Ξεκινά πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών από το Πανεπιστήμιο Πατρών με υποστήριξη των ΣΕΒ και ΣΕΒΠΕΔΕ

Σε μια εποχή, που ένα από τα κρίσιμα ζητούμενα για την αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα είναι η διασύνδεσή της με την έρευνα, το Πανεπιστήμιο  Πατρών ξεκινά το πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών «UPatras IQ».

Το διδακτορικό πρόγραμμα UPatras IQ

  • Αφορά τετραετή διδακτορικά προγράμματα, με ισχυρό τεχνολογικό και βιομηχανικό προσανατολισμό.
  • Στόχος είναι η δημιουργία ερευνητικών δεσμών ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, ώστε η ακαδημαϊκή έρευνα να μετασχηματιστεί σε χρήσιμη για τις επιχειρήσεις τεχνολογία και σε βελτιωμένες διαδικασίες παραγωγής.
  • Παράλληλα, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσανατολιστούν σε ερευνητικά πεδία που θα τους φέρουν πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία.
  • διδακτορικός τίτλος θα απονέμεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕΔΕ) στηρίζουν ενεργά την πρωτοβουλία αυτή, και ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις – μέλη τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες για ερευνητικές συνέργειες, που θα προσφέρει το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος

Σε μία βαθιά συμβολική κίνηση, η παρουσίαση του προγράμματος έγινε εχθές στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών από τον εμπνευστή του προγράμματος, Αναπληρωτή Πρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθ. Δημοσθένη Πολύζο.

Τη σημασία της πρωτοβουλίας σηματοδότησε η παρουσία των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου, καθώς παρέστησαν η απερχόμενη Πρύτανης, Καθ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και ο νέος Πρύτανης, Καθ. Χρήστος Μπούρας.

Παρόντες ήταν επίσης ο Ομότιμος Καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του ΣΕΒΠΕΔΕ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, καθώς και ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ.

Ο κ. Μπάρλος σημείωσε κατά τη συζήτηση ότι: “έγινε το πρώτο ελπιδοφόρο βήμα για την ερευνητική συνεργασία Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα.  Ευχαριστήσουμε τον κ. Πολύζο και τους συνεργάτες του για την ουσιαστική δουλειά που έγινε. Από την πλευρά του ΣΕΒΠΕΔΕ, θα ήθελα να τονίσω ότι θα  είμαστε αρωγοί για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας που μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει, κυρίως για τους νέους ερευνητές. Είναι μια καλή ευκαιρία να ευχαριστήσουμε και την κ. Κυριαζοπούλου για την άριστη συνεργασία που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Επιχειρηματικής Κοινότητας, και να ευχηθώ στον νέο Πρύτανη κ. Μπούρα  κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.»

Εκ μέρους το ΣΕΒ, ο Δρ Ξηρογιάννης σημείωσε: «Παρά την σημαντική επιστημονική αριστεία και τις υψηλές επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών, ο μετασχηματισμός της έρευνας και καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και βιομηχανική ανάπτυξη παραμένει  ζητούμενο. Μόνο το 12% των διδακτορικών διατριβών που εκπονούνται στη χώρα μας έχουν ως αντικείμενο τη βιομηχανία και τις κατασκευές, και το 7% τις ΤΠΕ.

Επίσης, μόλις το 2,3% του συνόλου των αποφοίτων με διδακτορικό τίτλο σπουδών εργάζεται στη βιομηχανία. Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πάτρας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε την καινοτομία των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, μεταφέροντας την έρευνα αιχμής, που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην παραγωγή».

Για περισσότερες πληροφορίες

Πληροφορίες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής επιχειρήσεων και ερευνητών στο πρόγραμμα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *