Κτήμα Μπριντζίκη – Αρχαία Ολυμπία: Δημιουργία φυσικού οίνου με γεωθερμική ενέργεια & φωτοβολταϊκά

-Το 2012 το Κτήμα Μπριντζίκη χαρακτηρίζεται
το πρώτο οινοποιείο στη Νότια Ευρώπη με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα
-Για το χαρακτηρισμό αυτό συνέβαλαν η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και η εκτενής χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων

Η γεωθερμία καλύπτει τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης των δεξαμενών και των χώρων, ενώ η μονάδα των φωτοβολταϊκών εξασφαλίζει και υπερκαλύπτει τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες του οινοποιείου.

Με τον τρόπο αυτό το Κτήμα Μπριντζίκη καθορίζει την οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του, παράγοντας ανέκαθεν βιολογικούς, εξαιρετικούς οίνους χωρίς απολύτως καμιά επιβάρυνση του ευαίσθητου οικο-περιβάλλοντος της Ιερής περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας.

Από τον τρύγο του 2015 το Κτήμα Μπριντζίκη, δημιουργεί το “reserve” καλλιεργητικό πρωτόκολλο “ABELON”. Σχολαστικά επιλεγμένοι αμπελώνες της οικογένειας Μπριντζίκη, που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν καταπονηθεί με λιπάσματα και φυτοφάρμακα, μπαίνουν στο πρόγραμμα φυσικής οινοποίησης αμιγώς ελληνικών ποικιλιών του οινοποιείου. Πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, αλλά εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια ήταν το άμεσο αποτέλεσμα.

Ο Augoustiatis Green, ήταν η πρώτη οινοποιητική δημιουργία φυσικού οίνου, που έσπασε το κατεστημένο των μέχρι τότε «θεσμοθετημένων» θειώσεων και των συντηρητικών. Με θειώδη κάτω από 0.03, (ποσοστό που είναι ίσως το χαμηλότερο στον κόσμο) και ώριμη, πλούσια γεύση κι αρώματα, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους φυσικούς οίνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *