Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΚ. Κούστας: Επερώτηση για την μη δημοπράτηση των διβαριών

Κ. Κούστας: Επερώτηση για την μη δημοπράτηση των διβαριών

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας έχει καταθέσει για να συζητηθεί στο τελευταίο Περιφερειακό συμβούλιο της θητείας 2014-2019  την Μ. Δευτέρα η «Aντίσταση Πολιτών Δυτ. Ελλάδας» δια του Περιφερειακού συμβούλου Κ. Κούστα.

Την επερώτηση υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι  της «Αντίστασης πολιτών Δυτικής Ελλάδας» Κούστας Κων/νος, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Κώστας Γαβρηιλίδης, Γιάννης Κολοβός, και Βαγγέλης Κατσακούλης.

Ειδικότερα, ερωτά τον Περιφερειάρχη για  το πρωτόγνωρο φαινόμενο της μη έκδοσης διακήρυξης για την δημοπράτηση των (διβαριών) Ιχθυοτροφείων της στους συνεταιρισμούς. Οι συμβάσεις έληξαν τον Φεβρουάριο 2019 για το ιχθυοτροφείο της Τουρλίδας και  του  του Διαύλου από τον Φεβρουάριο του 2018  και η περιφέρεια δεν έχει προκηρύξει τους διαγωνισμούς ως όφειλε.

Το κείμενο επερώτησης έχει στόχο να δημιουργήσει πίεση στην Περιφέρεια ώστε να προχωρήσει στο αυτονόητο πριν καταστραφεί η φωτεινή παραγωγή.

Όπως αναφέρεται στην επερώτηση, η σωστή λειτουργία και η εξασφάλιση της παραγωγής επηρεάζονται καθοριστικά κάθε χρόνο στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου οπότε και γίνονται οι εργασίες εσόδευσης αλλά και συντήρησης των ιχθυοφραγμών για την εξασφάλιση της παραγωγής.

Παράλληλα, επισημαίνεται το γεγονός ότι από τα 6 ιχθυοτροφεία της Κεντρικής λιμνοθάλασσας έχει λήξει η μίσθωση των δύο: το ιχθυοτροφείο της Τουρλίδας που η μίσθωση έχει λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019 και το ιχθυοτροφείο του Διαύλου Μεσολογγίου Αιτωλικού που η μίσθωση έχει λήξει από το Φεβρουάριο του 2018.

Και συνεχίζει η ερεπώτηση: «Για τα ιχθυοτροφεία αυτά δεν έχει εκδοθεί καν διακήρυξη για να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος  εκ μέρους των  συνεταιρισμών. Το γεγονός είναι πρωτοφανές για την λιμνοθάλασσα και προδιαγράφει οδυνηρές επιπτώσεις και για τα υπόλοιπα 4 ιχθυοτροφεία που στο ίδιο διάστημα καταβάλουν σημαντικά έξοδα και κόπο για την σωστή εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών. Είναι φανερό  οι εργασίες αυτές κινδυνεύουν να αποδειχτούν εντελώς ατελέσφορες αφού από τα δύο αυτά ιχθυοτροφεία που δεν θα έχουν  φραγμούς θα διαφύγει το σύνολο της παραγωγής της λιμνοθάλασσας αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα τώρα».

Τα ερωτήματα που τίθενται προς την η Περιφέρεια

  • Ποια είναι η σκοπιμότητα να παραμένουν σε εκκρεμότητα και να μην έχουν καν εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας και δημοσιοποιηθεί οι διακηρύξεις μίσθωσης των ανωτέρω δύο ιχθυοτροφείων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από τον Ιανουάριο  2019 έτσι ώστε να είχαν εγκατασταθεί και να εκτελούν εργασίες συντήρησης οι νέοι μισθωτές συνεταιρισμοί;
  • .Αντιλαμβάνεται η Περιφέρεια ότι οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης των ιχθυοτροφείων που υπό κανονικές συνθήκες  εκτελούν τα μέλη των  μισθωτών  αλιευτικών  συνεταιρισμών  είναι αδύνατον  να τα καλύψουν οι επιστατοφύλακες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή των συνεταιρισμένων και μη επαγγελματιών της Κεντρικής  λιμνοθάλασσας να τίθεται σε πρωτοφανή και αδικαιολόγητο κίνδυνο;
  • Τι μέτρα θα πάρετε ως Περιφερειάρχης ώστε οι απαραίτητες διαδικασίες να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό και οι ψαράδες να μην καθίστανται όμηροι στις προεκλογικές σκοπιμότητες πολιτευτών που παίζουν με το εισόδημα και την εργασία τους ;

[info]

  • Σύμφωνα με τον νόμο αρμόδιες για την διαχείριση των λιμνοθαλασσών είναι οι Περιφέρειες.
  • Στις αρμοδιότητες αυτές περιλαμβάνονται και οι διαδικασίες μίσθωσης οι οποίες διενεργούνται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Αλιευτικού Κώδικα.
  • Στα όρια της περιφέρειας Δυτικής  Ελλάδας  βρίσκεται το Σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού που αποτελεί το σημαντικότερο οικοσύστημα αυτού του τύπου καλύπτοντας το 42% των λιμνοθαλάσσιων εκτάσεων όλης της χώρας.
  • Στο παραπάνω σύμπλεγμα περιλαμβάνεται η κεντρική Λιμνοθάλασσα συνολικής έκτασης άνω των 60.000 στρεμμάτων, στην οποία λειτουργούν 6 ιχθυοτροφεία που μισθώνονται σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς που εκμεταλλεύονται αυτόν τον ενιαίο χώρο.
  • Τα ιχθυοτροφεία μισθώνονται σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής.
  • Στον ίδιο χώρο έχουν δικαίωμα αλιείας εκτός από τα μέλη των συνεταιρισμών και ελεύθεροι -μη συνεταιρισμένοι- επαγγελματίες ψαράδες.
  • Από την Κεντρική λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού βιοπορίζονται πάνω από 150 οικογένειες, τα έσοδα των οποίων εξαρτώνται από την σωστή λειτουργία και των 6 αυτών ιχθυοτροφείων.
RELATED ARTICLES

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ