Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕνδιαφέροντα"Καταναλώνουμε τοπικά - τρεφόμαστε υγιεινά": Δράσεις ενημέρωσης από τον Δήμο Αγρινίου

“Καταναλώνουμε τοπικά – τρεφόμαστε υγιεινά”: Δράσεις ενημέρωσης από τον Δήμο Αγρινίου

Συνεχίζεται το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημερώσεων του Δήμου Αγρινίου  σε συνεργασία με την Δνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την προστασία και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με γενικό τίτλο: «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικές  με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα και την προώθηση τους σε ομάδες  και σχολεία.

Στόχος είναι η προβολή  της αξίας των τοπικών προϊόντων  αλλά και η  ενημέρωση για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρησή τους. Τέτοια προϊόντα είναι η επιτραπέζια ελιά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα εσπεριδοειδή, τα όσπρια, τα κηπευτικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα  που αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής.

Πρόκειται για τρόφιμα με ευεργετικές ιδιότητες, υγιεινά, ποιοτικά, που συντηρούν τη βιοποικιλότητα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, λόγω της φυσικότητάς τους, της τοπικής προετοιμασίας τους και τις συντομότερες διαδρομές διακίνησής τους. Η παραγωγή μικρής κλίμακας διαφυλάττει τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και συνήθειες, νοοτροπίες και τρόπους έκφρασης, μιας παράδοσης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά αποτελώντας  βασικό στοιχείο της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και μοχλό ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν  δράσεις σε σχολεία  παρουσία του Αντιδημάρχου  Σπύρου Φλώρου:

 Την Παρασκευή 27/9/2019 στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου έγινε ενημέρωση με θέμα: «Καταναλώνουμε τοπικά – τρεφόμαστε υγιεινά» στους μαθητές της 4ης τάξης και τους δασκάλους Γεώργιο Στάχτιαρη και Ευθυμία Γεωργακοπούλου.

Ο Αντιδήμαρχος καλωσόρισε τις δράσεις του Τμήματος Αγροτικής παραγωγής και συνεχάρη την  Δ/ντρια κ. Κωνσταντίνα Τασούλη, τον  υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θεόδωρο Τσιλίκα  και τους εκπαιδευτικούς.

Οι επιστήμονες της ομάδας του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου μίλησαν στα παιδιά για την αξία των τοπικών προϊόντων και τη σημασία τους στην τοπική οικονομία και τη διατροφή. Τα παιδιά παρακολούθησαν την ομιλία, συζήτησαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, ζωγράφισαν και έπαιξαν παιχνίδια με θέμα τα τοπικά προϊόντα. Η εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής κ. Γεωργία Μποτίνη μουσικής αγωγής κ. Άννα Φωτεινού και η εικαστικός κ. Ελευθερία Τσιούκα επιμελήθηκαν τις δραστηριότητες.

Τη Δευτέρα 30/9/2019 στο Δημοτικό Λαχανόκηπο Αγρινίου, που στοχεύει, πέραν του κοινωνικού του χαρακτήρα και σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο: ‘Βιολογική και ολοκληρωμένη καλλιέργεια κηπευτικώναπό τους γεωπόνους του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής. Συμμετείχαν καλλιεργητές του Δημοτικού Λαχανόκηπου οι οποίοι ενημερώθηκαν επίσης από τον γεωπόνο Θανάση Κούση για τις τεχνικές της βιολογικής καλλιέργειας και την κομποστοποίηση. Ακολούθησε συζήτηση σε ερωτήματα που έθεσαν οι κηποκαλλιεργητές με θέματα φυτοπροστασίας καθώς και σε λειτουργικά προβλήματα. Στο τέλος της ενημέρωσης μοιράστηκαν στους καλλιεργητές σπόροι παραδοσιακών ποικιλιών για τα κηποτεμάχιά τους.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ