Η Ένωση Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας

 Η βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ένα από τα κυρίαρχα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας.

Είναι η σπουδαία πολιτιστική μας κληρονομιά, που αντανακλά χιλιάδες χρόνια Ελληνικής ιστορίας και παράδοσης.

Το ιερό δέντρο της ελιάς είναι σύμβολο εθνικό απ’ τα πανάρχαια χρόνια.

Πότε ξεκίνησε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας

Το 1992, οι χώρες μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (Δ.Σ.Ε.) αποφάσισαν να διαιωνίσουν την κοινή  πολιτιστική  τους κληρονομιά  με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας.

♦Είναι μια πλούσια και ποικίλη κληρονομιά που έρχεται  από την αρχαιότητα, όταν η ελιά ήταν σύμβολο  ειρήνης,  αρμονίας, φιλίας και  δόξας.

♦Ως δένδρο που συσχετίζεται με την αρχαία ελληνική θεά Αθηνά, η ελιά παριστάνει την δύναμη και την νίκη, την σοφία και την πίστη, την αθανασία και την ελπίδα, τον πλούτο και την αφθονία.

♦Η ελιά είναι ιερό δέντρο ειρήνης και συμφιλίωσης. Συμβολίζει τις ανθρωπιστικές αξίες.

Το ελαιόδεντρο ως σήμα ελπίδας & καθησύχασης

Από τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών με τα κλαδιά ελιάς που περιβάλλουν τον κόσμο, έως το διάσημο περιστέρι του Πικάσο που φέρει ένα κλαδί ελιάς και πολλά άλλα έργα τέχνης, νομίσματα  και γραμματόσημα, το ελαιόδεντρο χρησιμοποιείται για να εκφράσει μηνύματα ελπίδας και καθησύχασης.

Για την καθιέρωση της αφιερωμένης στο Ελαιόδεντρο και στο Ελαιόλαδο Παγκόσμιας Ημέρας χρειάστηκε προσπάθεια ετών, συνέργειες και οργανωτική προετοιμασία.

Αιτωλοακαρνανία: Η καλλιέργεια της ελιάς παραμένει ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην οικονομία του τόπου

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας γιορτάζεται υπό τις συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης που έχει δημιουργήσει η νόσος covid-19, με τον ελαιοκομικό τομέα να έχει βάναυσα πληγεί και με τους ελαιοπαραγωγούς στη χώρα μας και στην Αιτωλοακαρνανία ιδιαίτερα να προσπαθούν μεν να συλλέξουν τον καρπό, προσπαθώντας παράλληλα να βρουν αποκούμπι στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και στις αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας για τη στήριξη της ίδιας πλέον της παραγωγικής διαδικασίας.

Παρά τα οξυμένα προβλήματα, η καλλιέργεια της ελιάς παραμένει ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην οικονομία του τόπου, αφήνοντας εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία.

Η απόλυτη πλειοψηφία των κατοίκων του νομού, άμεσα ή έμμεσα, συνδέει την επιβίωση και την προκοπή της με την καλλιέργεια.

  • Η Ένωση Αγρινίου…

Aναγνωρίζοντας τη σημασία της ελιάς για την Αιτωλοακαρνανία, συνεχίζει να επενδύει, όχι μόνο σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στο εργοστάσιό μας στη Σπολάϊτα, αλλά σε ανθρώπινο δυναμικό.

«Επιδιώκουμε το μέγιστο και εργαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό. Με μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες, σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και με παρεμβάσεις στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά. Και ακολουθούν πολλά περισσότερα, αφού η ελιά μας δίνει το θεμέλιο λίθο για να οικοδομήσουμε το μέλλον του τόπου» αναφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *