Παναγιώτης Κατσούλης: Οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας δικαιούνται φθηνότερο ρεύμα

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου Π. Κατσούλης αναφέρει τους λογούς για τους οποίους «καθίσταται αναγκαιότητα η διεκδίκηση επέκτασης της σχετικής τροπολογίας έκπτωσης ηλεκτρικού ρεύματος και για τα νοικοκυριά της Αιτωλοακαρνανίας»

Με την τροπολογία με αριθμό 1444/167, η οποία ψηφίστηκε στις 16/1/2018 στη Βουλή, χορηγήθηκε σε 141.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 133.000 στη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σημαντική έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος, της τάξης του 45% για το ανταγωνιστικό τιμολόγιο και 72% για τις ρυθμιζόμενες, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από 1η  Ιανουαρίου 2018 με ταυτόχρονη επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ύψος της οποίας είναι 17,5 εκ. ευρώ.

Αιτιολογία της κυβερνητικής απόφασης, η «επιβάρυνση από τη λιγνιτική δραστηριότητα» και σκοπός της «να ενισχυθούν οι οικιακοί καταναλωτές στις ανωτέρω περιοχές και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους».

Η τροπολογία στηρίχθηκε στη νομοθετική πρόβλεψη (άρθρο 25 ν. 3468), η οποία ισχύει από το 2006 και η οποία προέβλεπε «αντισταθμιστικά οφέλη στους οικιακούς καταναλωτές με εκπτώσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας», δίχως όμως να έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα.

Επιπλέον γι’ αυτές τις περιοχές, βρίσκεται σε ισχύ η επιβολή ειδικού τέλους από τη ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση τοπικών αναπτυξιακών έργων.

Ο Νομός μας εξαιρέθηκε και από αυτή την ειδική ρύθμιση.

Η αιτιολόγηση της διεκδίκησης

Όμως η Αιτωλοακαρνανία εδώ και δεκαετίες, είναι αποδέκτης μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εκ μέρους της ΔΕΗ, διότι:

  1. Ως Νομός συμβάλλουμε σημαντικά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας, μέσω των 3 πολύ μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και των αντίστοιχων φραγμάτων τους (Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου), για την κατασκευή των οποίων «εξαφανίστηκαν» 15 χωριά και οικισμοί.
  2. Έχουμε υποστεί πολλάκις καταστροφές των περιουσιών και της αγροτικής μας παραγωγής, εξαιτίας της μεταβολής της στάθμης των νερών και των πλημμυρικών φαινομένων που αυτή προκαλεί (π.χ. κάμπος Οινιάδων), ενώ αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα άρδευσης.
  3. Δεχόμαστε επιπρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού στο έδαφος μας έχουν αναπτυχθεί πολλά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Ανεμογεννήτριες, μικρά υδροηλεκτρικά κ.α.), ενώ τον τελευταίο καιρό η περιοχή μας έχει καταστεί το “Eldorado” παραγωγής ρεύματος μέσω αμφισβητήσιμων ΑΠΕ, όπως αυτά της καύσης βιορευστών, μονάδων κοινωνικά ανεπιθύμητων και ρυπογόνων.
  4. Πληρώνουμε από το υστέρημα μας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω του ειδικού τέλους των τιμολογίων της ΔΕΗ (ΕΤΜΕΑΡ), ήτοι 27,4 € ανά χίλιες κιλοβατώρες. Χρήματα με τα οποία επιδοτούμε τους ιδιώτες που κατασκευάζουν τις κερδοφόρες για τους ιδίους μονάδες ΑΠΕ.

Αναγκαιότητα η διεκδίκηση φθηνότερου ρεύμα

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καθίσταται αναγκαιότητα η διεκδίκηση επέκτασης της σχετικής τροπολογίας έκπτωσης ηλεκτρικού ρεύματος και για τα νοικοκυριά της Αιτωλοακαρνανίας.

Η διεκδίκηση μας αυτή δεν αφορά τη ΔΕΗ, αλλά την κεντρική εξουσία και την κυβέρνηση. Επομένως είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης, η οποία όμως για να εκφραστεί απαιτείται η καθολική κινητοποίηση συλλογικών φορέων και πολιτών του Νομού.

Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσα για τη διεκδίκηση επέκτασης της τροπολογίας έκπτωσης ηλεκτρικού ρεύματος και για τα νοικοκυριά της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε:

Καλείται ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπως το θέσει προς ψήφιση:

  • Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας
  • Στην ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας
  • Στους Δήμους και στα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού
  • Στους παραγωγικούς φορείς της περιοχής (Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς)

Επίσης καλείται όπως συγκαλέσει σύσκεψη με τους βουλευτές που εκλέγονται στην Αιτωλοακαρνανία, ώστε αυτοί να το θέσουν προς ψήφιση στην κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *