Οριστικό «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας–Πύργου

Ν. Φαρμάκης: «Ένα όνειρο δεκαετιών, πιο κοντά στην πραγματοποίησή του»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε προχθές την οριστική έγκριση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου!

Η ιστορία του έργου Πάτρας – Πύργου

 • Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2014 με μία μόνο εργολαβία, προϋπολογισμού 443.000.000 ευρώ και με εγκεκριμένη χρηματοδότηση.
 • Το 2015, ακυρώθηκε ο διαγωνισμός και αποφασίστηκε το έργο να κατατμίσει σε 8 ξεχωριστές εργολαβίες.
 • Η εξέλιξη αυτή καθυστέρησε το έργο για δύο ακόμη χρόνια, αυξάνοντας το κόστος του κατά 70.000.000.
 • Ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες μεταξύ των εργολάβων.
 • Τον Ιούλιο 2019, το έργο βρέθηκε με τον εργολάβο έκπτωτο και υπό χρεοκοπία και τις σχετικές συμβάσεις σε νομική εκκρεμότητα.
 • Στη συνέχεια αποφασιστικέ η ένταξη του έργου των 75 χλμ. στην Ολυμπία Οδό.
 • Παράλληλα, διεκδικήθηκε η έγκριση και χρηματοδότησή του από τους κοινοτικούς θεσμούς.

Ο νέος άξονας

 • Θα έχει ταχύτητα μελέτης 120 χλμ./ώρα, 8 ανισόπεδους κόμβους, 15 γέφυρες και 64 διαβάσεις.
 • Θα διαθέτει Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης με Μονάδα Διαχείρισης Κυκλοφορίας και αστυνομικό σταθμό.
 • Ξεκινά αμέσως με προβλεπόμενο χρόνο κατασκευής 40 μήνες.
 • Τα πρώτα 56 χλμ., ωστόσο, ξεκινώντας απ’ τον Πύργο, θα ολοκληρωθούν νωρίτερα.
 • Ο Παραχωρησιούχος αναλαμβάνει και τη συντήρηση του δρόμου για 23 χρόνια.

Ν. Φαρμάκης για Πατρών – Πύργου

Σε δήλωσή του μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Ε.Ε. να εγκρίνει την κρατική χρηματοδότηση του νέου οδικού άξονα Πατρών – Πύργου με την μέθοδο της παραχώρησης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:

«Όλα δείχνουν πως κλείνει ένα σκοτεινό κεφάλαιο για τη Δυτική Ελλάδα και η απολύτως λογική αβεβαιότητα για την Πατρών – Πύργου, γίνεται παρελθόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει την σφραγίδα της σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής και αυτό αποτελεί μία εγγύηση ότι ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα γίνει επιτέλους πράξη.

Με τη ψήφιση της  σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική και αμετάκλητη εκκίνηση ενός έργου που θα  διαμορφώσει μία νέα και καλύτερη μέρα για την Ηλεία και την Αχαΐα. Μία μέρα, χωρίς αδικοχαμένα θύμα, μία μέρα ανάπτυξης και προόδου για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Αποδεικνύεται ότι η μεγάλη, μεθοδική και συντονισμένη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα, από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη, στέφεται με επιτυχία και αποδίδει καρπούς.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως κάνει τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι θα συνεχίσει να είναι παρούσα, να διεκδικεί τη συντομότερη δυνατή ολοκλήρωση του συνόλου του οδικού άξονα και να συνδράμει, ώστε όλοι μαζί να πανηγυρίσουμε όταν αυτό το μεγάλο έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Σε μία περίοδο που η Δυτική Ελλάδα δοκιμάζεται από φυσικές καταστροφές, η χθεσινή εξέλιξη μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία, φέρνοντας ένα όνειρο δεκαετιών πιο κοντά στην πραγματοποίησή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *