Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτικήΓ. Οικονόμου: Ο περιφερειακός Τύπος είναι πυλώνας ανάπτυξης της περιφέρειας

Γ. Οικονόμου: Ο περιφερειακός Τύπος είναι πυλώνας ανάπτυξης της περιφέρειας

Την βούληση της κυβέρνησης για στήριξη και ενίσχυση του Τύπου επεσήμανε σήμερα από τα Χανιά ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την διάρκεια συνάντησής του με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.

Στο περιθώριο της συνάντησής του και με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε τον περιφερειακό Τύπο πυλώνα ανάπτυξης της περιφέρειας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο περιφερειακός τύπος είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός κρίκος της πολυφωνίας, του πλουραλισμού, της ελευθεροτυπίας που χαρακτηρίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον τόπο μας. Αναδεικνύει ειδήσεις, προβάλει τοπικά ζητήματα, αποτελεί μέσο έκφρασης των ανθρώπων της ελληνικής περιφέρειας και αυτό είναι ακριβώς που έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών και των έντυπων μέσων».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου επισημαίνοντας τις ενισχύσεις που πρέπει να δοθούν για να αντέξει τις πιέσεις. «Έχουμε μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη όπως είναι το χαρτί. Έχουμε την γενικότερη οικονομική δυσπραγία που περιορίζει την ανταπόκριση των πολιτών στον έντυπο Τύπο της επαρχίας. Θα ενισχύσουμε το μεταφορικό κόστος, θα ενισχύσουμε μέρος της ανατίμησης του χαρτιού. Ενισχύσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές σε ότι αφορά τον ΕΟΔΕΑΠ, συζητάμε ένα εργαλείο που θα μπορέσει να βοηθήσει τον έντυπο Τύπο της επαρχίας να εκσυγχρονίσει τον ψηφιακό του εξοπλισμό, μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της διαφάνειας στον Τύπο με το μητρώο, τις προδιαγραφές και τις συνθήκες για την είσοδο στο μητρώο και που την συνδέουμε με την κρατική χρηματοδότηση και άλλες παρεμβάσεις που έχουν στόχο να διαμορφώσουν συνθήκες ώστε να μπορεί να απαντά με επάρκεια ο Τύπος της περιφέρειας και να βρίσκεται στην πρωτοπορία της έκφρασης, του παλμού, των προτάσεων των τοπικών κοινωνιών».

Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, «η κυβέρνηση μας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρεί ότι η στήριξη του Τύπου και η ομαλή του λειτουργία είναι βασικός πυλώνας στην ποιότητα της δημοκρατίας, δυο φορές αυτό σε ό,τι αφορά τον Τύπο της περιφέρειας και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε με τους ανθρώπους του κλάδου».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα ακούγονται περί πρόωρων εκλογών ανέφερε: «Ότι ήταν να ειπωθεί για τις εκλογές έχει ειπωθεί. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με σαφήνεια και ειλικρίνεια και νομίζω ότι ούτε η αποσπασματική ερμηνεία των δηλώσεων του, ούτε πολύ περισσότερο η διαστρέβλωση των απόψεων του έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω στο δημόσιο διάλογο όσον αφορά στο θέμα αυτό, αλλά και να δώσει κάτι ποιο ουσιαστικό και σημαντικό για τους ανθρώπους. Τα βασικά ζητούμενα της κοινωνίας σήμερα είναι πώς θα ανταπεξέλθουμε στην πίεση που έχουμε από την εισαγόμενη ακρίβεια, πως θα έχουμε μια πολιτική ουσιαστικής στήριξης, για να μετριάσουμε το αποτέλεσμα της κρίσης και βεβαίως, πως με την πολιτική μας θα υπερασπιζόμαστε τα δίκαια της πατρίδας μας απέναντι σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει, απέναντι σε έναν γείτονα που είναι ανήσυχος και αναθεωρητικός. Εκείνο που χρειάζεται είναι ουσιαστική πολιτική στήριξη της κοινωνίας, σταθερότητα, στιβαρή πολιτική που θα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας για τους ανθρώπους και θα εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς, με τρόπο επαρκή ενάντια σε απειλές. Το ενδιαφέρον μας είναι εστιασμένο εκεί, προχωρούμε με γνώμονα μας την αντιμετώπιση των κρίσεων. Τις κρίσεις πρέπει να κερδίσουμε και για αυτό είμαστε στην πολιτική. Να δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων και με μεταρρυθμίσεις να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων από την πανδημία τόνισε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά είναι Ευρωπαϊκό. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ακούει και συνεργάζεται με τους ειδικούς, τονίζοντας παράλληλα ότι σήμερα υπάρχει η γνώση αλλά και τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφέρθηκε τέλος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για στήριξη των πολιτών τονίζοντας ότι «όσο η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη η κυβέρνηση θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας».

Ο κ. Οικονόμου επισκέφθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, επισημαίνοντας ότι μέσα σε αυτό φιλοξενείται η ιστορία του Τύπου και της τυπογραφίας κάνοντας λόγο για μια εξαιρετική προσπάθεια που χρειάζεται την στήριξη όλων.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ