“Μίνι μπαχτσέδες” στα μπαλκόνια και στην Αιτωλοακαρνανία προσφέρουν πρώτες ύλες στο «τραπέζι» της καραντίνας

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι είναι οι Αιτωλοακαρνάνες, και όχι μόνο, που αποφασίζουν να δημιουργήσουν στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα μίνι μπαχτσέδες που αφενός προσφέρουν απασχόληση και βοηθούν στη δημιουργία καλύτερης ψυχικής διάθεσης, στα πλαίσια των περιορισμών που ζούμε λόγω πανδημίας του κορονοϊού, και αφετέρου, προσφέρουν οικονομικό όφελος και πρώτες ύλες στο «τραπέζι» της καραντίνας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά Αγρινιώτης και δημιουργός ενός μπαλκόνι – μπαχτσέ: «Βγαίνω στο μπαλκόνι κάθε μέρα και κόβω τη σαλάτα μου, φρέσκια και καθαρή, ενώ έχω καλλιεργήσει και αρκετά λαχανικά και αρωματικά φυτά, κρεμμυδάκια, αγγουράκια, μαρούλια, καρότα, όλων των ειδών πιπεριές…. Είναι κάτι που μου αρέσει και παράλληλα με βοηθά. Πως αλλιώς θα περάσει ο χρόνος μέσα στο σπίτι; H αλήθεια βέβαια είναι πως έχω από καιρό που καλλιεργώ στο μπαλκόνι μου, αλλά τώρα αυτή η ασχολία μου αποδείχτηκε ιδιαίτερα ωφέλιμη τόσο για μένα όσο και για τη σύζυγο μου, μιας και ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και επιλέγουμε να μείνουμε μέσα στο σπίτι».

Συμβουλές για μίνι μπαχτσέ δίνει ο διευθυντής του Αγροκτήματος του ΑΠΘ

Οι αστικοί λαχανόκηποι του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έφεραν στο προσκήνιο της διαβίωσης στην πόλη τον παλιό, γνώριμο στις παλαιότερες γενιές «μπαχτσέ», όταν πριν από 8 χρόνια έγιναν γνωστοί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, σήμερα, είναι εφικτό «χωρίς πολύ κόπο ή χρήμα», η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις συγκεκριμένες δράσεις «να αποτελέσει κίνητρο για μια ευχάριστη ενασχόληση στις πολυκατοικίες, τις μονοκατοικίες και όπου είναι εφικτή μια περιορισμένη καλλιέργεια λαχανικών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Αναστάσιος Λιθουργίδης, διευθυντής του Αγροκτήματος του ΑΠΘ, που βρίσκεται στην περιοχή «Πράσινα Φανάρια» της Θέρμης.

«Όπως και στην περίπτωση των Περιαστικών Λαχανόκηπων, το οικονομικό όφελος είναι ίσως το τελευταίο στη λίστα των κινήτρων μας για να δημιουργήσουμε στο μπαλκόνι μας μια γωνιά “μικροκαλλιέργειας”, όπως θα την ονομάζαμε», τονίζει ο κ. Λιθουργίδης, δίνοντας κάποιες βασικές συμβουλές για τους επίδοξους μικροκαλλιεργητές της εποχής του κορονοϊού.

«Θα είναι μια ακόμη ευκαιρία να βγαίνουμε στο μπαλκόνι και να δεχόμαστε και τις ευεργετικές αχτίδες του ήλιου που θα μας επισκέπτεται πιο συχνά όσο μπαίνουμε στην Απρίλιο», αναφέρει ο διευθυντής του Αγροκτήματος του ΑΠΘ, επισημαίνοντας πως με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι εφικτό να αποκτήσει κανείς και τα βασικά υλικά για να ξεκινήσει, αφού με βάση το ισχύον πλαίσιο κανονισμών είναι ανοιχτά για συναλλαγές τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Έτσι, μπορεί κανείς, εφόσον το αποφασίσει, «να προμηθευτεί τις γλάστρες που χρειάζεται, όπως και χώμα, μικροεργαλεία, σπόρους και σπορόφυτα», τονίζει ο κ. Λιθουργίδης.

Όλοι μπορούμε να φτιάξουμε μια γωνιά

«Όποιος διαθέτει ακόμη και μικρού μεγέθους μπαλκόνι, μπορεί να σπείρει, να φυτέψει εκτός από λουλούδια και λαχανικά αλλά και αρωματικά φυτά.

Αυτό μπορεί να γίνει σε μικρές γλάστρες -μία για κάθε είδος- και η φύτευση μπορεί να αφορά αρχικά αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη, δυόσμο, λεβάντα, θυμάρι, κ.ά», επισημαίνει ο κ. Λιθουργίδης.

Μάλιστα, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να πάει τη δράση του ένα βήμα παρακάτω. «Σε μέτριες γλάστρες μπορεί κανείς να φυτέψει δύο με τρεις πιπεριές, δύο με τρεις ντομάτες για να έχει στοιχειωδώς λίγα λαχανικά. Αυτά τα υλικά θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στο φαγητό του», προσθέτοντας έτσι «και γεύση και φρέσκα υλικά, αφού μένουμε όλοι σήμερα σπίτι και παρακολουθούμε πληθώρα εκπομπών μαγειρικής», εξηγεί ο διευθυντής του Αγροκτήματος του ΑΠΘ.

«Παράπλευρο» όφελος του «μίνι μπαχτσέ» στο μπαλκόνι.

Ο κ. Λιθουργίδης εστιάζει τέλος και σ’ ένα «παράπλευρο» -αλλά ιδιαίτερα σημαντικό στις παρούσες συνθήκες- όφελος του «μίνι μπαχτσέ» στο μπαλκόνι.

«Όλα τα παραπάνω, πέραν της χρηστικότητας των παραγόμενων προϊόντων, μας βοηθούν να απασχολούμαστε με κάτι, να κινούμαστε και φυσικά μια τέτοια φύτευση θα βελτιώσει την ψυχική μας διάθεση», σημειώνει με έμφαση.

«Μόλις βέβαια αρθούν οι περιορισμοί, αν θέλουμε, παίρνουμε έναν κήπο στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ και στη συνέχεια καλλιεργούμε άνετα τα λαχανικά μας με κάποια, μάλιστα, σχετική εμπειρία πια», καταλήγει ο ειδικός επιστήμονας του ΑΠΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *