Με εκπροσώπους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, συναντήθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή. Κύριο θέμα των συναντήσεων αποτέλεσε η πρόληψη για την αποφυγή μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, δεδομένου του εντοπισμού κρουσμάτων της νόσου στη γειτονική Βουλγαρία.
Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία αποτελεί ιογενή μολυσματική ασθένεια των χοίρων και των αγριόχοιρων και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Εντολές για αυξημένη επαγρύπνηση στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας
Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ η θωράκιση της ελληνικής κτηνοτροφίας από τη ζωονόσο.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν λάβει εντολές για αυξημένη επαγρύπνηση και εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εισόδου της νόσου στην ελληνική επικράτεια.
Κατά την διάρκεια των συσκέψεων, οι εκπρόσωποι των κυνηγών και των χοιροτρόφων διαβεβαίωσαν την Υφυπουργό ότι θα συνδράμουν στις προσπάθειες πρόληψης και θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των χοιροτρόφων αναφέρθηκαν στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους, όπως είναι η πάταξη των ελληνοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια.
Από την πλευρά της, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή επανέλαβε τη στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων, την ανάταξη του τομέα της κτηνοτροφίας και του σημαντικού, για την εθνική οικονομία, κλάδου της χοιροτροφίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι η επαγρύπνηση όλων των φορέων ισχύει μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους, αγριόχοιρους και σε μία εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας.
Βουλγαρία: Σειρά μέτρων καταπολέμησης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Τη διαβεβαίωση ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, έδωσε η υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Ντεσισλάβα Τάνεβα.
Όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, η κ. Τάνεβα, σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για να καταπολεμηθεί και σε δεύτερη φάση να περιοριστεί η διάδοση της νόσου. Η υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσει τις ζημιές που υπέστησαν οι χοιροτρόφοι από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε η κ. Τάνεβα, έχουν διατεθεί 4,5 εκατομμύρια δολάρια για εργασίες απολύμανσης και καθαρισμού σε χοιροτροφεία που έχουν πληγεί από τη νόσο, ενώ οικονομική στήριξη, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, θα διατεθεί και σε εκτροφεία χοίρων που δεν έχουν πληγεί από τη νόσο.
Οι αριθμοί…
2018 τον Αύγουστο του επιβεβαιώθηκε η 1η εστία της νόσου σε οικόσιτους χοίρους στην περιφέρεια της Βάρνας.
2019 συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 15 εστίες σε οικόσιτους χοίρους εντός του Ιουλίου, 19 σε αγριόχοιρους και μία σε μεγάλη «εμπορική χοιροτροφική μονάδα» στην περιφέρεια Ρούσε (Ruse), «στα σύνορα με Ρουμανία».
- Στην τελευταία, μάλιστα, περίπτωση, από τους 17.590 χοίρους, πέθαναν οι 191 λόγω της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι θανατώθηκαν, σύμφωνα με το ισχύον για τη χώρα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.
- Η 9η εστία φέτος βρέθηκε νοτιοανατολικά και σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τις προηγούμενες, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί ενδιάμεσα κρούσματα από τις αρμόδιες αρχές.
Οι αποστάσεις…
- Η νόσος βρίσκεται πλέον κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας (29 χλμ.) και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων περίπου από τα σύνορα της Ελλάδας από τον Έβρο και 350 χιλιομέτρων περίπου από τον Προμαχώνα Σερρών.
- Η 9η εστία απέχει 86 χιλιόμετρα από την πρώτη εστία του 2018 που εμφανίστηκε σε οικόσιτους χοίρους, δηλαδή η νόσος μετακινήθηκε σε διάστημα μικρότερο του χρόνου κατά 86 χιλιόμετρα.
- Επίσης απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την 1η εστία του 2019 που εμφανίστηκε σε αγριόχοιρο, δηλαδή η νόσος μετακινήθηκε 100 χιλιόμετρα σε διάρκεια 5 μηνών.