Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
ΑρχικήΕλλάδαΌλγα Δασκαλή: Προϋπολογισμός χωρίς κατεύθυνση για τον Δήμο Μεσολογγίου

Όλγα Δασκαλή: Προϋπολογισμός χωρίς κατεύθυνση για τον Δήμο Μεσολογγίου

Σαφή πολιτική κριτική στον προϋπολογισμό του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου άσκησε η Όλγα Δασκαλή και ο συνδυασμός «Ισχυρός Δήμος – Δυνατές Κοινότητες – Ευημερία Πολιτών», επισημαίνοντας ότι το βασικό ζήτημα δεν είναι οι αριθμοί αλλά η κατεύθυνση που επιλέγεται για το μέλλον του Δήμου.

Όπως υπογράμμισε η παράταξη, ο προϋπολογισμός δεν αποτελεί μια απλή διοικητική διαδικασία. Είναι η πιο καθαρή αποτύπωση των πολιτικών προτεραιοτήτων μιας δημοτικής αρχής και δείχνει αν υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη ενός τόπου ή αν η διοίκηση περιορίζεται στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τον συνδυασμό, ο φετινός προϋπολογισμός κινείται σε χαμηλές φιλοδοξίες και δεν αποτυπώνει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τον Δήμο Μεσολογγίου. Δεν παρουσιάζει πολιτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης, ούτε στρατηγική συγκράτησης του πληθυσμού σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικές δημογραφικές και οικονομικές πιέσεις.

Ο Δήμος Μεσολογγίου εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κεντρικές επιχορηγήσεις

Ιδιαίτερη κριτική ασκήθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κεντρικές επιχορηγήσεις, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση των ιδίων εσόδων. Παράλληλα, σύμφωνα με την παράταξη, δεν υπάρχει συστηματική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας ούτε οργανωμένος μηχανισμός διεκδίκησης ευρωπαϊκών πόρων, σε μια περίοδο που η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ο συνδυασμός, πάντως, ανέφερε ότι δεν μηδενίζει τις θετικές κινήσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Η δημιουργία μητρώου προμηθευτών χαρακτηρίστηκε ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ θετικά αξιολογήθηκε και η ένταξη μελέτης για την κατασκευή κολυμβητηρίου, ένα έργο που – όπως σημειώθηκε – αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Θετική αναφορά έγινε και στην πρόβλεψη για την αναβάθμιση και ανακατασκευή του δημοτικού θεάτρου Αιτωλικού.

Ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Το πιο κρίσιμο ζήτημα, ωστόσο, σύμφωνα με την παράταξη, αφορά την επιλογή ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Όπως τονίστηκε, η ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη δεν αποτελεί μια απλή τεχνική λύση αλλά μια βαθιά πολιτική επιλογή, που μεταφέρει έναν βασικό πυρήνα δημοτικής αρμοδιότητας εκτός των υπηρεσιών του Δήμου.

Η εμπειρία από άλλους δήμους αλλά και από ευρωπαϊκές πρακτικές, σημειώθηκε, δείχνει ότι τέτοιες επιλογές συχνά οδηγούν σε αύξηση του κόστους σε βάθος χρόνου, πολυετείς δεσμεύσεις συμβάσεων, μειωμένο δημόσιο έλεγχο και εξάρτηση από εξωτερικούς παρόχους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον συνδυασμό, ο Δήμος συνεχίζει να δαπανά σημαντικά ποσά για τη συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων και να πληρώνει υψηλό κόστος ταφής, χωρίς να παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για διαλογή στην πηγή, μείωση του όγκου των απορριμμάτων ή ενεργειακή αξιοποίησή τους.

Συμβουλευτικές υπηρεσίες και εξωτερικές αναθέσεις

Κριτική ασκήθηκε επίσης στον κατακερματισμό δαπανών για συμβουλευτικές υπηρεσίες και εξωτερικές αναθέσεις. Όπως επισημάνθηκε, όταν δεν υπάρχει συνολική στρατηγική αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας και σαφής αποτύπωση των εσόδων που μπορεί να αποφέρει, τέτοιες παρεμβάσεις κινδυνεύουν να λειτουργούν αποσπασματικά και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η παράταξη επεσήμανε ότι στον προϋπολογισμό επανεγγράφονται έργα που είχαν προβλεφθεί και την προηγούμενη χρονιά χωρίς να υλοποιηθούν, γεγονός που – όπως τονίστηκε – δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το επίπεδο ωρίμανσης των έργων και τη δυνατότητα πραγματικής υλοποίησής τους.

Απουσιάζουν κρίσιμες παρεμβάσεις σε βασικούς τομείς

Σύμφωνα με τον συνδυασμό, από τον προϋπολογισμό απουσιάζουν κρίσιμες παρεμβάσεις σε βασικούς τομείς, όπως αντιπλημμυρικά έργα, σύγχρονες σχολικές υποδομές, ενίσχυση υπηρεσιών υγείας, ενεργειακές κοινότητες και βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην επένδυση της Μαρίνας Μεσολογγίου, η οποία – όπως υποστήριξε η παράταξη – θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μοχλό τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι απαιτείται σαφής δημόσιος απολογισμός προόδου, διαφάνεια και διασφάλιση της χρηματοδοτικής επάρκειας του έργου.

Η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν φοβάται τον έλεγχο

Τέλος, ο συνδυασμός άσκησε κριτική και στο κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται γύρω από τη λειτουργία του Δήμου, σημειώνοντας ότι κάθε κριτική δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «μιζέρια» ή υπονόμευση. Όπως τονίστηκε, η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν φοβάται τον έλεγχο, τον χρειάζεται.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο συνδυασμός «Ισχυρός Δήμος – Δυνατές Κοινότητες – Ευημερία Πολιτών» ανακοίνωσε ότι δεν εγκρίνει τον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Μεσολογγίου χρειάζεται έναν διαφορετικό προσανατολισμό: έναν Δήμο που σχεδιάζει, διεκδικεί πόρους, αξιοποιεί τις δυνατότητές του και δεν εκχωρεί βασικές του λειτουργίες.

Γιατί, όπως σημειώνει η παράταξη, το ζητούμενο για τον Δήμο δεν είναι απλώς η διαχείριση του παρόντος, αλλά η διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης πορείας για το μέλλον.

[Σύνταξη – επιμέλεια: Βασίλης Πανόπουλος]

# ΝΕΑ

  • Κάνε like στη σελίδα  neaait.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ