν θα μπορεί να υπάρξει βόσκηση για τα επόμενα χρόνια».

Ακόμη, με επιστολή του προς τους υπουργούς, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, «θέτει την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης αντιδιαβρωτικών έργων».

Τέλος, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ζήτησε «τη σύγκληση εκτάκτου συμβουλίου του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αρωγή στις πυρόπληκτες Περιφέρειες της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *