Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΕνδιαφέρονταΝέα πρόσκληση του ΦιλόΔημου για αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων σε δήμους & Περιφέρειες

Νέα πρόσκληση του ΦιλόΔημου για αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων σε δήμους & Περιφέρειες

Χρηματοδότηση για αποκατάσταση και αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων μπορούν να εξασφαλίσουν οι ΟΤΑ χάρη σε νέα πρόσκληση του προγράμματος «ΦιλόΔημος Ι», με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ,  που ενεργοποιείται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη.
Η πρόσκληση αφορά στην υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση των δήμων και των Περιφερειών της χώρας, με σκοπό την αξιοποίηση/αποκατάσταση ιδιαιτέρως σημαντικών κτιρίων ιδιοκτησίας τους.

Στα εμβληματικά κτίρια ενδεικτικά ανήκουν πρώην εργοστάσια, στεγασμένες στοές, αποθήκες, δημοτικά λουτρά, πρώην ξενοδοχεία, πρώην στρατόπεδα, ιστορικές κατοικίες και άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει: «Με τη νέα αυτή πρόσκληση του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» δίνουμε τη δυνατότητα σε δήμους και Περιφέρειες να αξιοποιήσουν εμβληματικά κτίρια, που έχουν ξεχωριστό κοινωνικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών και θα υλοποιηθούν με αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός στο περιβάλλον και τον χαρακτήρα κάθε περιοχής. H νέα πρόσκληση έρχεται να προστεθεί στις τρέχουσες προσκλήσεις για την ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων, ύψους 120 εκατ. ευρώ και για την επανάχρηση, επέκταση και ανέγερση υφιστάμενων και νέων δημαρχιακών και δημοτικών κτιρίων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανταπόκριση και δυναμική, σε όλη τη χώρα».

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός των Προγραμμάτων «ΦιλόΔημος» ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, έχει υπερκαλυφθεί πάνω από πέντε φορές και μέχρι σήμερα, έχουν ενεργοποιηθεί και είναι διαθέσιμα για τους δήμους και τις Περιφέρειες περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ