Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕκπαίδευσηΈντονες διαμαρτυρίες στον Δήμο Αγρινίου για την κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα του...

Έντονες διαμαρτυρίες στον Δήμο Αγρινίου για την κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού – Τι απαντά ο Δήμος

Σε έντονες διαμαρτυρίες προς τον Δήμο Αγρινίου προέβησαν το Σχολικό Συμβούλιο (Σύλλογος Διδασκόντων και Μαθητική κοινότητα) του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγρινίου, με αφορμή το ατύχημα εν ώρα εργασίας συναδέλφου εκπαιδευτικού, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Αγρινίου.

Συγκεκριμένα το Σχολικό Συμβούλιο του Εσπερινού ΕΠΑΛ τονίζει σε ψήφισμα του ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση από την πλευρά του δήμου Αγρινίου για τις προβληματικές κτιριακές εγκαταστάσεις – υποδομές του σχολικού συγκροτήματος του πρώην Πολυκλαδικού στον Άγιο Κωνσταντίνο με αποτέλεσμα να αγανακτήσει και να προβεί στην δημοσιοποίηση του θέματος.

Στη συνέχεια θέση στο θέμα, με επίσημη ανακοίνωση, πήρε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Αγρινίου, ο οποίος εκφράζοντας επίσης κριτική τόνισε «ελπίζαμε  η τελευταία  Δημοτική αρχή να ικανοποιούσε στοιχειώδη και αυτονόητα αιτήματα.  Όμως άνθρακας ο θησαυρός.»  και επίσης ανέφερε «συμφωνούμε σε όλα με το ψήφισμα του Σχολικού Συμβουλίου του Εσπερινού ΕΠΑΛ. Διαμαρτυρόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας».

Τέλος ο Δήμος Αγρινίου και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Παιδείας αναρωτιέται γιατί η Διεύθυνση του Εσπερινού ΕΠΑΛ αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα και υποστηρίζει πως έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις σχολικές μονάδες.

 

Το Ψήφισμα Διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Αγρινίου από το Σχολικό Συμβούλιο του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγρινίου

«Το Σχολικό Συμβούλιο (Σύλλογος Διδασκόντων και Μαθητική κοινότητα) του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγρινίου με αφορμή το ατύχημα εν ώρα εργασίας συναδέλφου εκπαιδευτικού, διαμαρτύρεται έντονα προς τον Δήμο Αγρινίου για τις προβληματικές κτιριακές εγκαταστάσεις – υποδομές του σχολικού συγκροτήματος του πρώην Πολυκλαδικού στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Το Σχολικό Συμβούλιο γνωρίζοντας τις ενέργειες που έγιναν επανειλημμένως από μέλη της σχολικής κοινότητας του συγκροτήματος (διευθυντές, συλλόγους γονέων, μαθητικά συμβούλια) χωρίς να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση αρμοδίως, εκφράζει την αγανάκτησή του για τα παρακάτω θέματα που παραμένουν άλυτα:

  • Μη στεγανοποίηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων (αιτία του ατυχήματος)
  • Ελλιπής φωτισμός αύλειου χώρου και δρόμου πρόσβασης στο συγκρότημα
  • Απουσία φύλαξης του συγκροτήματος κατά την απογευματινή και βραδινή λειτουργία-Αποκατάσταση περίφραξης συγκροτήματος
  • Μη επαρκής θέρμανση του συγκροτήματος (Μόνωση σωληνώσεων-Αντικατάσταση –συμπλήρωση θερμαντικών σωμάτων)

και απαιτεί την άμεση και οριστική επίλυσή τους.»

 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Αγρινίου: Διαμαρτυρόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας

Σε συνέχεια του ψηφίσματος του σχολικού συμβουλίου του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγρινίου που δημοσιεύθηκε προχθές 15 Ιανουαρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Αγρινίου και ο πρόεδρος Βλάχος Αριστοτέλης σε επιστολή ανέφεραν τα εξής για το θέμα που προέκυψε:

«Τα τελευταία  χρόνια,  σε όλη τη θητεία της παρούσας Δημοτικής αρχής, έγιναν ακούραστες προσπάθειες απ’ τη σχολική κοινότητα του 4ου ΓΕΛ  (και μπορούμε να δώσουμε στοιχεία ακράδαντα επ’ αυτού) σε συνεργασία με τους  Διευθυντές και Συλλόγους διδασκόντων των σχολείων που συστεγάζονται στο κτήριο του Πρώην Πολυκλαδικού (1ο ΕΠΑΛ, Εσπερινό ΕΠΑΛ, Εργαστηριακό Κέντρο, Δημόσιο ΙΕΚ) με στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και συνθηκών εκπαίδευσης της πάλαι ποτέ σημαντικής σχολικής μονάδας στη κοινωνία του Αγρινίου όπως όντως ήταν το πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο.

Στα 35 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτε ούτε ως προς την ουσία αλλά ούτε καν και ως προς τη βιτρίνα. Πράγματι ελπίζαμε  η τελευταία  Δημοτική αρχή να ικανοποιούσε στοιχειώδη και αυτονόητα αιτήματα.  Όμως άνθρακας ο θησαυρός.

Συμφωνούμε σε όλα με το ψήφισμα του Σχολικού Συμβουλίου του Εσπερινού ΕΠΑΛ. Διαμαρτυρόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας ότι παρόλη τη διαπιστωμένη φθορά των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών του συγκροτήματος, την υποστελέχωση σε προσωπικό καθαριότητας και την ανεπαρκέστατη φύλαξη, η Δημοτική Αρχή δεν έσκυψε με τη δέουσα προσοχή πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα ούτε άκουγε τις φωνές που τα εξέφραζαν εδώ και αρκετά χρόνια  σε όλη τη διάρκεια της θητείας της. Λυπούμαστε που το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα  του νομού μας έχει παραμεληθεί, έχει αφεθεί στην τύχη του και η  λειτουργία του επαφίεται στο φιλότιμο μιας ομάδας ανθρώπων που είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό και το εναπομείναν προσωπικό καθαριότητας.»

 

Η Απάντηση του Δήμου Αγρινίου

Η  Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Αγρινίου απαντώντας σε ανακοίνωση του Σχολικού Συμβουλίου του Εσπερινού ΕΠΑΛ αναφέρει τα εξής:

“H   σημερινή δημοτική αρχή  έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις σχολικές μονάδες. Μάλιστα καταφέραμε να ολοκληρώσουμε παρεμβάσεις που εκκρεμούσαν τα τελευταία χρόνια. Στο συγκεκριμένο συγκρότημα σκύψαμε πάνω από τα προβλήματα καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια.  Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 10 Ιανουαρίου, ο Δήμος Αγρινίου προχώρησε σε  παρεμβάσεις στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με την αντικατάσταση  όλων των κατεστραμμένων λαμπτήρων  στον δρόμο πρόσβασης προς το σχολικό συγκρότημα. Όπως έχουμε  ήδη ανακοινώσει, στις 22 Ιανουαρίου,  θα παραλειφθούν νέοι εξάμετροι στύλοι για την καλύτερη ηλεκτροφώτιση του σχολείου.

Όσον αφορά την θέρμανση του συγκροτήματος σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης του λέβητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα προβλήματα που προκαλούσε το υπάρχον σύστημα.

Σχετικά με τη φύλαξη του σχολείου, όπως  όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν, η ευθύνη  ανήκει στην Πολιτεία. Η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, έχοντας πάντα ως στόχο την  κάλυψη  των αναγκών των πολιτών, προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να διευκολύνει την κατάσταση  αξιοποιώντας τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΕΑΔ. Πρόκειται, όμως,  για μία παρέμβαση  που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δώσει λύση στο πρόβλημα  με την χρόνια έλλειψη φυλάκων (συνταξιοδότηση)  και τη μη αναπλήρωση των θέσεων .

Όσον αφορά τις εργασίες συντήρησης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς  χώρους του σχολείου  έχουμε ήδη ενημερώσει ότι έχει δημοπρατηθεί και έχει υπογραφεί  έργο στεγανοποίησης το οποίο,  μόλις επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες,  θα υλοποιηθεί. Μάλιστα τα 3 τελευταία χρόνια έχουν γίνει, από τα συνεργεία του Δήμου Αγρινίου,  εργασίες στεγανοποίησης  σε μεγάλο τμήμα των εξωτερικών χώρων του σχολείου.

Εν κατακλείδι είναι απορίας άξιο γιατί, ενώ έχει η Διεύθυνση του Εσπερινού ΕΠΑΛ, έχει λάβει αρμοδίως απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα αποφασίζει να εκδώσει ανακοίνωση”.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ