Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΕντός Νοεμβρίου ξεκινά το Πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» με 700 εκ.€ -Τα...

Εντός Νοεμβρίου ξεκινά το Πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» με 700 εκ.€ -Τα ποσοστά επιδότησης

Γράφει ο Θανάσης Κατής,  Σύμβουλος Επιχειρήσεων

 Με βάση τα τελευταία στοιχεία το πρόγραμμα Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου του 2022 για υποβολή προτάσεων.

Για το πρόγραμμα έχουν δεσμευτεί χρήματα της τάξης των 700.000.000 € και με βάση τα ποσοστά επιδότησης, που δεν θα υπερβαίνουν το 50%, θα γίνουν επενδύσεις από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα είναι πάνω από 1,5 δις.

Στόχος του προγράμματος «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» είναι η  επιχειρησιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ενθάρρυνση υποβολής επενδυτικών σχεδίων αξιοποίησης ή και  ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογιών με παράλληλα αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή των παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει των δραστηριοτήτων τους.

Για το σκοπό αυτό το πρόγραμμα θα επιδοτεί ενέργειες  που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες  και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης, κυκλικής οικονομίας και υιοθέτησης καθαρών πηγών ενέργειας.

Το πρόγραμμα έχει δύο  επιμέρους προγράμματα  στα οποία οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν την μία από αυτές, αυτή που ταιριάζει με τις δικές τους ανάγκες και προϋπολογισμούς.

  1. Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που σκοπεύουν να κάνουν σημαντικού μεγέθους επενδύσεις από 200.000 -1.000.000 €.
  2. Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ. Αντίστοιχο πρόγραμμα μικρότερου μεγέθους με επενδύσεις από 30.000 – 200.000 €.

Η κάθε επιχείρηση μπορεί να επιλέξει το ένα από τα δύο προγράμματα. Η υποβολή και στα δύο θα σήμαινε συνολική απόρριψή τους.

Οι επιχειρήσεις που μπορούνε να υποβάλλουν προτάσεις είναι μόνο υφιστάμενες όλων των νομικών μορφών.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Τα ποσοστά επιδότησης είναι σχετικά χαμηλά και η ελάχιστη επιδότηση θα αντιστοιχεί στο 40% του προϋπολογισμού του έργου.

Το πρόγραμμα δίνει επιπλέον επιδότηση 10% σε όσες επιχειρήσεις με την ολοκλήρωση του έργου υλοποιούν επενδύσεις στη λογική της Πράσινης Μετάβασης τουλάχιστον 25%.

Έτσι μια επιχείρηση μπορεί να υποβάλει πρόταση για τις κλασικές επενδύσεις της, κτιριακά, παραγωγικός εξοπλισμός κλπ που θα είναι μέχρι το 75% της επένδυσης και να υποβάλει επίσης 25% των δαπανών στον τομέα της πράσινης μετάβασης και να πετύχει συνολική επιδότησης της τάξης του 50%.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

Με βάση την παραπάνω λογική το πρόγραμμα επιδοτεί τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών.

  1. Κτηριακές εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος. Στην κατηγορία αυτή, το σύνολο των δαπανών θα αφορά κυρίως δαπάνες Πράσινης Μετάβασης. Άρα θα είναι δαπάνες που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση των κτηριακών υποδομών αλλά και των εγκαταστάσεων των κτηρίων.
  2. Αγορά νέου και σύγχρονου παραγωγικού εξοπλισμού για όλες τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Στην κατηγορία αυτή ο εξοπλισμός μπορεί να είναι κλασικός, χωρίς συμβολή στην Πράσινη Μετάβαση αλλά και εξοπλισμός που συμβάλει στην Πράσινη Μετάβαση.  Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις έχουν σημαντική ελευθερία  στο είδος του εξοπλισμού που θα εγκαταστήσουν και δεν περιορίζονται από το αν αυτός συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη.
  3. Αγορά εξοπλισμού που βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος. Στην κατηγορία αυτή αναμένεται να περιλαμβάνεται και η δαπάνη παραγωγής ενέργειας για χρήση από τις επιχειρήσεις.
  4. Εξοπλισμός που βοηθάει στην τυποποίηση και συμμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας με εθνικά πρότυπα καθώς και τα εναρμονισμένα και προαιρετικά ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα.
  5. Δαπάνες για πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών, σύμφωνα με τα παραπάνω πρότυπα καθώς και τα πρότυπα χωρών προορισμού των προϊόντων των επιχειρήσεων.
  6. Τέλος το πρόγραμμα θα επιδοτεί δαπάνες για πρόσληψη νέου επιπλέον προσωπικού, τεχνικές μελέτες, προβολή της επιχείρησης, αγορά μεταφορικών μέσων, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετοχής των επιχειρήσεων σε εμπορικές εκθέσεις.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού του.

Οι προτάσεις θα αξιολογούνται και θα εγκρίνονται με σειρά προτεραιότητας ημερολογιακή, μετρώντας την ημερομηνία υποβολής τους.

Άρα για να έχουν τύχη θα πρέπει οι επενδυτές και οι σύμβουλοι τους να ολοκληρώσουν την υποβολή όσο γίνεται συντομότερα, μετά την έναρξη υποβολής προτάσεων στο σύστημα.

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα δεν προβλέπει τη ζήτηση συμπληρωματικών στοιχείων για τις προτάσεις που δεν έχουν υποβάλλει όλα τα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τον κανονισμό, αλλά αυτόματα τις απορρίπτει είναι πολύ σημαντικό να γίνεται πλήρης και επιστάμενος έλεγχος για την πληρότητα του φακέλου πριν την οριστική του υποβολή στο σύστημα.

Η διάρκεια υλοποίησης των έργων θα είναι 24 μήνες μετά την έγκριση τους από το πρόγραμμα.

Γι αυτό συστήνουμε σε όλους την άμεση κινητοποίηση και σε συνεργασία με τους συμβούλους τους, να σχεδιάσουν την επένδυσή τους και να συγκεντρώσουν τις αναγκαίες προσφορές για όλα τα έργα που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν.

Αυτό θα τους επιτρέψει να υποβάλλουν γρήγορα και ορθά τις προτάσεις τους πριν τα ποσά εξαντληθούν.

Η εταιρία μας με τεράστια εμπειρία στο χώρο μπορεί να σας βοηθήσει για τον ορθό σχεδιασμό της επένδυσής σας αλλά και την υποβολή της πρότασης σας με βάση τον κανονισμό του προγράμματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και σχεδιασμό και υποβολή των προτάσεων σας στο τηλ: 2610339754

https://anelixi.eu/programmata/programma-prasini-metavasi-mme-me-700-ek-e/

#ΝΕΑ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΟΝ FACEBOOK

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ