Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠαρεμβάσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ στα Νοσοκομεία Αιγίου και Καλαβρύτων

Παρεμβάσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ στα Νοσοκομεία Αιγίου και Καλαβρύτων

 Πάνω από 200.000 ευρώ το χρόνο η εξοικονόμηση πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση

Ο προγραμματισμός υλοποίησης των έργων αναβάθμισης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα Νοσοκομεία Αιγίου και Καλαβρύτων εξετάστηκε σήμερα Τρίτη 9 Απριλίου 2019 κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα στο Αίγιο. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, όπως επίσης την προμήθεια βιοϊατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

«Βελτιώνουμε συνολικά τη λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η Περιφέρεια καθημερινά δίνει την δική της μάχη, ώστε ελλείψεις που διαπιστώνονται στις δομές της δημόσιας υγείας, να καλύπτονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο, ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί με την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς εκτιμάται πως το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί κατά 200.000 ευρώ το χρόνο, πόροι που θα εξοικονομηθούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες.

«Στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας να καταστήσουμε τη Δυτική Ελλάδα Ενεργειακή Περιφέρεια, καταφέραμε και εντάξαμε τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής μας στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, προκειμένου να υλοποιήσουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Μέσω αυτών προχωράμε και σε παρεμβάσεις συντήρησης, εκσυγχρονίζουμε τα κτίρια προσθέτοντας χρόνο ζωής και αναβαθμισμένες υπηρεσίες» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνοντας, επίσης, ότι «οι υποδομές στη δημόσια υγεία, και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων μας, αποτελούν στρατηγική επιλογή. Νοιαζόμαστε για το καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη».

Από την πλευρά του η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Γιούλη Μαμμή ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσωπικά τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και την Ειδική Υπηρεσία του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από την αναβάθμιση των δημοσίων δομών υγείας είναι σημαντικά τόσο για τα νοσοκομεία, όσο και για τους ίδιους τους πολίτες.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός του νοσοκομείου βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την προμήθεια βιοϊατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Τα έργα που υλοποιούνται

Το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου είναι μεταξύ των νοσηλευτικών μονάδων που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τις απαραίτητες βελτιώσεις στη θερμομόνωση για τη μείωση των θερμικών απωλειών, περιλαμβάνουν και σημαντικές παρεμβάσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (αλλαγή φωτισμού με LED, αλλαγές κινητήρων κλιματιστικών μονάδων με χρήση inverter κλπ), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους, αλλά και της παραγωγής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) με την τοποθέτηση κεντρικών ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης καθώς και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Επίσης, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» η Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαϊας – Ν.Μ Αιγίου ύψους 123.000 ευρώ. Το έργο αφορά την προμήθεια μηχανήματος Φωτοπηξίας GREEN LASER, μηχάνημα YAG LASER, μηχάνημα μέτρησης οπτικών πεδίων και αναισθησιολογικό μηχάνημα.

Επίσης, με 177.820 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων χρηματοδοτείται η αναβάθμιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Νοσοκομείου Αιγίου με 10 ηλεκτροκίνητα νοσοκομειακά κρεβάτια, 60 πολύσπαστα ηλεκτρικά νοσοκομειακά κρεβάτια, 8 εξεταστικές κλίνες, 80 καρέκλες ασθενών για θαλάμους, 3 τροχήλατα χειρουργικών αλλαγών βαρέως τύπου, 3 τροχήλατα νοσηλείας και 8 τριθέσιους μεταλλικούς καναπέδες για το χώρο αναμονής της παθολογικής κλινικής, πάγκοι εργασίας, κομοδίνα και είδη ιματισμού.

Στην ίδια προμήθεια περιλαμβάνεται μηχανολογικός και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που αφορά ακτινολογικό υπέρηχο, φορητό διφασικό απινιδωτή, δύο καρδιογράφους τροχήλατους, δυο μόνιτορ τροχήλατα, καταψύκτη πλάσματος, αεροσυμπιεστή πεπιεσμένου ιατρικού αέρα και αυτόκαυστο κλίβανο αποστείρωσης.

Τέλος και στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων ενισχύεται ο ξενοδοχειακός και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Με χρηματοδότηση ύψους 79.430 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται προμήθεια 10 ηλεκτροκίνητων νοσοκομειακών κρεβατιών, 8 εξεταστικών κλινών, 40 καρεκλών ασθενών για θαλάμους, 3 τροχήλατων χειρουργικών αλλαγών βαρέως τύπου, 3 τροχήλατων νοσηλείας 10 τριθέσιων μεταλλικών καναπέδων για το χώρο αναμονής της παθολογικής κλινικής, πάγκων εργασίας και ειδών ιματισμού. Ως προς τον ιατροτεχνολογικό και μηχανολογικού εξοπλισμό προβλέπεται η προμήθεια εξεταστικών λυχνιών, δύο αναρροφήσεων χειρουργικών, 4 CPAP, αυτόκαυστου κλίβανου αποστείρωσης, πλυντηρίων και στεγνωτηρίων κ.α.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας – Ν.Μ Αιγίου, εκ μέρους της Περιφέρειας συμμετείχαν ακόμα ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο Προϊστάμενος Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Ευάγγελος Γεωργίου και το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε. Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άρης Μαμασιούλας.

Το σχεδιασμό του Νοσοκομείου Αιγίου ανέλυσαν ο Διοικητικός Διευθυντής Δημήτρης Νικολόπουλος, η Προϊσταμένη Οικονομικού Παναγιώτα Κατσιβάλη, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Μαριλένα Κρανιδιώτη, ο Προϊστάμενος Τεχνικής Βιοϊατρικης Τεχνολογίας Ιωάννης Ναούμ και ο υπάλληλος Βιοϊατρικης Τεχνολογίας Παναγιώτης Κανελλής.

RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ