Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕκδηλώσειςΚώστας Λούστας: 90 χρόνια από την γέννηση του ζωγράφου - Επετειακή έκθεση...

Κώστας Λούστας: 90 χρόνια από την γέννηση του ζωγράφου – Επετειακή έκθεση στο Μεσολόγγι

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Νικόλαος Κοροβέσης σας προσκαλούν  στα εγκαίνια  της επετειακής έκθεσης του καλλιτέχνη, Κώστα Λούστα, με τίτλο «KOSTAS LOYSTAS …90 χρόνια από τη γέννησή  του» στις 11 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 7.00μ.μ,στο Κτίριο Χρυσόγελου Ι. Π. Μεσολογγίου, του τομέα Πολιτισμού ΠΔΕ.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον εν λόγω χώρο από τις 11 Νοεμβρίου 2023 έως τις 26  Ιανουαρίου 2024.

Στα εγκαίνια θα διαδράσουν μουσικά οι καλλιτέχνες, Ευσταθία Γρέντζελου, Αγγελική Δαλιάνη, Γεώργιος Αθανασόπουλος. Η εικαστική έκθεση  θα είναι ανοιχτή στο κοινό και στα σχολεία  από  τη Δευτέρα έως  την Παρασκευή 11:00-1:30 μ.μ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν   βιωματικές ξεναγήσεις για τα σχολεία τα οποία θα υλοποιούνται κατόπιν προγραμματισμού στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2631022081-22666.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης, Κώστας Λούστας

Γεννημένος στην Αθήνα το 1933, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη.

Εξέθεσε έργα του για πρώτη φορά στη Φλώρινα το 1957. Η πρώτη ατομική έκθεσή  του πραγματοποιήθηκε στη Χ.Α.Ν, στη Θεσσαλονίκη με τη φροντίδα του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου το 1961. Στην Ελλάδα το έργο του παρουσιάστηκε σε αναρίθμητες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων και βραβείων.

Από το  1963 έζησε και εργάστηκε στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στο  Λονδίνο.  Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Κώστας Λούστας ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ενώ σε όλη του τη ζωή δεν σταμάτησε να παίζει βιολί που  ήταν  το μεγάλο του πάθος.

Στα έργα του παρουσιάζονται  εκλεπτυσμένες γραμμές που αναμειγνύονται με μια γεωμετρική και κυβιστική επιρροή, οπτική ψευδαίσθηση, καθαρότητα ύφους, κατάλληλο ρεαλισμό και μετα- ιμπρεσσιονισμό.

Ο καλλιτέχνης  διαμορφώνει το δικό του προσωπικό ύφος κατ΄ ανάγκη της κάθε ξεχωριστής περίστασης. Στα έργα του εξαιτίας της ποικιλίας σχεδίου και τεχνικής δεν παρουσιάζει κάποιο προκαθορισμένο στυλιστικό ύφος, αλλά συσχετίζει το εκάστοτε ύφος του στις απαιτήσεις της δεδομένης διάθεσης της στιγμής. Πρόκειται για καλλιτέχνη  με γόνιμη πορεία και προσωπικό έργο. Ο Κώστας Λούστας έρχεται να μας αιφνιδιάσει με τις δημιουργίες του με μια εκπληκτική όχι μόνο για τον αριθμό της σειράς έργων του αλλά και με την έκταση και το χαρακτήρα των μορφοπλαστικών του διατυπώσεων.

O Δημιουργός  όπως αναφέρει η καθηγήτρια της  Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, κ.Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτηρά: «ξέρει να μετουσιώνει το ασήμαντο και  το  καθημερινό σε ατμόσφαιρα, ποίηση, συναίσθημα, δημιουργώντας μια άμεση γέφυρα επικοινωνίας με τον συναισθηματικό κόσμο του θεατή».

«Συνδημιουργοί Χρυσόγελου»: Τομέας φιλοξενίας δημιουργών

Σύμφωνα με το Διάγραμμα του Πυρήνα  της πολιτιστικής  Δράσης του κτιρίου Χρυσόγελου υπάρχει τομέας φιλοξενίας δημιουργών με τίτλο «Συνδημιουργοί Χρυσόγελου»,« co-creators», o οποίος αποτελεί ένα ραντεβού με καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες, στοχαστές, ακτιβιστές, δημοσιογράφους, ανθρώπους με ιδέες για έναν κόσμο τρισδιάστατα φτιαγμένο, με ψηφία που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας, μέσα από τη δουλειά τους και τη ζωή τους, δίνοντας ένα βήμα στον πολιτισμό.

Ο Τομέας Πολιτισμού της ΠΔΕ προάγει την Τέχνη με συνεχείς παρουσιάσεις πνευματικών  έργων όπως η εν λόγω έκθεση που  αποτυπώνει την ιδιαίτερη ματιά ενός καλλιτέχνη όπως αυτή του «αθόρυβου» βιολιστή ζωγράφου, του Κώστα Λούστα που με το ιδεολογικό του έργο μετατράπηκε σύμφωνα με τις αναφορές σε έναν «σπινθηροβόλο πολίτη του κόσμου».

Την επιμέλεια της έκθεσης από τον Τομέα Πολιτισμού ΠΔΕ έχει αναλάβει, ο εθελοντής Εικαστικός, Έφορος Τέχνης του Κτιρίου Χρυσόγελου, Ιωάννης Ρόμπολας.

# ΝΕΑ

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!έκθεση
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ