Η Κάρτα Υγείας Αθλητή σώζει ζωές: Ειδική επιμόρφωση ιατρών σε όλες τις περιφέρειες

Μεγάλη τομή αποτελεί η κάρτα υγείας του αθλητή, που από 1η Ιανουαρίου 2019 θα υποχρεούνται να κατέχουν όλοι οι αθλητές, κάθε ηλικίας, που έχουν δελτίο σε σωματείο. Πρόκειται για μέτρο που θεσμοθέτησαν με Νόμο, μετά από συνεργασία το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Υγείας.

Κανένας αθλητής δεν θα μπορεί πλέον να πάρει μέρος σε κανέναν αγώνα ή σε προπονήσεις συλλόγου, αν δεν έχει υποβληθεί στον ελάχιστο καρδιολογικό έλεγχο, το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Η αναβαθμισμένη παρέμβαση στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας της ατομικής και της δημόσιας υγείας εντάσσεται σε μία εθνική στρατηγική που αναπτύσσει η Πολιτεία αυτή την περίοδο χάρη σε πολλαπλές συνεργασίες ανάμεσα στο χώρο του αθλητισμού και της υγείας.

Κοινή συνέντευξη Τύπου υφυπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού και Υγείας

Για αυτή την εθνική στρατηγική εστιασμένη στην Κάρτα Υγείας του Αθλητή μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο γγ Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) Αλέξανδρος Καποδίστριας και ο καρδιολόγος και μέλος της ομάδας εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Άρης Αναστασάκης. Παρών ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. Η συνέντευξη Τύπου έλαβε χώρα στο κτήριο της ΕΟΕ.

Στόχος η πρόληψη αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Η έγκαιρη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων και ατόμων με γονιδιακή ευαισθησία θα οδηγήσει στην πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους νέους ανθρώπους, κι ενώ μόνο στο νομό Αττικής καταγράφονται 48 αιφνίδιοι θάνατοι με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη, κάθε χρόνο!

Παράλληλα, μπαίνει τέλος σε ανισότητες, δηλαδή παιδιά που ελέγχονται κάθε εξάμηνο και παιδιά που δεν ελέγχονται καθόλου, αφού με αυτή τη νομική παρέμβαση τα παιδιά που ήταν εκτός πεδίου θα υποβάλλονται σε έλεγχο με ένα προσιτό κόστος.

Πιστοποιημένοι γιατροί

Για το σκοπό αυτό, γιατροί κάθε ειδικότητας, και όχι μόνο καρδιολόγοι, σε όλη την περιφέρεια, καθώς και στις ακριτικές περιοχές που ασχολούνται στη διαδικασία της έκδοσης πιστοποιητικού υγείας αθλητών, θα λάβουν ειδική επιμόρφωση.

Οι πιστοποιημένοι γιατροί θα είναι καταγεγραμμένοι, καθώς θα υπάρχει σχετικό μητρώο γιατρών στο ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών), ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο πλαστών σφραγίδων, ενώ αριθμό πιστοποίησης θα λαμβάνει κάθε γιατρός που παρακολουθεί το επιμορφωτικό σεμινάριο.

Η κάρτα υγείας

  • Αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους αθλητές σε σωματεία και τους κατέχοντες δελτίο αθλητικής ικανότητας.
  • Εκδίδεται ατελώς από τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, ενώ η υγεία του αθλητή πιστοποιείται από καρδιολόγο για να αποφευχθούν τα φαινόμενα μαζικών υπογραφών, χωρίς να γίνεται εξέταση.
  • Στην εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναφέρεται ρητά η δυνατότητα πιστοποίησης από γιατρούς των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων, ή από ιατρούς έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα.
  • Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εφόσον πάρουν μέρος σε σεμινάρια που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.), να πιστοποιηθούν σε θέματα προγνωστικού ελέγχου των αθλητών. Τα σχετικά σεμινάρια αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου.
  • Η Κάρτα Υγείας Αθλητή αποτελεί προσωπικό έγγραφο. Ταυτόχρονα όμως η μη προσκόμισή του σε αθλητικό αγώνα σημαίνει και τον αποκλεισμό του αθλητή από αυτόν.
  • Κατόπιν αιτήματος κάποιων ομοσπονδιών που δεν πρόλαβαν να εναρμονιστούν στα νέα δεδομένα, δόθηκε μια μικρή παράταση ενός μήνα για την εφαρμογή της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *