Η Γερμανία έχει κατακλυστεί από πλαστά χαρτονομίσματα

Τι λένε οι ειδικοί και πώς ξεχωρίζει ένα αυθεντικό  από ένα πλαστό χαρτονόμισμα

Η Γερμανία έχει κατακλυστεί από πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ, όπως έκανε γνωστό η Μπούντεσμπανκ.

Οι αριθμοί…

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας:

27.600 περίπου πλαστά χαρτονομίσματα περίπου υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν στην γερμανική αγορά.

1,6 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ψευδή ονομαστική αξία των παραπάνω.

2,5% αύξηση στην κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων παρατηρήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

7 χαρτονομίσματα αντιστοιχούν σε κάθε 10.000 καταναλωτές, σύμφωνα με την Μπούντεσμπανκ.

50 ευρώ είναι η ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος που παραχαράσσεται ευκολότερα.

65% του συνόλου των πλαστών χαρτονομισμάτων στη γερμανική αγορά το πρώτο αξάμηνο 2019 αντιπροσωπεύουν τα πλαστά 50ευρα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.

Στη Γερμανία, οι υποθέσεις εντοπισμού πλαστών χαρτονομισμάτων είναι πολλές.

·  Στα μέσα Ιουλίου μία γυναίκα προσπάθησε να αγοράσει αυτοκίνητο στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου με 15.000 ευρώ μετρητά. Αυτό θορύβησε τους πωλητές, που κάλεσαν την αστυνομία. Τα χαρτονομίσματα ύψους 15.000 ευρώ ήταν πλαστά.

·  Στο Βερολίνο 50χρονος οδηγήθηκε, τον Ιούλιο, αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη επειδή παρέλαβε μέσω ταχυδρομείου από την Ιταλία 100 πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

·  Τον Μάρτιο 39χρονος από τη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία βρέθηκε αντιμέτωπος με τις δικαστικές Αρχές του Ντόρτμουντ, όταν συνελήφθη με χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ συνολικής αξίας 900.000 ευρώ, προερχόμενα επίσης από την Ιταλία.

Ιταλικό πρόβλημα; Ίσως

Γεγονός είναι ότι πολλά από τα πλαστά χαρτονομίσματα που εντοπίστηκαν, τουλάχιστον στη Γερμανία, προέρχονται από Ιταλούς παραχαράκτες.

Αλλά και στην Τενερίφη εντοπίστηκαν πλαστά 10ευρα και 20ευρα «καλής ποιότητας», που διακινούνταν σε όλη την Ευρώπη.

Πώς ξεχωρίζουμε ένα πλαστό από ένα αυθεντικό χαρτονόμισμα;

«Με την πάροδο του χρόνου οι παραχαράξεις νομισμάτων βελτιώνονται», αναφέρει ο Γιοχάνες Μπέερμαν, μέλος του διευθυντηρίου της Μπούντεσμπανκ.

«Όσο περισσότερο βρίσκεται σε κυκλοφορία μία σειρά τραπεζογραμματίων τόσο ο κόσμος τη συνηθίζει, ενώ οι έλεγχοι μειώνονται» σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι εδώ και χρόνια έχει αυξηθεί ο έλεγχος των παραχαράξεων. Σε κάθε περίπτωση, με λίγη προσοχή, ειδικοί αλλά και έμπειροι καταναλωτές μπορούν να ξεχωρίσουν τα πλαστά από τα αυθεντικά χαρτονομίσματα.

Τα αυθεντικά είναι φτιαγμένα από ίνες βαμβακιού και είναι δύσκολο να παραχαραχθούν με πανομοιότυπο τρόπο.

Ειδικότερα τα «δεύτερης γενιάς» χαρτονομίσματα με τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως το «ολόγραμμα» και η «σμαραγδένια» αναγραφή της αξίας του νομίσματος, είναι ακόμη πιο δύσκολο να παραχαραχθούν. Εν τούτοις, εγκληματικές οργανώσεις και επαγγελματίες παραχαράκτες έχουν ήδη προσπαθήσει να τα αντιγράψουν. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα αυθεντικά «δεύτερης γενιάς» χαρτονομίσματα διαθέτουν πλήθος απειροελάχιστων διακριτικών στοιχείων στον πίσω μέρος τους καθιστά πιο εύκολο τον εντοπισμό των πλαστών.

Διαδικτυακά μαθήματα για να ξεχωρίζει κανείς ένα πλαστό χαρτονόμισμα

Ενδιαφέρον έχει ότι η Μπούντεσμπανκ ανακοίνωσε πως προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα για το πώς να ξεχωρίζει κανείς ένα πλαστό από ένα αυθεντικό χαρτονόμισμα με βάση την αφή, την οπτική ανάλυση και την ανάγνωση ειδικών διακριτικών στοιχείων διαγωνίως.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2019 αστυνομικές Αρχές και ευρωπαϊκές τράπεζες απέσυραν από την κυκλοφορία συνολικά περίπου 251.000 πλαστά χαρτονομίσματα.

Πηγή:ΑΜΠΕ,Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *