Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΑστυνομικά ΝέαΈπιασαν την σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ -Είχε δράση και στο Αγρίνιο

Έπιασαν την σπείρα που «χτυπούσε» ΑΤΜ -Είχε δράση και στο Αγρίνιο

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική ομάδα, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών, κυρίως Α.Τ.Μ. τραπεζών και χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, σε περιοχές της Φθιώτιδας, Αττικής, Λάρισας, Καρδίτσας και Ακαρνανίας.

Συνελήφθησαν συνολικά 7 μέλη της εγκληματικής ομάδας, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε περιοχές της Λαμίας και της Ανθήλης Φθιώτιδας, αλλά και στη Καρδίτσα.

Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται για να συλληφθούν 7 ακόμη μέλη της σπείρας, ενώ ένας επιπλέον συνεργός τους είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Εξιχνιάσθηκαν σωρεία κλοπών

Εξιχνιάσθηκαν 4 κλοπές και 1 απόπειρα κλοπής Α.Τ.Μ. τραπεζών, καθώς και 6 κλοπές και 3 απόπειρες κλοπών από επιχειρήσεις.

Επιπλέον, εξιχνιάσθηκαν 16 κλοπές και 2 απόπειρες κλοπών Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, κυρίως παλαιού τύπου, τα οποία αφαιρούσαν τα μέλη της σπείρας, για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δράσης

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, κατασχέθηκαν διαρρηκτά εργαλεία, κουκούλες τύπου full face, χρηματικό ποσό, πληθώρα κινητών τηλέφωνων και διαβατήριων κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 4 από τα κλεμμένα οχήματα, καθώς και 1 από τα κλεμμένα Α.Τ.Μ., είχαν ανασυρθεί από ποτάμι ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, στο οποίο τα είχαν ρίξει οι δράστες προκειμένου να «εξαφανίσουν» τα ίχνη τους.

Η αστυνομική επιχείρηση

Εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη το πρωί, σε περιοχές της Ανθήλης και της Λαμίας Φθιώτιδας, αλλά και στη Καρδίτσα, πολυμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών, κυρίως Α.Τ.Μ. τραπεζών και χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις.

Η αποδόμηση της σπείρας, είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας και κατάλληλης αξιολόγησης – αξιοποίησης στοιχείων, που είχαν συλλεχθεί με μεθοδικότητα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας.

Κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας ερευνών, συνελήφθησαν συνολικά 7 ημεδαποί – μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται για να συλληφθούν 7 ακόμη μέλη της, ενώ, όπως προέκυψε, ένας συνεργός τους είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Δράση σε διάφορες περιοχές της χώρας

Ειδικότερα, από την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2019, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση, σκοπός της οποίας ήταν αφαίρεση Α.Τ.Μ. τραπεζών και χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, διαφόρων περιοχών της Φθιώτιδας, Αττικής, Λάρισας, Καρδίτσας και Ακαρνανίας.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά τη διάρκεια της παράνομης και εξακολουθητικής δράσης τους, χρησιμοποιούσαν κουκούλες τύπου full face , όπως επίσης και κουκούλες από τζάκετ και γάντια, προκειμένου να αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά τους, ενώ προέβαιναν στην αφαίρεση Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, κυρίως παλαιού τύπου και συγκεκριμένης μάρκας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την μετάβαση και διαφυγή τους, από τους «υποψήφιους» στόχους τους.

Αναλυτικά οι κλοπές

Όπως προέκυψε, οι δράστες, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, ενέχονται στη διάπραξη:

4 κλοπών & 1 απόπειρας κλοπής Α.Τ.Μ. τραπεζών:

1 κλοπή στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας

1 κλοπή σε περιοχή της Αττικής

1 κλοπή στο Αγρίνιο

1 κλοπή σε ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας

1 απόπειρα κλοπής στην Πελασγία Φθιώτιδας.

6 κλοπών & 3 αποπειρών κλοπών από επιχειρήσεις

3 κλοπές χρηματοκιβωτίων, από πρατήριο υγρών καυσίμων στην Ανθήλη Φθιώτιδας, από συνεργείο αυτοκινήτων στη Λαμία και αποθήκη αγροτικών προϊόντων στους Σοφάδες Καρδίτσας, αντίστοιχα

2 κλοπές χρηματικών ποσών και καπνικών προϊόντων, από πρατήρια υγρών καυσίμων στη Λαμία και στην Ανθήλη Φθιώτιδας, αντίστοιχα

1 κλοπή χρηματικού ποσού και κοσμημάτων, από αποθήκη φαρμακείου στους Σοφάδες Καρδίτσας

1 απόπειρα κλοπής από βιοτεχνία στη Δαμάστα Φθιώτιδας

1 απόπειρα κλοπής από ΚΤΕΟ περιοχής της Λαμίας

1 απόπειρα κλοπής μηχανισμού αυτόματης πώλησης καυσίμων, σε ευρύτερη περιοχή του Τύρναβου Λάρισας.

16 κλοπών & 2 αποπειρών κλοπών οχημάτων

8 κλοπές Ι.Χ.Ε. και 3 κλοπές Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Φθιώτιδας,

1 κλοπή Ι.Χ.Ε. και 1 κλοπή Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές του Αγρινίου

2 κλοπές Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας, αντίστοιχα

1 κλοπή Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου, σε περιοχή της Αττικής, καθώς

2 απόπειρες κλοπών Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Φθιώτιδας και του Αγρινίου, αντίστοιχα.

Με λεία περίπου 130.000€

Γίνεται μνεία ότι το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας, κυμαίνεται περίπου στις 130.000 ευρώ.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 3 κουκούλες τύπου full face και διαρρηκτικά εργαλεία
  • το χρηματικό ποσό των 1.250 ευρώ
  • πληθώρα κινητών τηλεφώνων και διαβατηρίων, καθώς
  • κλεμμένη πινακίδα οχήματος.

Την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Οι έρευνες και οι δράσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ