Γιατί επιβλήθηκε ο ΕΦΚ κρασί… και γιατί καταργήθηκε

Στην κατάργηση αρνητικών μέτρων που νομοθετήθηκαν λόγω αναγκαιότητας, όπως η μείωση των συντάξεων και η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», που περιλαμβάνει τις εν λόγω ρυθμίσεις, ψηφίστηκε στο σύνολό του με ευρεία πλειοψηφία από τους βουλευτές.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, δεδομένου τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα η χώρα η κυβέρνηση αναγκάστηκα νομοθετήσει αρνητικά μέτρα, για τα οποία σήμερα προχωρά στην άρση τους.

Πρόκειται για την άρση του μέτρου μείωσης των συντάξεων καθώς και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος, με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών καταργείται.

Την ημέρα που επιβλήθηκε ο ΕΦΚ στο κρασί

«Θέλω να σας θυμίσω την ημέρα εκείνη κατά την οποία επιβλήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, έτσι ώστε να μην το ξεχνάει κανένας. Ο ελληνικός λαός νομίζω δεν το ξεχνάει. Κάποιοι σε αυτή την Αίθουσα, καθοδηγούμενοι από τους επικοινωνιολόγους -που τελικά οι επικοινωνιολόγοι κάνουν πολιτική κι όχι οι πολιτικοί επικοινωνία- προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει,» ανέφερε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, θυμάστε ότι για να κλείσει ο προϋπολογισμός χρειαζόταν ένα ποσό. Το ποσό το οποίο συζητούσαμε ήταν μεταξύ της επιβολής φόρου στην  ιδιωτική εκπαίδευση ή στο κρασί, το οποίο ως περισσότερο αγαθό είχε μία μικρή επιβάρυνση των 20 λεπτών ανά κιλό ή των 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο.

Προτιμήθηκε -έγινε πολιτική επιλογή- εκείνη την ώρα να μην επιβληθεί ο φόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γιατί και η ιδιωτική εκπαίδευση, δυστυχώς, με το επίπεδο της παιδείας που υπήρχε στη χώρα για χρόνια, δεν είναι προνόμιο μόνο των πλουσίων, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων.

Τώρα, λοιπόν, που ο προϋπολογισμός είναι βελτιωμένος, είναι αυτός που είναι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ο Ειδικός Φόρος στο κρασί και σήμερα καταργείται».

 

Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου:

Επιστολή στον πρωθυπουργό  για την κατάργηση του φόρου στο κρασί

Την ικανοποίηση και τη χαρά του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί -ενός άδικου φόρου που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον ΣΕΟ ότι θα τον πάρει πίσω και τον πήρε- όπως επισημαίνει ο ίδιος, εκφράζει ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου, Γιώργος Σκούρας, με επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Σκούρας αναφέρει ότι «με χαρά ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου έμαθε για την κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών της τροπολογίας που καταργεί τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί».

Όπως σημειώνει, επρόκειτο για «έναν φόρο που κατανοούμε πως μπήκε στο ελληνικό κρασί υπό το βάρος των μνημονίων, έναν φόρο που σύσσωμος ο κλάδος (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ) αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή και έδειξε πόσο άδικος, στρεβλωτικός και βαρύς ήταν για τον κλάδο». «Έναν φόρο που εσείς ο ίδιος μας υποσχεθήκατε ότι θα τον πάρετε πίσω, και τον πήρατε!», επισημαίνει ο πρόεδρο του ΣΕΟ.

Ο κ. Σκούρας συγχαίρει γι’ αυτό τον πρωθυπουργό και τον καλεί να εργαστούν όλοι μαζί για το μέλλον του ελληνικού κρασιού, «απαλύνοντας τις παρενέργειες αυτών των τριών ετών της ισχύος του φόρου, στηρίζοντας το θεσμικό πλαίσιο, τον ελληνικό αμπελώνα και τις εξαγωγές του ελληνικού κρασιού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *