Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΕγκαινιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου το κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι

Εγκαινιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου το κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι

Χώρος Εκδηλώσεων, Εκθέσεων, Δράσεων Τέχνης, Συνεργασιών, Βιωματικών Σεμιναρίων, Σινεμά, Ημερίδων

Η Περιφέρεια θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια Εγκαινίων του κτιρίου Χρυσόγελου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στην Ι.Π. Μεσολογγίου.

Τα εγκαίνια σχεδιάζονται σε κλίμα ασφαλείας σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα έναντι του covid-19 με τη συμβολική συμμετοχή ατόμων από την περιφερειακή ενότητα και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, για να δοθούν με ασφάλεια τα μηνύματα στους πολίτες για τη λειτουργία του χώρου.

Την αναφερόμενη μέρα έχει προταθεί να παρίστανται στα εγκαίνια μουσικά σύνολα φιλαρμονικών της πόλης του Μεσολογγίου, τα οποία θα είναι διασκορπισμένα στον χώρο και με την ηχητική στήριξη θα μπορεί η παρουσία τους να γίνει αισθητή στην πόλη.

Τα εγκαίνια θα σηματοδοτήσουν και την επίσημη έναρξη των δράσεων τέχνης του πρώτου ορόφου, όπου η Περιφέρεια  με τις δράσεις αυτές θα δομήσει μια πολιτιστική ταυτότητα τόσο για τους πολίτες της περιφερειακής ενότητας, όσο και για τους πολίτες της ευρύτερης ζώνης.

Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για το κοινό σε ομάδες έως 10 ατόμων προκειμένου να γνωρίσουν το χώρο, να πληροφορηθούν και να επισκεφτούν τις εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής έξι καλλιτεχνών.

Κατά την διάρκεια των παραστάσεων θα τηρηθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να «μείνουμε όλοι ασφαλείς».

Πως θα δομηθούν οι χώροι του κτιρίου

Με την υπ. αριθμ. 72/28-04-2020 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Έγκριση χρήσης και καθορισμού λειτουργίας των χώρων του κτιρίου Χρυσόγελου, ιδιοκτησίας της Π.Δ.Ε. / Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και έγκριση κανονισμού χρήσης & λειτουργίας αιθουσών του» οι χώροι του κτιρίου θα δομηθούν ως εξής:

 Ισόγειο

  • Ο πρώτος χώρος θα δομηθεί ως σημείο εκδηλώσεων, εκθέσεων και σεμιναρίων της ΠΔΕ σε συνεργασία με άλλους φορείς.
  • Ο δεύτερος χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως δομή του επιμελητηρίου για τουριστική προβολή της περιοχής «το σπίτι του τουρίστα».

 Πρώτος όροφος

Χώρος Εκθέσεων, Δράσεων Τέχνης, Συνεργασιών, Βιωματικών Σεμιναρίων, Σινεμά, Ημερίδων της ΠΔΕ.

Το Διάγραμμα του Πυρήνα της πολιτιστικής Δράσης της ΠΔΕ στον πρώτο όροφο του κτιρίου Χρυσόγελου έχει τη δυνατότητα της παρακάτω διάρθρωσης:

  • Επί σκηνής Χρυσόγελου / «on stage»

Με τα «On stage» προγράμματα στο Κτίριο Χρυσόγελου υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις, ορχηστρικά σύνολα και θεατρικά δρώμενα που έχουν παρουσιαστεί σε κεντρικά γεωγραφικά σημεία της χώρας και έχουν λάβει θετικές κριτικές.

Επιπλέον, τα προγράμματα θα συνοδεύονται από δοκίμια τέχνης στα τοπικά και στα ευρύτερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δίνοντας το στίγμα της κριτικής σκέψης του τομέα του πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • Συνδημιουργοί Χρυσόγελου / «co-creators»

Οι «CO-creators» συνεργασίες είναι ένα ραντεβού με καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες, στοχαστές, ακτιβιστές, δημοσιογράφους, ανθρώπους με ιδέες, με ψηφία που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας, μέσα από τη δουλειά τους και τη ζωή τους.

Κάθε Βίντεο, μία έρευνα, ένα 6ι6λίο και μια μοναδική συνάντηση, μια ευκαιρία να κοιτάξουμε στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον, δίνοντας ένα 6ήμα στον πολιτισμό.

  • Διάδραση Χρυσόγελου / «interaction»

Τα «ίnteraction» προγράμματα εκπαίδευσης θα υπηρετήσουν τις διαχρονικές αξίες της ανοιχτής κοινωνίας και της ίσης πρόσβασης στη δια 6ίου μάθηση.

Θα δομηθούν εκπαιδευτικά Βιωματικά προγράμματα για όλες τις Βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς και Βιωματικά εργαστήρια για την Τρίτη ηλικία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της ΠΔΕ.

  • Κινηματογράφος Χρυσόγελου / «Cίnema»

Το πρόγραμμα “Cinema” περιλαμβάνει επιλεγμένες ταινίες δημιουργών που τολμούν, πειραματίζονται και επαναπροσδιορίζουν την έννοια του κινηματογράφου.

Υβριδικά ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, δυνατές ιστορίες, ανάμεσά τους και νέες ταινίες που συστήνονται για πρώτη φορά στο κοινό.

**Τη μέριμνα των αναφερόμενων δράσεων θα την ασκούν υπάλληλοι του τομέα πολιτισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης.

Δεύτερος όροφος

Υποδομή του προγράμματος Creative Hubs του lnterreg Ελλάδα – Ιταλία, όπου η ΠΔΕ είναι συντονιστής.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ